Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Tietoa koronaviruksesta henkilöasiakkaille

1.6.2020 - Terveys

uutinen päivitetty 1.6. klo 8.30

Koronavirus on herättänyt huolta ja kysymyksiä asiakkaillamme. Tälle sivulle olemme päivittäneet ajankohtaista tietoa koronavirukseen liittyen. Seuraamme tilannetta tarkasti ja tilanteen muuttuessa tiedotamme asiasta lisää.

Koronaviruksen aikana suosittelemme asiakkaitamme käyttämään ensisijaisesti digitaalisia asiointikanaviamme. Asiakaspalvelutoimistomme avautuvat asteittain 1.6.2020 alkaen. Lue asioinnista täältä.

Jos matkasi on peruuntumassa koronaviruksen vuoksi, lue vastaukset matkavakuutusta ja matkan peruuntumista koskeviin kysymyksiin.

Minulla on matka varattuna, ja haluan nyt perua matkani. Korvaako matkavakuutus matkan peruuntumisen?

Matkavakuutuksesta ei korvata koti- tai ulkomaan matkojen peruuntumisia pelkästään koronaviruksen vuoksi. Matkustamiseen liittyvät huolet tai pelot eivät valitettavasti ole korvattavia matkan peruuntumisen syitä.

Matkan siirtoa tai rahojen palautusta kannattaa tiedustella lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä.

Minulla on perussairaus ja kuulun tämän vuoksi ns. riskiryhmään. Korvaako matkavakuutus matkan peruuntumisen?

Matkavakuutusehdoissa on lueteltu korvattavan matkan peruuntumisen syyt. Pelkästään riskiryhmään kuuluminen ei valitettavasti ole korvattava matkan peruuntumisen syy. Koronavirukseen tai johonkin muuhun sairauteen sairastuminen matkalla korvataan matkasairautena, jos sairauden ensioireet ovat alkaneet matkan aikana.

Voinko perua matkani ja saada vakuutuksesta korvausta, jos lähiomaiseni sairastuu koronavirukseen?

Matkan peruuntumisesta aiheutuvat kulut korvataan matkavakuutuksesta, jos:

  • sinun tai samalle matkalle lähdössä olevan lähiomaisen sairastuminen koronavirukseen estää matkalle lähtemisen.
  • samassa taloudessa asuva henkilö sairastuu koronavirukseen, vaikka hän ei ole lähdössä samalle matkalle.
  • kotimaassa muualla kuin omassa taloudessasi asuva lähiomainen sairastuu poikkeuksellisen vakavasti koronavirukseen ja joutuu sairaalahoitoon.

Edellä mainitut lähiomaiset ovat lueteltu vakuutusehdoissa.

Mitä jos joudun eristykseen tai karanteenin kotimaassa ja matkani peruuntuu tämän seurauksena?

Jos sairastut kotimaassa koronavirukseen ja joudut sen vuoksi eristykseen, korvaamme eristyksen ajalle varatun matkan peruuntumisesta aiheutuvat kulut matkavakuutuksesta.
Jos joudut kotimaassa terveenä karanteeniin, matkan peruuntumisen aiheuttamat kulut eivät valitettavasti ole matkavakuutuksesta korvattavia, ellei kyseessä ole samassa taloudessa asuvan perheenjäsenesi sairastuminen koronavirukseen.

Jos lentoyhtiö, laivayhtiö tai matkanjärjestäjä on perunut matkan kohteeseen, voinko saada korvausta matkan peruuntumisesta?

Jos lentoyhtiö, laivayhtiö tai matkanjärjestäjä on perunut matkan kohteeseen, nämä eivät valitettavasti ole matkan peruuntumisena matkavakuutuksesta korvattavia syitä. Voit tiedustella matkan siirtoa tai rahan palautusta lentoyhtiöltä, laivayhtiöltä tai matkanjärjestäjältä.

Jos lentoyhtiö tai muu matkanjärjestäjä joutuu konkurssiin, voinko saada korvausta matkan peruuntumisesta?

Jos lentoyhtiö joutuu konkurssiin, tämä ei ole matkan peruuntumisena matkavakuutuksesta korvattava syy. Voit tiedustella rahan palautusta lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä. Jos olet maksanut matkasi luottokortilla, kannattaa rahojen mahdollista palautusta selvittää luottoyhtiösi kanssa.

