Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Keski-Suomi15.12.2023

LähiTapiola Keski-Suomi lahjoittaa toimialueensa yhdistyksille 85 000 euroa – Lahjoituksilla turvataan muun muassa Tourutuvan avoimen vauvakerhon toiminta

LähiTapiola Keski-Suomi suuntaa LähiLahjoituksia muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksille, Setlementtitoiminnalle sekä vapaapalokunnille. Lisäksi Jyväskylän ruoka-apu saa tukea. Suurimman lahjoitussumman saaja on MLL Jyväskylän paikallisyhdistys, joka saa 25 000 euron lahjoituksen Tourutuvan avoimen perhetoiminnan järjestämiseen.

LähiTapiola Keski-Suomi tekee jo toisena vuotena perättäin mittavan määrän LähiLahjoituksia, joiden avulla vahvistetaan paikallista elinvoimaa. Lahjoitukset suunnataan kattavasti ympäri toimialuetta, ja yhteensä lahjoituksia saa 21 eri yhdistystä.

– Asiakkaidemme omistamana yhtiönä lahjoitukset ovat tärkeä ja asiakkailtamme kiitosta saanut tapa tehdä paikallista vastuullisuustyötä. Lahjoitukset tehdään yhtiön lahjoituksiin tarkoitetusta käyttörahastosta, johon varoja on kerrytetty tuloksellisten vuosien aikana, LähiTapiola Keski-Suomen toimitusjohtaja Teemu Toivanen kertoo.

Lahjoituskohteita kartoitettiin omistaja-asiakkailta nettikyselyn avulla loka-marraskuussa. Kohteita pyydettiin vinkkaamaan kolmen eri teeman ympäriltä: ”Arjen turvallisuus ja pelastustoiminta”, ”Henkisen hyvinvoinnin edistäminen” sekä ”Kestävä, viihtyisä ja turvallinen lähiympäristö”. Vastauksia kyselyyn tuli yli 230 ja niissä korostui erityisesti henkisen hyvinvoinnin edistämisen tärkeys.

– Lahjoituskohteiden valinnassa painottui tänä vuonna erityisesti lapsiperheiden tukeminen sekä alueen mielenterveyttä tukevien toimintojen edistäminen. Nämä vapaaehtoisvoimin pyörivät yhdistykset tekevät tärkeää ja konkreettista työtä alueella. Iso kiitos kaikille näille toimijoille, että he jaksavat tehdä pitkäjänteistä työtä yhteisen hyvän eteen, Toivanen sanoo.

Tourutuvan toiminta tukee koko perhettä

Yksi lahjoituksen saajista on MLL Jyväskylän yhdistys, jonka järjestämä Tourutuvan avoin toiminta on lähes 40 vuotta vanhaa ennalta vahvistavaa lastensuojelutyötä. Sen tarkoitus on tukea alle kouluikäisten lasten kotihoitoa, tarjota laadukasta varhaiskasvatusta sekä parantaa vanhempien jaksamista. Kuluneen syksyn aikana Tourutuvan avoin päiväkotitoiminta on ollut yksi Jyväskylän kaupungin säästötoimenpiteiden kohteista.

– Saimme kaupungilta ennakkovaroituksen tulevista säästöistä jo vuosi sitten, mutta säästöjen suuruus ja konkreettisuus yllättivät. Syksy on ollut epätietoisuuden takia raskas, kun olemme pohtineet erilaisia vaihtoehtoja avoimen toiminnan jatkumisen turvaamiseksi, MLL:n Jyväskylän yhdistyksen puheenjohtaja Nella Kärmeniemi kertoo tilanteesta.

Jyväskylän kaupunginvaltuuston 27.11. hyväksymässä ja 13.12. sivistyslautakunnan vahvistamassa talousarviossa Tourutuvan rahoitusta supistetaan 65 000 eurosta 40 000 euroon. Kärmeniemen mukaan tämän tarkoittaa sitä, että esimerkiksi avoimen vauvakerhon toiminta olisi lakkautettava kokonaan. Jotta lapsiperheille tärkeä matalan kynnyksen toiminta voi jatkua normaalisti, LähiTapiola Keski-Suomi on päättänyt lahjoittaa rahoituksesta uupuvan 25 000 euroa toiminnan tukemiseen.

– LähiTapiola Keski-Suomen lahjoitus pelastaa vuoden 2024. Olemme tästä hyvin kiitollisia ja onnellisia sekä meidän Tourutuvan työntekijöiden ja MLL Jyväskylän yhdistyksen hallituksen puolesta, mutta ennen kaikkea Tourutuvan asiakkaiden vuoksi. Avoin toiminta on nimensä mukaisesti kaikille alle kouluikäisten perheille avointa varhaiskasvatustoimintaa ja etenkin vauvakerho on kannatteleva paikka uuden tai muuttuneen vauva-arjen keskellä, Kärmeniemi kiittelee.

