Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Työkykyvakuutus

Jos työnantajasi tai yrityksesi ottamaan vakuutusturvaan kuuluu Työkykyvakuutus, pääset nopeasti hoitoon sairastuessasi tai tapaturman sattuessa.

Toimi näin

 1. 1. Hakeudu hoitoon työterveytesi kautta

  Työantajasi tai yrityksesi on tehnyt sopimuksen lääkäriaseman kanssa työterveyden tuottamisesta.

  Jos sinulle on otettu työterveyshuoltoa täydentävä Työkykyvakuutus, varmista sen laajuus yrityksestä ennen hoitoon hakeutumista.

  Jos Työkykyvakuutukseen sisältyy erikoislääkäritasoinen hoitokuluturva, työterveyden lääkäri antaa sinulle tarvittaessa lähetteen erikoislääkärille.

 2. 2. Hae korvausta jo kertyneistä kuluista

  Jos sinulle on aiheutunut kuluja, voit hakea korvausta kuluilmoituksella. Kirjaudu kuluilmoitukselle pankkitunnuksillasi.

  Varmistathan tarvittaessa työnantajaltasi, millaisia kuluja voit hakea vakuutuksesta.

  Ota tositteet valmiiksi esille, näin helpotat korvauksesi hakua. Toimita tositteet vain, jos pyydämme niitä sinulta.

  Jos sinulla on mahdollista saada kuluista Kela-korvausta, haethan ne ensin Kelasta.

Usein kysyttyä

Työkykyvakuutus on yrityksen kanssa tehty vakuutussopimus, johon työnantajasi tai yrityksesi on voinut valita jonkin seuraavista perusturvista:

1. Yleislääkäritasoinen hoitokuluturva
2. Erikoislääkäritasoinen hoitokuluturva
3. Yhdistelmänä Yleis- ja Erikoislääkäritasoinen hoitokuluturva
4. Leikkausturva

Lisäksi työantajasi tai yrityksesi on voinut valita seuraavia lisäturvia:

1. Lääkekuluturva
2. Fysioturva
3. Terapiaturva

Varmistathan työnantajaltasi tai yritykseltäsi tarvittaessa, millainen vakuutus sinulle on valittu.

Käsittelemme korvaukset työnantajasi ja yrityksesi kanssa tekemämme sopimuksen laajuudessa. Korvaamme Suomessa määrättyjä ja tehtyjä tutkimuksia sekä hoitoja. Tarkistathan tarvittaessa työnantajaltasi ja yritykseltäsi, millaisia turvia työnantajasi ja yrityksesi on sinulle ottanut. Alla näet esimerkkejä siitä, millaisia kuluja voidaan käsitellä yleislääkäritasoisesta hoitokuluturvasta.

 • Kulut yleislääkärin, yleislääketieteen erikoislääkärin, työterveyshuollon erikoislääkärin sekä terveyshuollon ammattilaisen tekemästä tai määräämästä hoidosta ja tutkimuksesta.

 • Julkisen sairaalan poliklinikkamaksut ja terveyskeskuksen käyntimaksut, joihin sisältyy hoito- ja leikkaustoimenpiteet.

 • Julkisen sairaalan sekä terveyskeskuksen vuodeosaston hoitopäivämaksut.

 • LähiTapiolan pyytämät lääketieteellisten selvitysten kohtuulliset kustannukset.

 • Leikkaus- tai kipsaushoidon jälkeen välttämättömät liikkumisen lääkinnällisten apuvälineiden kuten kyynärsauvojen kustannukset enintään 2 kuukaudelta.

 • Tapaturmavamman aiheuttamat hammashoidon kustannukset.

 • Sairauden tai vamman vuoksi lääkärin määräämä ensimmäinen ortopedinen tuki esim. tukipohjallinen.

Käsittelemme korvaukset työnantajasi ja yrityksesi kanssa tekemämme sopimuksen laajuudessa. Korvaamme Suomessa määrättyjä ja tehtyjä tutkimuksia sekä hoitoja. Tarkistathan tarvittaessa työnantajaltasi ja yritykseltäsi, millaisia turvia työnantajasi ja yrityksesi on sinulle ottanut. Alla näet millaisia kuluja korvataan erikoislääkäritasoisesta hoitokuluturvasta.

 • Erikoislääkärin (pois lukien yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri) antamat hoidot ja tutkimukset, johon on työterveydessä toimivan työterveys- tai yleislääkärin lähete.

 • Erikoislääkärin kulut leikkaustoimenpiteestä.

 • Kulut yleislääkärin ja terveydenhuollon ammattilaisen antamasta hoidosta, jos kyseessä on akuutti lääkärinhoitoa vaativa sairaus tai tapaturma, jos työterveyshuolto ei ole käytettävissä.

 • Julkisen sairaalan poliklinikkamaksut ja terveyskeskuksen käyntimaksut, joihin sisältyvät hoito- ja leikkaustoimenpiteet.