Mitä teen, jos maan viranomainen kehottaa matkailijoita poistumaan kohteesta?

Jos lomasi aikana maan viranomainen kehottaa matkailijoita poistumaan kohteesta ja alkuperäinen kotiinpaluun ajankohta tämän vuoksi muuttuu, eivät tästä aiheutuvat ylimääräiset matkakulut aiemmasta kotiinpaluusta ole matkavakuutuksen ehtojen mukaan korvattavia. Suosittelemme olemaan yhteydessä lentoyhtiöön tai matkanjärjestäjään.

Jos matkallani oleva tapahtuma on peruttu koronan vuoksi, voinko saada korvausta käyttämättä jääneestä palvelusta?

Esimerkiksi konsertin tai vastaavan tapahtuman peruuntuminen koronaviruksen vuoksi ei ole matkavakuutusehtojen mukaan syy korvata käyttämättä jäänyt palvelu.

Lue, miten matka- tai sairauskuluvakuutus korvaavat koronaoireiden tai sairastumisen sattuessa.

Korvaako matkavakuutus, jos sairastun matkalla koronapandemian aikana?

Koronavirukseen tai johonkin muuhun sairauteen sairastuminen matkalla korvataan normaalisti matkasairautena, jos sairauden ensioireet ovat alkaneet matkan aikana.

Minulla epäillään koronavirustartuntaa ja olen Suomessa. Mitä sairauskulu- ja matkavakuutus korvaavat?

Jos sinulla on oireita ja lääkäri arvioi THL:n kriteerien perusteella tarpeelliseksi tehdä sinulle koronavirustestin, korvataan testi sairauskuluvakuutuksesta ja kotimaassa matkalla ollessasi myös matkasairauden hoitokuluna matkavakuutuksesta. Jos sinulla on todettu koronavirustartunta, voit saada korvausta sen vuoksi tehdyistä muista tutkimus- ja hoitokuluista sekä lääkärin määräämistä lääkkeistä ja sairaalan hoitopäivämaksuista.

Minulla epäillään koronavirustartuntaa ja olen ulkomailla. Mitä sairauskulu- ja matkavakuutus korvaavat?

Jos sinulla on matkan aikana tullut oireita ja lääkäri arvioi tarpeelliseksi tehdä sinulle koronavirustestin, se korvataan matkasairauden hoitokuluina. Mikäli sinulla on todettu koronavirustartunta, voit saada korvausta koronaviruksen vuoksi tehdyistä muista tutkimus- ja hoitokuluista sekä lääkärin määräämistä lääkkeistä ja sairaalan hoitopäivämaksuista. Matkavakuutuksesta ei korvata sinulle aiheutuneita muita ylimääräisiä kustannuksia kuten majoitus- ja ruokakuluja.
Sairaskuluvakuutuksesta ei korvata ulkomailla aiheutuneita hoitokuluja.

Minulla ei ole koronaviruksen aiheuttamia oireita. Korvaako vakuutus, jos minulle tehdään koronavirustesti?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan Suomessa koronavirustesti tehdään vain sellaisille henkilöille, joilla on koronaviruksen oireita. Jos sinulla ei ole oireita, testiä ei valitettavasti korvata sairauskulu- eikä matkavakuutuksesta.
Jos olet ulkomailla ja sinulle tehdään koronavirustesti, vaikka sinulla ei ole oireita (esim. karanteenissa olon aikana), testiä ei korvata, jos sinulla ei todeta koronavirusta. Jos sinulla testissä todetaan koronavirustartunta, tällöin testistä aiheutunut kulu korvataan matkasairauden hoitokuluna.

Mitä jos joudun karanteeniin ulkomailla ollessani?

Jos matkasi aikana sairastut ja joudut sen vuoksi karanteeniin, korvataan vahinko matkasairautena. Tällöin voidaan korvata myös sairastumisen ja/tai karanteenin aiheuttamat matkan keskeytymiskulut.
Jos matkasi aikana joudut terveenä karanteeniin, tästä sinulle aiheutuneet ylimääräiset kulut eivät valitettavasti ole matkavakuutuksesta korvattavia.

Jos joudun olemaan töistä pois karanteenin vuoksi, voinko saada jotain korvausta?

