Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Henkivakuutuksen korvaussumman määrittäminen

Kun valitset henkivakuutusturvan suuruutta, mieti millaisista asioista olet taloudellisesti vastuussa. Henkivakuutus on tärkeä mitoittaa omaan elämäntilanteeseen sopivaksi, jotta se tuo riittävän turvan läheisille. Lue alta asiantuntijamme neuvot oikean korvaussumman määrittämiseen.

Miten määrittää oikea korvaussumma henkivakuutukselle

Henkivakuutus ei ole jokaiselle samanlainen pakettiratkaisu, vaan se on räätälöitävissä jokaiselle sopivaksi oman elämäntilanteen mukaan. LähiTapiola Keskinäisen Henkivakuutusyhtiön myyntijohtaja Eeli Hulmi sanoo, että usein asiakkaille tuleekin yllätyksenä, kuinka paljon vakuutusta voi räätälöidä. Hän myös muistuttaa, että pienikin turva on parempi kuin tilanne, jossa henkivakuutusta ei ole ollenkaan.

- Henkivakuutus on osa henkilöturvan kokonaisuutta, joka koostuu kolmesta osasta. Yksi on läheisten turvaaminen, jos jotain tapahtuu. Toinen on oman ja perheen toimeentulon turvaaminen ja kolmas on hyvän hoidon saaminen joka tilanteessa, Hulmi listaa.

Turvaa rakentaessa pitäisi pystyä huomioimaan vaikutuksiltaan suurimmat riskit, jotka saattavat syöstä talouden vaikeuksiin. Henkilöturvan puolella ne ovat kuolema, työkyvyttömyys ja vakava sairastuminen. Henkiturva olisi hyvä rakentaa niiden kautta.

Yksinkertainen kaava auttaa alkuun

Kuolemanvaraturvan korvaussumman mitoittamiseen on olemassa yksinkertainen peruskaava: henkilön velat + yhden vuoden tulot + 20 000 euroa per alaikäinen lapsi.

Kaava ei kuitenkaan ole tyhjentävä, vaan mitoituksessa olisi myös hyvä huomioida esimerkiksi työnantajan tarjoama turva ja sosiaaliturva. Turvan tasoa mietittäessä apuna voi aina käyttää ammattilaista. LähiTapiolassa henkilölle on mahdollista tehdä yksilöllinen elämänturvakartoitus, joka ottaa huomioon henkilön koko elämäntilanteen henkivakuutusta miettiessä.

Huolehdi henkivakuutuksesi ajantasaisuudesta

Muutokset elämäntilanteessa voivat vaikuttaa henkivakuutukseen. Siksi vakuutusta ei pidä ottaa osta ja unohda –periaatteella. Henkivakuutuksen ottajan kannattaisi tarkastaa vakuutuksensa kattavuus noin parin vuoden välein ja vähintään siinä tilanteessa, kun elämässä tapahtuu suuria muutoksia. Asuntolainan ottaminen, opiskeluista työelämään siirtyminen, naimisiin meno, lapsen syntymä tai eläkkeelle jääminen ovat esimerkkejä isoista muutoksista.

Lue lisää

Henkivakuutusten verotus

Henkivakuutusta ottaessa valitaan edunsaaja, jolle henkivakuutuksen korvaus maksetaan. Korvauksen verotus riippuu siitä, onko edunsaaja lähiomainen vai ei.

Henkivakuutuksen edunsaajan valinta

Henkivakuutuksen korvaus maksetaan menehtyessäsi sinun valitsemallesi edunsaajalle. Lue vinkit mitä edunsaajan valinnassa olisi hyvä huomioida.

Henkivakuutus vai lainaturva?

Lainaturvien tarkoituksena on kattaa nimenomaan lainan takaisinmaksua. Henkivakuutuksella voit turvata sekä asuntolainan takaisinmaksua että läheistesi toimeentuloa.