 • Julkisen ja yksityisen sairaalan sekä terveyskeskuksen vuodeosaston hoitopäivämaksut.

 • Leikkaus- tai kipsaushoidon jälkeen annettava fysioterapia enintään 15 hoitokäynniltä, johon on lääkärin määräys.

 • Valohoidon kustannukset ihosairauden hoitamiseksi.

 • Tapaturmavamman aiheuttamat hammashoidon kustannukset.

 • Sairauden tai vamman vuoksi lääkärin määräämä ensimmäinen ortopedinen tuki esim. tukipohjallinen.

 • LähiTapiolan pyytämät lääketieteellisten selvitysten kohtuulliset kustannukset.

Käsittelemme korvaukset työnantajasi ja yrityksesi kanssa tekemämme sopimuksen laajuudessa. Korvaamme Suomessa määrättyjä ja tehtyjä tutkimuksia sekä hoitoja. Tarkistathan tarvittaessa työnantajaltasi ja yritykseltäsi, millaisia turvia työnantajasi ja yrityksesi on sinulle ottanut. Alla näet esimerkkejä siitä, millaisia kuluja voidaan käsitellä leikkausturvasta.

 • Erikoislääkärin tekemät leikkaustoimenpiteet

 • Kosmeettisen leikkaushoidon kustannukset tapaturmavamman hoitamiseksi. Edellytyksenä on, että saat etukäteen luvan LähiTapiolasta.

 • Leikkauksen yhteydessä sairaalanhoidosta aiheutuneet kustannukset.

 • Yksi erikoislääkärikäynti ennen leikkausta.

 • Yksi erikoislääkärin seurantakäynti leikkauksen jälkeen.

 • Erikoislääkärin määräämä leikkauksen jälkeinen fysioterapia enintään 15 hoitokertaa.

 • Leikkaus- tai kipsaushoidon jälkeen välttämättömät liikkumisen lääkinnällisten apuvälineiden kuten kyynärsauvojen kustannukset enintään 2 kuukaudelta.

 • Liikalihavuuden leikkaushoidon kustannukset, jos julkisen terveydenhuollon leikkauskriteerit täyttyvät.

 • LähiTapiolan pyytämät lääketieteellisten selvitysten kohtuulliset kustannukset.

Käsittelemme korvaukset työantajasi tai yrityksesi kanssa tekemämme sopimuksen laajuudessa. Alla näet esimerkkejä siitä, millaisia kuluja voidaan käsitellä lääkekuluturvasta.

 • Lääkekuluturvasta korvataan lääkärin määräämät Suomesta hankitut lääkkeet.

 • Lääkkeiden tulee olla yleisesti hyväksytyn lääketieteellisen kokemuksen mukaan tarpeellista ja välttämätöntä sairauden tai tapaturmavamman hoitoa.

 • Korvattavuuden edellytys on myös, että lääkkeet ovat Suomen viranomaisen eli Fimean luvan perusteella apteekissa myytäviä lääkevalmisteita joihin on lääkärin määräys.

Vakuutusehdoissa on tarkemmin määritelty sellaiset valmisteet ja lääkkeet, joita ei voida vakuutuksesta korvata.

Jos työantajasi tai yrityksesi on ottanut sinulle lääkekuluturvan, haethan korvaukset vuoden sisällä kulujen syntymisestä.

Lääkärin lähetteellä annettavat fysioterapia, naprapatia ja kiropraktiikan kulut. Yhteensä 10 hoitokertaa vakuutuskauden aikana. Esimerkiksi, jos lääkäri määrää sinulle 5 fysioterapia kertaa ja myöhemmin saman vakuutuskauden aikana 7 fysioterapia kertaa, voimme korvata enintään 10 fysioterapian kertaa vakuutuskaudessa. Tällöin sinulle jää itselle maksettavaksi 2 käyntiä.

Jos työnantajasi ja yrityksesi on ottanut sinulle Terapiaturvan, varmistathan tarvittaessa vakuutuksesi tarkemman laajuuden työnantajaltasi ja yritykseltäsi. Alla näet esimerkkejä siitä, millaisia kuluja voidaan käsitellä Terapiaturvasta.

 • Psykoterapia, neuropsykologinen kuntoutus sekä toiminta- ja puheterapia, johon on erikoislääkärin lähete (poislukien yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri).

 • Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) hyväksymän psykoterapeutin antama psykoterapia.

 • Neuropsykologisesta kuntoutuksesta aiheutuneet kustannukset korvataan, kun kyseessä on aivovaurion kuten aivoverenvuodon, aivokasvaimen, aivohalvauksen tai vakavan aivovamman hoidosta.

 • Alkoholin, huumausaineen tai lääkeriippuvuuden terapiahoito.

 • Terapiaa korvataan enintään 25 hoitokertaa kutakin terapiamuotoa kohden koko vakuutuksen voimassaoloaikana.