Matkavakuutuksen perusteella ei makseta korvausta ansionmenetyksestä. Voit hakea Kelalta tartuntatautipäivärahaa.

Jos lähiomaiseni sairastuu matkan aikana koronaan ja joutuu tämän vuoksi sairaalaan, korvaako matkavakuutus minun matkani keskeytymisen kuluja?

Matkustajavakuutusehtojen mukaan matkan keskeytyminen korvataan, mikäli se on aiheutunut vakuutetun lähiomaisen vakavasta matkasairaudesta, joka pakottavasti aiheuttaa matkan keskeytymisen. Lähiomaiset on määritelty vakuutusehdoissa. Jos siis esim. aviopuolisosi joutuu koronan vuoksi sairaalahoitoon ja hänen tilansa on vakava, niin tällöin matkan keskeytyminen on myös sinun osaltasi korvattavaa.


Olen parhaillaan matkalla ulkomailla ja minulla on koronavirukselle tyypillisiä oireita. En ole vielä hakeutunut lääkärinhoitoon. Miten toimin?

Varmista ensin paikallisesta hoitolaitoksesta ottavatko he vastaan potilaita, jolla on epäilys koronaviruksesta ja selvitä kuinka sinun tulee toimia. LähiTapiolan elämänturvasovelluksesta löydät yhteistyökumppanimme SOS Internationalin suosittelemat sairaalat ja klinikat.
Mikäli yhteydenotto paikalliseen hoitolaitokseen ei onnistu kielimuurin tai jonkun muun syyn vuoksi, voit soittaa matkahätäpalvelunumeroomme +358 800 04531. Numerosta saat myös suomenkielistä palvelua.

Olen maksanut paluumatkani Suomeen, mutta paluumatka ei koronan aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi toteudu ja matkavakuutukseni voimassaolo päättyy. Mitä teen?

Mikäli et ole päässyt palaamaan Suomeen maksamallasi paluumatkalla viimeistään matkavakuutuksen päättymispäivänä matkasairauden, -tapaturman tai matkakohteessa koronan aiheuttaman poikkeustilan vuoksi (karanteeni tai maan rajat on suljettu ja lentoja kotimaahan ei lennetä), vakuutus on voimassa ilman lisävakuutusta siihen saakka, kun kotiinpaluu on mahdollinen.


Lue, miten voit peruuttaa matkavakuutuksen, miten toimivat työkyvyttömyys- ja henkivakuutukset koronaepidemian aikana sekä yrityksen ottama matkavakuutus.

Voinko peruuttaa matkavakuutuksen, koska en ole koronan vuoksi lähdössä aiemmin varatulle matkalle?

Määräaikainen matkavakuutus sekä yli kolme kuukautta kestävän matkan vuoksi otettu jatkomatkavakuutus voidaan ennen matkan alkamista irtisanoa, jos et koronapandemian vuoksi lähde ollenkaan aiemmin varaamallesi matkalle. Tässä tilanteessa voimme palauttaa vakuutusmaksun kokonaisuudessaan. Pyynnön vakuutuksen irtisanomisesta voit lähettää viestillä kirjautumalla LähiTapiolan verkkopalveluun.
Jos sinulla on jatkuva matkavakuutus, voit halutessasi irtisanoa vakuutuksen aikaisintaan kuluvasta päivästä. Tällöin voit saada palautusta vakuutusmaksusta jäljellä olevalta vakuutuskaudelta.

Minulla on yrityksen ottama matkavakuutus. Onko sen korvattavuus laajempi?

Mikäli sinulla on yrityksen ottama matkustaja- tai komennusvakuutus, on mahdollista, että vakuutus sisältää evakuointiturvan. Tarkista vakuutuksen sisältö yrityksen yhteyshenkilöltä.

Minulla on työkyvyttömyysvakuutus sairausloman varalle. Maksetaanko siitä korvauksia, jos itse sairastun tai joudun karanteeniin koronaviruksen vuoksi?

LähiTapiolan työkyvyttömyysvakuutuksesta maksetaan päivärahaa valitun omavastuuajan jälkeen sairauden tai vamman aiheuttamasta työkyvyttömyydestä eli sairauslomasta. Omavastuuaika on yleensä vähintään 21 vuorokautta. Jos vakuutettu itse sairastuu koronavirukseen ja sairausloma kestää yli valitun omavastuuajan, korvaus maksetaan normaalisti. Korvauksen maksamisen edellytyksenä on lääkärintodistus sairauslomasta. Jos vakuutettu joutuu karanteeniin ilman sairastumista, ei työkyvyttömyyspäivärahaa makseta.

