Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Keski-SuomiTurvallisuus5.7.2023

LähiTapiola Keski-Suomi lahjoitti seitsemän pelastusrengasta toimialueelleen

Jyväskylän kaupungin ylläpitämät rannat saavat neljä uutta pelastusrengasta. Uudet rantavalvojat vastaanottivat lahjoitusrenkaat Köhniön uimarannalla ja antavat vinkkejä turvalliseen rantaelämään.

LähiTapiola Keski-Suomi lahjoittaa tänä kesänä seitsemän pelastusrengasta toimialueelleen. Yhtiön asiakkaat ja muut paikalliset saivat ehdottaa sopivia lahjoituskohteita alkukesästä. Suurin osa ehdotuksista sijoittui Jyväskylään, johon lahjoitetaan neljä pelastusrengasta. Muut renkaat menivät Jämsään Koskenpään satamaan, Kinnulaan Saarenkylän satamaan ja Saarijärvelle Särkilammen majalle.

Jyväskylän liikuntapalveluiden edustaja ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kouluttaja Janne Lääti vastaanotti Jyväskylään sijoitettavat pelastusrenkaat sekä asiakaskyselyssä tulleet rantaehdotukset Köhniön uimarannalla ennen juhannusta.

- Yksi renkaista sijoitetaan tänne Köhniöön ja yksi Tuomiojärvelle. Kahden muun renkaan osalta teemme vielä ehdotusten perusteella harkintaa, mihin ne sijoitetaan. Pelastusrengaslahjoitus on mukava yllätys, sillä olemme muutenkin kiinnittäneet entistä enemmän huomiota rantojen turvallisuuteen. Esimerkiksi Tuomiojärven ja Köhniön uimarannoilla on tänä kesänä rantavalvontaa, Lääti sanoo.

Uusien rantavalvojien työ keskittyy pääasiassa ennaltaehkäisevään toimintaan, vaikka valmiudet hätätilanteisiin ovatkin kunnossa. Valvojat esimerkiksi muistuttavat hyppytornin käyttäjiä turvallisuudesta sekä puuttuvat tilanteeseen, jos joku lähtee uimaan liian kauaksi tai tilanne näyttää muuten poikkeukselliselta.

- Haluamme ennaltaehkäistä tilanteita, joissa varsinaiseen vesipelastamiseen jouduttaisiin. SUP-laudan avulla pääsemme nopeasti kysymään, onko pitkälle uineella henkilöllä kaikki hyvin ja kehotamme uimaan hieman lähempänä ja rannan suuntaisesti. Myös lasten osalta käymme rannassa nopeasti tarkistamassa, jos tilanne näyttää vähääkään epäilyttävältä, rantapelastaja Annastiina Karvinen sanoo.

Vaikka Jyväskylän Tuomiojärven ja Köhniön uimarannoilla onkin tänä kesänä rantavalvontaa, jokaisen tulisi muistaa oma vastuullinen toiminta rannalla. Esimerkiksi järveen hypätessä on hyvä muistaa, että pinnan alla voi olla mitä vain.

- Vaikka rannat on alkukesästä sukellettu ja tarkastuksia tehdään päivittäin, ei millään voi tietää, mitä järveen on yön aikana heitetty. Valitettavasti järvestä löytyy pyöriä, sähköpotkulautoja ja muuta sinne täysin kuulumatonta rojua. Siksi on oltava tarkkana, kun veteen hyppää. Ensimmäiset hypyt kannattaa aina tehdä jalat edellä tai laskeutua veteen laiturilta, Janne Lääti muistuttaa.

- Vanhempien on hyvä myös muistaa, että rantavalvonnasta huolimatta lapset ovat heidän vastuullaan. Ei siis pidä ajatella, että nyt voin selata kännykkää tai jutella kaverin kanssa, kun valvojat ovat paikalla, rantapelastaja Janne Keski-Filppula lisää.

Köhniön uimarannalle tuleva LähiTapiola Keski-Suomen pelastusrengas pääsi heti lahjoitushetkellä koekäyttöön, kun rantapelastajat näyttivät mallisuorituksen pelastusrenkaan oikeaoppisesta käytöstä: Ennen heittoa pelastusrenkaasta irrotetaan narusäiliö ja se laitetaan esimerkiksi jalan alle tukevasti. Renkaaseen tartutaan tukevalla otteella, ja se heitetään mahdollisimman lähelle pelastettavaa. Pelastusrengasta voi käyttää myös apuvälineenä, jos joutuu uimaan pelastettavan luokse.

- Pelastettavalle on hyvä huutaa ohjeistuksia samalla, kun itse toimii. Veden varassa olevaa kannattaa rauhoitella ja kertoa samalla mitä on tekemässä, Karvinen ohjeistaa.

Keski-Filppula ja Karvinen toivottavat kaikki tervetulleiksi nauttimaan Köhniön ja Tuomiojärven rannoista. Valvojat vastaavat mielellään myös kysymyksiin ja antavat neuvontaa turvallisuusasioissa.

• Tiedä oma uimataitosi. Jos oma uimataitosi on heikko, kannattaa pysyä rannan läheisyydessä ja niin, että jalat ylettävät tarvittaessa pohjaan. Pidemmälle uintiretkelle kannattaa varustautua köyden päässä kulkevalla uintipoijulla ja uinti suunnitella rannan suuntaiseksi.
• Huomioi rannan ohjeistukset. Jyväskylän uimarannoilla on olemassa infotaulu, jossa kerrotaan veden laadusta, rannan säännöistä ja turvallisuusohjeista. Tutustu tauluun ennen uintia ja huomioi myös muut rannan käyttäjät. Eläimet, tupakointi ja kulkuneuvot eivät kuulu yleisille uimarannoille.
• Seuraa lasta, älä puhelinta. Vedessä olevia lapsia on vahdittava koko ajan. Usein hukkuva lapsi näyttää siltä, että hän leikkii tai sukeltelee. Jos lapsi ei 15 sekuntiin seiso selkeästi pystyssä ja pää veden pinnan yläpuolella, on tilanne heti tarkastettava.
• Jos joudut pelastustehtävään muista H-RAP = Hälytä, Rauhoita, Apuväline, Pelasta
• Tarkista laiturin hyppypaikka aina ennen ensimmäistä hyppyä. Kuinka syvä hyppypaikka on, onko kiviä tai uppotukkeja?
• Huolehdi nesteytyksestä. Uimarannalle on hyvä aina varata juomista mukaan, jotta nestehukka ei pääse yllättämään. Läkähtyneenä ja nestehukasta kärsivänä pidemmät uimalenkit kannattaa jättää suosiolla väliin.
• Muista aurinkosuoja. Vaara ei uhkaa aina vedessä, vaan aurinko voi polttaa ikävästi, jos siltä ei muista suojautua. Lisää aurinkorasvaa myös säännöllisesti ja erityisesti uinnin jälkeen.

Kuva: Rantapelastajat vastaanottivat lahjoitusrenkaat Köhniön uimarannalla. Kuvassa keltaisissa paidoissa rantapelastajat vasemmalta: Oona Tukia, Annastiina Karvinen sekä Janne Keski-Filppula. Takana Janne Lääti Jyväskylän kaupungilta sekä oikealla Katri Liukkonen LähiTapiola Keski-Suomesta.