Korvaamme Työkykyvakuutuksen yleislääkäri tai erikoislääkäritasoisesta turvasta luomen tutkimisen silloin, kun tutkimus tehdään lääketieteellisin perustein, esimerkiksi luomessa on pahalaatuisuuteen viittaavaa muutosta. Korvaamme luomen poiston, jos kyseessä on lääketieteellistä hoitoa vaativa pahalaatuinen kasvain tai sen esiaste.

Jos luomea tutkitaan ja se poistetaan kosmeettisesta syystä, ei tutkimista eikä poistoa korvata vakuutuksesta.

Korvaamme työkykyvakuutuksen erikoislääkäritasoisesta turvasta uniapneatutkimukset, jos tutkimukselle on lääketieteellinen peruste. Yksinään kuorsaus ei ole riittävä peruste uniapneatutkimukselle, eikä tutkimusta tällöin voida korvata vakuutuksesta.

Jos sinulla on todettu tutkimuksessa uniapnea, voidaan vakuutuksesta korvata sairauteen liittyvät erikoislääkärikäynnit työterveyshuollossa. Vakuutuksesta ei korvata lääkinnällisiä välineitä, joita ovat uniapnean hoidossa käytettävät uniapneakiskot tai CPAP-laite.

Lähtökohtaisesti sinun tulee hakeutua hoitoon työnantajasi ja yrityksesi osoittaman työterveyshuollon kautta. Jos työnantajasi ja yrityksesi osoittamalle lääkäriasemalle ei saa aikoja tai aika menee pitkän ajan päähän, voit käydä myös toisella LähiTapiolan terveyskumppanilla. Olethan tällöin yhteydessä meihin ennen ajanvarausta, jotta voimme antaa mahdollisen suoralaskutusluvan.

Jos Työkykyvakuutukseen sisältyy erikoislääkäritasoinen hoitokuluturva, työterveyden lääkäri antaa sinulle tarvittaessa lähetteen erikoislääkärille.

Tavoitat meidät arkisin 8-16 puhelimitse tai lähettämällä suojatun viestin alla olevan osoitteen kautta.

Jos työskentelet alle 50 hengen yrityksessä:

p. 09 453 8336
https://secure.lahitapiola.fi/vapaaehtoiset.henkilokorvaukset(at)lahitapiola.fi

Jos työskentelet yli 50 hengen yrityksessä:

p. 09 453 3222
https://secure.lahitapiola.fi/yritysten.henkilovahingot(at)lahitapiola.fi

Maksusitoumus on ennakkoratkaisu korvattavuudesta yksittäiseen toimenpiteeseen tai tutkimukseen, kuten magneettitutkimukseen tai leikkaukseen. Maksusitoumuksen voimme myöntää työnantajasi ja yrityksesi kanssa sovitulle yhteistyökumppanille. Huomaathan, että vakuutuksesi tulee olla voimassa silloin kun kulut aiheutuvat.

 • Käsittelemme maksusitoumuksen lääkärin tai sinun toimittaman lausunnon perusteella.

 • Pyydämme tarvittaessa sinulta lisätietoja maksusitoumuksen käsittelyyn.

 • Saat tiedon maksusitoumuksen ratkaisusta muutaman arkipäivän kuluessa.

Kun saat tiedon myönnetystä maksusitoumuksesta, maksat itse hoidostasi vain mahdollisen omavastuuosuuden suoraan yhteistyökumppanillemme. Kumppanimme toimittaa loppulaskun suoraan meille.

Kun olet hakeutunut hoitoon työterveytesi kautta, sinun ei tarvitse maksaa lääkärikäyntiäsi itse, vaan lääkäriasema laittaa laskun suoraan meille.

Jos vakuutuksesi sisältää omavastuun, sinun tulee maksaa omavastuuosuus suoraan lääkäriasemalle.

Jos et saa aikaa varattua työterveyshuoltosi kautta tai aika menee pidemmän ajan päähän, tällöin voimme ohjata sinut toisella terveyskumppanillemme. Voit mahdollisesti saada suoralaskutusluvan yksittäiselle lääkärikäynnille. Tällöin terveyskumppanimme laskuttaa käynnistäsi suoraan meitä, eikä sinun tarvitse itse maksaa käyntiä.

Jos kuluilmoituksella on tilapäinen häiriö, niin tavoitat meidät arkisin 8-16 puhelimitse tai lähettämällä suojatun viestin alla olevan osoitteen kautta.

Jos työskentelet alle 50 hengen yrityksessä:

p. 09 453 8336
https://secure.lahitapiola.fi/vapaaehtoiset.henkilokorvaukset(at)lahitapiola.fi

Jos työskentelet yli 50 hengen yrityksessä:

p. 09 453 3222
https://secure.lahitapiola.fi/yritysten.henkilovahingot(at)lahitapiola.fi

Kerro tällöin viestissäsi seuraavat tiedot:

 • Mihin sairauteen tai tapaturmaan kulusi liittyvät

 • Milloin kulu on aiheutunut ja mikä kulu on kyseessä

 • Tilinumerosi, jolle mahdollinen korvaus voidaan maksaa