Jyväskylän yhdistyksen lisäksi LähiLahjoitusten saajissa on yhdeksän muuta Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistystä, joiden toiminta on monella paikkakunnalla tärkeä tuki lapsiperheiden arjessa. Yhdistykset tekevät alueilla myös monenlaista nuorisotoimintaa sekä työtä ikäihmisten parissa.

Kiristyvä taloustilanne näkyy

MLL:n yhdistysten lisäksi lahjoituksia on pyritty suuntaamaan niin, että LähiTapiola Keski-Suomen toiminta-alue huomioidaan monipuolisesti. Myös yhteiskunnassa näkyvä kiristyvä taloustilanne on ohjannut lahjoituskohteiden valintaa. Lahjoitusvaroista 10 000 euroa suunnataankin Jyväskylän ruoka-apu Lyydialle, joka jakaa viikoittain lähes 900 ruokakassia.

– Yhteiskunnan säästötoimet näkyvät nyt entistä rajummin asiakaskunnassamme. Ruoka-avun tarvitsijaa ei voida enää personoida johonkin marginaaliryhmään, vaan jonoissamme näkyy niin työttömiä kuin työssäkäyviä, niin nuoria kuin eläkeläisiä. Hävikin vähyys näkyy nykyisin koko Suomen ruoka-avuissa, kun kauppojen ”punalaputetut” tuotteet eivät enää nykyisin kerkeä ruoka-apuun asti. Siksi LähiTapiola Keski-Suomen lahjoitus on suurin joululahja, mitä voimme kuvitella ruoka-avun tukemiseksi, ruoka-avusta vastaava Hanna-Mari Pusaa Suvanto ry:stä sanoo.

Edellä mainittujen lisäksi lahjoituksia kohdennetaan paikallisen turvallisuustyön edistämiseen. Kuusi vapaapalokuntaa sekä yksi SPR:n paikallisyhdistys ovat mukana lahjoituskohteissa. Turvallisuuden edistämisen lisäksi yhdistykset tekevät myös nuorisotoimintaa, joka mahdollistaa mielekästä tekemistä sekä yhteisöllisyyden kokemuksia alueen nuorille.

LähiLahjoitusten lisäksi LähiTapiola Keski-Suomi on tänä vuonna tukenut Capeenpuron virtavesialueen rakentamista 60 000 eurolla sekä lahjoittanut tuhat heijastinliiviä alueen kouluille ja päiväkodeille sekä tehnyt pelastusrengaslahjoituksia alueelle. Myös Jyväsjärven retkiluistelurata toteutettiin kevättalvella LähiTapiola Keski-Suomen lahjoitusvaroilla. Jääradan tukeminen jatkuu myös tulevalla kaudella.

LähiTapiola Keski-Suomen LähiLahjoitus-kohteet 2023

 1. 1.

  MLL Jyväskylän yhdistys (Jyväskylä) 25 000 €

 2. 2.

  Ruoka-apu Lyydia / Jyväskylän Suvanto ry (Jyväskylä) 10 000 €

 3. 3.

  Koskelan Seltementti ry (Äänekoski) 3 000 €

 4. 4.

  Jämsänlaakson Setlementti ry (Jämsä) 3 000 €

 5. 5.

  Jyvälän Setlementti (Jyväskylä) 3 000 €

 6. 6.

  MLL Haapamäen yhdistys (Haapamäki, Keuruu) 3 000 €

 7. 7.

  MLL Laukaan paikallisyhdistys (Laukaa) 3 000 €

 8. 8.

  MLL Huhtasuon yhdistys (Jyväskylä) 3 000 €

 9. 9.

  MLL Vaajakosken yhdistys (Jyväskylä) 3 000 €

 10. 10.

  MLL Viitasaaren yhdistys (Viitasaari) 3 000 €

 11. 11.

  MLL Toivakan yhdistys (Toivakka) 3 000 €

 12. 12.

  MLL Kannonkosken yhdistys (Kannonkoski) 3 000 €

 13. 13.

  MLL Kangasniemen yhdistys (Kangasniemi) 3 000 €

 14. 14.

  MLL Jämsän yhdistys (Jämsä) 3 000 €

 15. 15.

  Koskenpään VPK (Jämsä) 2 000 €

 16. 16.

  Vaajakosken VPK (Jyväskylä) 2 000 €

 17. 17.

  Jyväskylän VPK (Jyväskylä) 2 000 €

 18. 18.

  Uuraisten VPK (Uurainen) 2 000 €

 19. 19.

  Pihlajaveden VPK (Pihlajavesi, Keuruu) 2 000 €

 20. 20.

  Korpilahden VPK (Korpilahti, Jyväskylä) 2 000 €

 21. 21.

  Saarijärven SPR (Saarijärvi) 2 000 €