Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Keski-Suomi 14.2.2024

LähiTapiola Keski-Suomen asiakasmäärä kasvoi ennätyksellisesti – Myös korvauksia maksettiin aiempaa enemmän

LähiTapiola Keski-Suomen hyvä tulos varmistaa paikallisen palvelun ja etujen kehittämisen omistaja-asiakkaille. Vuonna 2023 yhtiö vahvisti asemaansa alueen markkinajohtajana.

Vuosi 2023 oli LähiTapiola Keski-Suomelle erinomainen, ja se vahvisti asemaansa markkinoilla. Yhtiön vakuutusmaksutulo oli 53,4 miljoonaa euroa ja kasvua edelliseen vuoteen syntyi peräti 7 prosenttia. Maksutulon myönteinen kehitys johtuu poikkeuksellisesta asiakasmäärän kasvusta erityisesti kuluttaja-asiakkaissa.

– Jatkamme vahvaa kasvuamme. Saimme noin 4000 uutta asiakasta, ja vuoden lopussa ylitimme 85 000 asiakkaan rajan. Myös ajoneuvovakuutuksissa vahvistimme markkinajohtajamme asemaa. Vuoden lopussa toimialueemme ajoneuvoista joka kolmas (33,09 %) oli meidän vakuuttamamme ja myönteinen kehitys on jatkunut myös alkuvuodesta, LähiTapiola Keski-Suomen toimitusjohtaja Teemu Toivanen kertoo.

Vuonna 2023 LähiTapiola Keski-Suomen asiakkaille sattui 39 700 vahinkoa, joka on noin 11 % edellisvuotta enemmän. Korvauksia asiakkaille maksettiin yhteensä 29,4 miljoonaa euroa (26,7 M€ /2022).

– Vahinkomäärän noususta huolimatta asiakkaamme saivat varsin ripeää palvelua. Noin 74 % korvaushakemuksen jättäneestä sai ratkaisun vuorokauden kuluessa. Keskimäärin meille soitettuihin puheluihin vastattiin 1,5 minuutissa ja verkossa jätettyihin viesteihin alle vuorokaudessa. Nopean asiakaspalvelun lisäksi asiointia helpotti entistä sujuvampi verkkopalvelu, jota kehitetään jatkuvasti, Toivanen sanoo.

Hyvä tulos siirtyy omistaja-asiakkaiden eduksi

LähiTapiola Keski-Suomen vahinkovakuutustoiminnan kate oli 8,6 miljoonaa euroa (6,2 M€ /2022). Kate muodostuu vakuutusmaksutuotoista, joista vähennetään korvauskulut ja liikekulut. Yhtiön kokonaistulos oli 17,2 miljoonaa euroa ja liiketulos 14,4 miljoonaa euroa. Kokonaistulokseen vaikutti maksutulon kasvun lisäksi erityisesti sijoitustoiminnan arvostuserojen muutos, joka oli 14,9 miljoonaa euroa. Yhtiön vakuutustekninen kannattavuus yhdistetyllä kulusuhteella mitattuna oli 82,1 prosenttia.

– Hyvä tulos antaa meille entistä paremmat mahdollisuudet panostaa paikalliseen palveluun sekä tarjota turvaa asiakkaillemme. Vakuutustoiminnan hyvä kannattavuus varmistaa, että meillä on resursseja kattamaan odottamattomat vahinkotilanteet sekä täyttämään sitoumuksemme omistaja-asiakkaillemme, Teemu Toivanen sanoo.

Vuonna 2023 LähiTapiola Keski-Suomi hyvitti omistaja-asiakkailleen keskittämisetuina 4,7 miljoonaa euroa (4,5 M€/2022) ja maksoi vakuutusmaksuista asiakkaille S-bonuksia 1,8 miljoonaa euroa (1,7 M€/2022). Lisäksi omistaja-asiakkaille järjestettiin entistä enemmän maksuttomia etuja pitkin vuotta.

– Olemme viime vuosina panostaneet omistaja-asiakkaidemme etujen kehittämiseen. Vuonna 2023 tarjosimme asiakkaillemme maksuttomia tapahtumia erityisesti lapsiperheille sekä suuntasimme tekemiämme lahjoituksia asiakkaiden ehdottamiin kohteisiin. Paikallisena toimijana alueen hyvinvointi ja yhteiskuntavastuu ovat meille tärkeitä, kertoo Toivanen.

Paikallisia tekoja alueen hyväksi

Vuonna 2023 LähiTapiola Keski-Suomi teki LähiLahjoituksia 85 000 eurolla . Ne suunnattiin kattavasti ympäri toimialuetta, ja lahjoituksia sai 21 eri yhdistystä. LähiLahjoitusten lisäksi LähiTapiola Keski-Suomi tuki Capeenpuron virtavesialueen rakentamista 60 000 eurolla . Yhtiö lahjoitti myös pelastusrenkaita alueen rannoille sekä tuhat heijastinliiviä alueen kouluille ja päiväkodeille. Myös Jyväsjärven retkiluistelurata toteutettiin kevättalvella LähiTapiola Keski-Suomen lahjoitusvaroilla. Jääradan tukeminen on jatkunut myös tällä luistelukaudella .

– Koska toimimme paikallisesti, myös maksamastamme 2,4 miljoonan euron yhteisöverosta kohdistetaan osuus suoraan niille paikkakunnille, joissa meillä on toimisto. Moni toimialueemme kunta hyötyy yhteisöverosta paikkakunnalla työllistämiemme henkilöiden suhteessa. Koko verojalanjälkemme, joka koostuu veroista ja veroluontoisista eristä, oli viime vuonna 17,5 miljoonaa euroa, Toivanen sanoo.

LähiTapiola Keski-Suomen avainluvut

1–12/2023

1–12/2022

Ensivakuutuksen vakuutusmaksutulo, milj. eur.

53,4

49,9

Ensivakuutuksen vakuutusmaksutulon muutos, %

7,0

4,9

Yhdistetty kulusuhde ilman perustekorkokulua, %

82,1

86,4

Riskisuhde, %

46,6

51,0

Toimintakulusuhde, %

35,5

35,5

Sijoitustoiminnan nettotuotto käyvin arvoin, %

4,7

-6,8

Liiketulos, milj. eur.

14,4

5,1

Kokonaistulos, milj. eur .

17,2

-6,9

Vakavaraisuussuhde katsauskauden lopussa, %

318,0

336,8

Luvut ovat tilintarkastamattomia.