Maksetaanko henkivakuutuksesta korvausta, jos menehdyn koronaviruksen vuoksi?

Henkivakuutuksen korvauksenmaksuun ei liity rajoitusta koronaviruksesta ja korvaukset maksetaan vakuutuksen ehtojen mukaisesti.

Jos lapseni sairastuu koronavirukseen ja jään hoitamaan häntä kotiin, voinko saada korvauksia menetetystä ansiosta?

Pääsääntöisesti vakuutuksista ei makseta korvausta menetetyistä ansoista lapsen sairastumisen vuoksi. Lapsen vakavan sairauden turvasta maksetaan päivärahakorvausta, jos sairastuminen on vaatinut sairaalahoitoa. Korvauksenmaksun edellytyksenä on yli 12 tuntia kestänyt sairaalahoito. Korvaus maksetaan tällöin sairaalassaolopäiviltä ja sen jälkeiseltä lapsen sairausloma-ajalta. Lapsen sairausloma-ajalla tarkoitetaan lääkärin määräämää jatkohoitoa, jonka aikana lapsi ei ole kykeneväinen osallistumaan normaaliin päivittäiseen toimintaan kuten käymään koulussa tai päiväkodissa.

Sattuiko ajoneuvovahinko? Lue, miten toimia.

Minulle sattui ajoneuvovahinko, mitä teen?

Vahinkoilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian ja kätevimmin se hoituu verkkopalvelussamme. Voit sopia vahinkotarkastuksesta kumppanikorjaamomme kanssa, yhteystiedot löydät verkkopalvelun kumppanihausta vahinkoilmoitusta tehdessä. Jos sinulla on ajokelpoinen auto, voit jatkaa vahinkotarkastuksen jälkeen ajoa ja hoitaa varsinaisen korjauksen myöhemmin. Jos ajoneuvosi on ajokelvoton, selvitä korjaamon kanssa väliaikaiskorjauksen mahdollisuutta. LähiTapiolan vahinkotarkastaja on myös tarvittaessa yhteydessä korjaamoon.

Tarvitsen sijaisautoa, miten toimin?

Jos tarvitset sijaisautoa, voit soittaa vahinkoilmoituksen tekemisen jälkeen korvauspalveluumme. Löydät puhelinnumeron verkkosivuiltamme kohdasta Ilmoita vahingosta.

Onko auton korjauttamiselle aikarajaa?

Auton korjauttamisella ei ole kiirettä sen jälkeen, kun vahinkoilmoitus on tehty, mutta auto olisi hyvä käyttää kumppanikorjaamollamme vahinkotarkastuksessa mahdollisimman pian vahingon sattumisen jälkeen. Joillain kumppaneillamme tarkastus voi onnistua toimittamalla korjaamolle valokuvia tai siten, että korjaamon edustaja käy katsomassa autoa paikan päällä. Ole yhteydessä kumppanikorjaamoomme sopiaksesi vahinkotarkastuksesta. Yhteystiedot löydät verkkopalvelustamme vahinkoilmoitusta tehdessäsi.

Miten koronapandemia vaikuttaa autovahinkoasiani hoitamiseen?

Suosittelemme tekemään vahinkoilmoituksen verkkopalvelussamme. Saat tarkemmat vahinkotarkastusta ja sijaisauton toimittamista koskevat ohjeet kumppaneiltamme.

Kuinka haen korvausta?

Korvaushakemuksen voi tehdä osoitteessa: www.lahitapiola.fi/henkilo/hae-korvausta tai kun kyseessä on yrityksen ottama vakuutus: www.lahitapiola.fi/yritys/hae-korvausta. Jos tarvitsemme lisätietoja korvauskäsittelyämme varten, olemme sinuun yhteydessä.

Mistä saan lisätietoja?

Tietoa koronaviruksesta, sen ennaltaehkäisystä ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin saat sivuilta: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Matkustustiedotteet - Ulkoministeriö.

LähiTapiolan Elämänturvasovelluksen voit ladata puhelimeesi App Storesta tai Google Play-kaupasta.