Oikeushenkilötunnus: 7437009MZCJZV9CNZC22
Vaikka rahasto edistää ympäristöön liittyviä ominaisuuksia, sen tavoitteena ei ole tehdä kestäviä sijoituksia tai sijoituksia EU Taksonomia-asetuksen (2020/852) kriteerit täyttäviin ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin eikä sillä siten ole tavoitetta kestäville sijoituksille. Rahasto saattaa kuitenkin muiden sijoituksellisten kriteerien perusteella sijoittaa taksonomia-asetuksen mukaisiin tai LähiTapiola Varainhoidon kestävän sijoituksen kriteerit täyttäviin kestäviin sijoituksiin.
Sijoitussalkku edistää sijoituskohdevalinnoillaan ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia sijoittamalla pääasiassa kestävyysominaisuuksia edistäviin (EU:n kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla koskevan asetuksen (2019/2088) artikla 8) tai kestäviä sijoituksia tekeviin (EU:n kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla koskevan asetuksen (2019/2088) artikla 9) sijoituskohteisiin sekä arvioimalla kestävyyden perusteella sijoituskohteen tarjoajat, joiden tuotteisiin salkku sijoittaa.
Sijoitussalkusta raportoidaan vuosittain seuraavat mittarit, jotka kuvaavat ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien toteutumista:
Kestävyysominaisuuksia edistävien (EU:n kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla koskevan asetuksen (2019/2088) Artikla 8:n) ja kestäviä sijoituksia tekevien (Artikla 9:n) sijoituskohteiden osuus sijoitussalkusta.
Niiden sijoituskohteiden osuus, joissa huomioidaan pääasialliset haitalliset kestävyysvaikutukset.
Salkulla ei ole ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien toteutumiseen liittyvää vertailuindeksiä.

alaluokka #1A Kestävä kattaa kestävät sijoitukset, joilla on ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä tavoitteita.
alaluokka #1B Muut ympäristöön/yhteiskuntaan liittyvät ominaisuudet kattaa sijoitukset, jotka vastaavat ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia ja joita ei pidetä kestävinä sijoituksina.
Kestävyysominaisuuksia edistävien (EU:n kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla koskevan asetuksen (2019/2088) Artikla 8:n) ja kestäviä sijoituksia tekevien (Artikla 9:n) sijoituskohteiden osuus sijoitussalkusta.
Niiden sijoituskohteiden osuus, joissa huomioidaan pääasialliset haitalliset kestävyysvaikutukset.
Pääosassa sijoitussalkun sijoituskohteista salkunhoitajana toimii LähiTapiola Varainhoitokonsernin yhtiöiden salkunhoidot. Salkunhoidossa ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien seurannassa ja mittaamisessa hyödynnetään sekä ESG-datapalveluntarjoajien että rahastokumppanien raportoimaa tietoa. Arvopaperisijoituksissa käytettäviä ulkopuolisia palveluntarjoajia ovat MSCI (31.3.2025 asti), Upright Project, Morningstar Direct ja Sustainalytics (1.1.2025 alkaen). Kiinteistösijoituksista kerätään tietoja kiinteistökohteista LähiTapiola Kiinteistövarainhoidossa. Pää- ja velkapääomarahastojen osalta ulkopuolinen datapalveluntarjoaja on eFront Insight.
Käytettävien tietojen ja tietolähteiden laadukkuus varmistetaan vertaamalla mahdollisuuksien mukaan eri palveluntarjoajien tarjoamaa tietoa toisiinsa, vertaamalla laskettuja lukuja aikaisemmin raportoituihin lukuihin sekä vertaamalla sijoituskohteiden raportoimaa tietoa verrokkien tietoihin. Käytettävien tietojen laadukkuutta pyritään varmistamaan myös käyttämällä luotettavia ja alalla tunnettuja palveluntarjoajia.
Seurannassa hyödynnetään raportoitua tietoa aina, kun sitä on saatavilla. ESG-datapalveluntarjoajien tuottama tieto saattaa sisältää myös estimoituja tai mallinnettuja tietoja. Arvioitavien tietojen osuus riippuu kestävyysominaisuudesta ja sitä kuvaavasta indikaattorista, joten ei ole mahdollista määritellä arvioidun tiedon osuutta kaikista kestävyysindikaattoreista kokonaisuudessaan. Arvioitavien tietojen osuus vaihtelee kestävyysindikaattoreittain ja omaisuusluokasta riippuen 0–100 % välillä. Arvioitavilla tiedoilla tarkoitetaan palveluntarjoajan mallintamaa tietoa ja mallinnus perustuu yhtiöiden raportoimiin tietoihin ja niistä tehtäviin ennusteisiin erilaisten oletusten perusteella.
