Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Miten henkivakuutuksia verotetaan?

Henkivakuutusta ottaessa valitaan edunsaaja, jolle henkivakuutuksen korvaus maksetaan. Korvauksen verotus riippuu siitä, onko edunsaaja lähiomainen vai ei.

Perintöveron piiriin kuuluva henkivakuutuskorvaus

Lähiomaisille maksettava henkivakuutuskorvaus on kokonaan perintöveron alaista. Lähiomaisia ovat esimerkiksi aviopuoliso, lapset, lapsenlapset ja vanhemmat.

Henkivakuutuksen korvaus maksetaan nopeasti, usein jo ennen muuta perinnönjakoa. Tästä syystä korvaus tarjoaa edunsaajalle tukea perintöverojen maksamiseen, vaikka se kuuluukin perintöveron alaisuuteen.

Pääomatuloveron piiriin kuuluva henkivakuutuskorvaus

Jos korvaus maksetaan muille kuin lähiomaisille, maksettavat korvaukset ovat kokonaan veronalaista pääomatuloa.

Huomioithan, että verotus voi muuttua tulevaisuudessa. Verotus on esitetty 1.1.2024 voimassa olevien verosäännösten mukaisesti. Lue verosäännöksestä lisää vero.fi-sivuilla .

Vakavan sairauden turvan verotus

Vakavan sairauden turvasta maksettava kertakorvaus on sinulle veroton. Huomioithan, että verotus voi muuttua tulevaisuudessa. Verotus on esitetty 1.1.2024 voimassa olevien verosäännösten mukaisesti.

Lue lisää

Mikä on sopiva henkivakuutuksen korvaussumma?

Henkivakuutus on tärkeä mitoittaa omaan elämäntilanteeseen sopivaksi, jotta se tuo riittävän turvan läheisille. Lue asiantuntijamme neuvot oikean korvaussumman määrittämiseen.

Henkivakuutuksen edunsaajan valinta

Henkivakuutuksen korvaus maksetaan menehtyessäsi sinun valitsemallesi edunsaajalle. Lue vinkit mitä edunsaajan valinnassa olisi hyvä huomioida.

Vakavan sairauden turva

Vakavan sairauden vakuutus on tukenasi, kun on aika keskittyä elämään ja vakavasta sairaudesta paranemiseen.