<link rel="stylesheet" href="/cs/chat/stylesheets/lahitapiola-chat.css"/>
Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Ennaltaehkäise autovahinkoja talvikuukausina – katso asiantuntijan vinkit

Talvella tieolosuhteet voivat olla haastavia. Sekä kuljettajan tarkkaavaisuus että ajoneuvon kunnossapito ovat tarpeen onnettomuusriskien minimoimiseksi. LähiTapiola Pohjanmaan palvelupäällikkö Simon Backlund kertoo, miten valmistaudut liukkaisiin ajokeleihin.

Hyvin pidetty auto ja asianmukainen talviajo voivat merkittävästi vähentää onnettomuusriskiä. On tärkeää sopeuttaa ajotapaa vallitseviin tieolosuhteisiin ja säännöllisesti tarkistaa auton kunto. Lain mukaan marraskuun alun ja maaliskuun lopun välisenä aikana autossa on oltava alla talvirenkaat, mikäli keliolosuhteet sitä edellyttävät.

- Renkaiden urasyvyys on oltava vähintään 3 mm, mutta suositeltavaa on, että se on vähintään 4–5 mm. Nastarenkaat ovat yleensä parempia jäisillä teillä, kun taas kitkarenkaat saattavat toimia paremmin lumisilla teillä, kertoo Backlund .

Urasyvyyden lisäksi on tärkeää pitää renkaiden ikää ja kuntoa silmällä, ja jos niiden ikä lähestyy viittä vuotta, vaihto saattaa olla paikallaan. Myös rengaspaine on tarkistettava säännöllisesti, eikä renkaissa saa olla epätasaista kulumaa tai halkeamia.

- Lumiset ja jäiset tiet pidentävät jarrutusmatkaa, ja liian voimakkaat jarrutukset voivat johtaa yllättävään nelipyöräluisuun. Huonolla ajokelillä kannattaa myös välttää tarpeettomia ohituksia, koska ne usein johtavat vaarallisiin tilanteisiin, sanoo Backlund.

Turvallisen ajamisen kannalta talviaikaan, on tärkeää tuntea auton ominaisuudet. Lukkiutumattomat ABS-jarrut ovat suunniteltu estämään renkaiden lukkiutumista jarruttaessa ja parhaan jarrutehon saavutetaan ABS-jarruilla vasta kun jarrupoljinta painetaan voimakkaasti pohjaan. Useimmissa nykyautoissa on myös hätäjarruavustin, joka auttaa autoilijaa jarruttamaan kunnolla.

Muistilista: näin minimoit onnettomuusriskiä talviajossa

  • Renkaat ja jarrut: Varmista, että renkaat ovat hyvässä kunnossa ja urasyvyys riittävä. Tarkista myös jarrut säännöllisesti parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi liukkailla teillä.

  • Ajoneuvon kunto: Tarkista säännöllisesti ajoneuvon osat, kuten akku, valot ja nesteet. Hyvin hoidettu auto lisää turvallisuutta ja minimoi myös moottorin sammumisen riskiä kylmällä kelillä. Sähköautolla ajavan on otettava huomioon, että akun kapasiteetti on alhaisempi talvella ja pakkasilla, joten ajomatka saattaa olla lyhyempi kuin kesällä.

  • Sopeuta nopeus ja etäisyys: Laske nopeutta ja lisää etäisyyttä muihin ajoneuvoihin, niin sinulle jää enemmän reagointiaikaa, jos jotain sattuu. Varsinkin lumisateessa ja jäisissä olosuhteissa tämä on tärkeä muistaa.

  • Ennakointi ja suunnittelu: Suunnittele reitti etukäteen ja pysy ajan tasalla sääolosuhteista. Vältä tarpeettomia matkoja, jos olosuhteet ovat äärimmäisen huonot.

  • Työkalut ja varusteet: Pidä aina tarvittavat työkalut ja varusteet, kuten jääraappa ja lapio, autossa. Autossa voi myös pitää hiekkaa tai soraa, joka antaa tarvittaessa lisäpitoa.

- Varmista, että sinulla on jääraapan ja lumiharjan lisäksi aina lämpimiä vaatteita, saappaat ja heijastinliivi autossa. Lapin matkoille lähtiessä myös lumilapio saattaa tulla tarpeeseen. Katso myös, että puhelimesi on aina lähettyvillä, jotta voit vahingon sattuessa soittaa LähiTapiolan Hätäpalveluun. Hätäpalvelu on apunasi teillä vuorokauden ympäri ja tilaa tarvitessa hinauksen autollesi. Tavoitat Hätäpalvelun numerossa 0800 04531, Backlund kertoo.

Jos jotain kuitenkin sattuu liikenteessä, tukenasi on autovakuutus.

Lue lisää autovakuutuksestamme ja laske hinta >