Laadun varmentamisen toimet on kuvattu tämän rahoitustuotteen osalta edellisessä kappaleessa. Puutteellista tietoa voidaan täydentää muilla tietolähteillä. Palveluntarjoajiin pidetään säännöllisesti yhteyttä tietojen kehittämiseksi ja havaittujen puutteiden korjaamiseksi.
LähiTapiola Varainhoito sijoitussalkun salkunhoitajana pyrkii lisäksi edistämään raportointia ja siten tiedon kattavuutta kontaktoimalla sijoituskohteita tai rahastokumppaneita ja pyytämällä raportointia oleellisista kestävyysindikaattoreista ja -haitoista. Tietoa täydennetään sijoituskohde- tai rahastokumppanitapaamisissa. LähiTapiola Varainhoidossa edistetään standardisoitujen indikaattorien käyttöä tukemalla systemaattisten viitekehysten, kuten CSRD ja ISSB, käyttöönottoa. Yllä olevilla toimenpiteillä varmistetaan, etteivät tietoihin tai tietolähteisiin liittyvät rajoitukset vaikuta siihen, miten rahoitustuotteen ominaisuudet tai tavoitteet toteutuvat.
LähiTapiola Varainhoito Oy:ssä noudatetaan systemaattista sijoitusprosessia, jonka tarkoituksena on löytää sijoitussalkulle asetetut kriteerit täyttäviä sijoituskohteita. Salkunhoitajien kokouksissa seurataan sijoituskohteiden osto- ja myyntitarpeita ja salkunhoitoon liittyviä kokonaisuuksia. Pääosassa sijoitussalkun sijoituskohteista salkunhoitajana toimii LähiTapiola Varainhoitokonsernin yhtiöiden salkunhoidot, joiden toimintaa ohjaavat LähiTapiola Varainhoitokonsernin kestävän sijoitustoiminnan periaatteet sekä yksityiskohtaiset työohjeet.
Tärkeimmät aktiivisen omistajuuden toimintatavat toteutuvat sijoitussalkun kohderahastojen välityksellä. Näitä voivat olla tapaamiset suorien likvidien sijoitusten kohdeyritysten kanssa, yhtiökokouksiin osallistuminen ja yhtiöihin vaikuttaminen yksin tai yhdessä muiden sijoittajien kanssa.
Sijoitussalkun LähiTapiola Varainhoitokonsernin ulkopuoliset rahastot kohdistuvat Varainhoitokonsernissa hyväksyttyjen rahastokumppanien rahastoihin. Salkunhoito arvioi rahastokumppanien toimintaa osana jatkuvaa seurantaa. Salkunhoito keskustelee tarpeen mukaan rahastokumppanin kanssa rahaston kehittämisestä kestävämpään suuntaan ja päivittää uuden tiedon perusteella rahastokumppanin kestävyysluokituksen. Jos rahastokumppanin toiminnassa ilmenisi epäselvyyksiä tai väärinkäytöstä, pyydetään rahastokumppanilta lisätietoja. Jos rahastokumppani ei anna tarvittavaa selvennystä ja paranna toimintaansa toivotulla tavalla kohtuullisessa ajassa, vaihtoehtoina on joko pidättäytymien uusista sijoituksista kyseessä olevan kumppanin rahastoihin, nykyisten sijoitusten vähentäminen tai luopuminen sijoituksista. Pääoma- ja velkapääomasijoitusten ja kiinteistösijoitusten osalta sijoitusten vähentäminen tai luopuminen saattaa olla lyhyellä aikavälillä mahdotonta.
LähiTapiola Varainhoito Oy vaikuttaa varainhoitajan ominaisuudessa tärkeäksi koettuihin kestävyysteemoihin. Vaikuttamistapauksia priorisoidaan ja sopivin vaikuttamistapa valitaan merkittävyyden ja yrityskohtaisten kestävyystekijöiden oleellisuuden perusteella. Kestävyysteeman systeeminen merkittävyys (esimerkiksi ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, ihmisoikeudet) ja vaikuttamisen onnistumismahdollisuudet huomioidaan.
1.1.2024: Päivitetty osioiden ”Tiivistelmä”, ”Ei kestävää sijoitustavoitetta”, ”Sijoitusten osuus”, ”Menetelmät”, ”Tietolähteet ja tietojen käsittely” ja ”Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset” tietoja.
11.5.2023: Päivitetty osioiden ”Sijoitusten osuus” ja ”Tietolähteet ja tietojen käsittely” tietoja.
16.12.2022: Tiedot julkaistu ensimmäisen kerran.