Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Nyland: LokalTapiola Nyland har installerat sju defibrillatorer tillsammans med FRK Helsningfors- och Nylandsdistrikt

15.7.2020 - Hälsa

Varje år sker det närmare 15 000 dödsfall i Finland på grund av hjärtstillestånd. Förstahjälpen är otroligt viktig vid hjärtstillestånd. LokalTapiola Nyland och FRK vill tillsammans öka den lokala beredskapen vid genom installera defibrillatorer på olika orter i Nyland.

- Defibrillator eller hjärtstartare, i folkmun deffa, är en liten EKG-apparat som läser hjärtrytmen och kan vid behov ge en elstöt för att starta om hjärtat vid hjärtstillestånd. Apparaten läser hjärtats rytm och kan känna igen felaktigt hjärtflimmer. Den handleder användare hur den funktionerar och ger tryggt vid behov en elstöt åt patienten. Vem som helst kan använda den och hjälpa en person som fått hjärtstillestånd, säger organistationschef Ari Hakala på FRK Helsingfors- och Nylands distrikt.

-Det här är ett konkret sätt att gynna och förbättra den lokala förstahjälpsberedskapen i bygden. I enlighet med vår livstrygghetsstrategi vill vi på olika sätt i samband med olika organisationer förbättra tryggheten och säkerheten på vårt verksamhetsområde, säger Erik Valros, verkställande direktör på LokalTapiola Nyland.

Att använda en defibrillator är lätt

Varje minut kan vara avgörande vid ett hjärtstillestånd och det är viktigt att alla vågar använda en defibrillator. Då defibrillatorerna blivit mera allmänna är det möjligt att snabbare kunna hjälpa en patient med hjärtstillestånd. Ju snabbare man får vård desto mindre är risken för dödsfall.

-Vi frågade förslag till placeringsplatser av allmänheten på sociala medier och det engagerade många. Tillsammans med FRK har vi, utgående från förslagen och tillgång till defibrillatorer från tidigare valt platserna dit vi installerat dem. Vi har prioriterat platser där det rör sig mycket folk, är lätt tillgängliga och breda öppethållningstider, säger Valros.

Defibrillatorerna har installerats på följande platser:
Ingå, Aktia-arena
Sjundeå, Biblioteket
Kyrkslätt, LähiTapiola SportCenter
Nurmijärvi, S-Market Nurmijärvi
Mörskom, Sale
Liljendal, Café Lilja
Lovisa, K-Supermarket Lovisa