Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Keski-SuomiYmpäristö31.3.2023

Capeenpuro-projekti saa 60 000 euron lahjoituksen LähiTapiola Keski-Suomelta – Uuden virtavesialueen luominen on jo aloitettu Laukaassa

LähiTapiola Keski-Suomi lahjoittaa 60 000 euroa R.Erik ja Bror Serlachiuksen säätiön toteuttamaan Capeenpuro-projektiin, jossa entisen kalanviljelylaitoksen alueelle tehdään uusi virtavesialue Laukaassa. Lahjoitus on osa LähiTapiola Keski-Suomen laajempaa vastuullisuusstrategiaa, jonka avulla se pyrkii edistämään kestävän ja vastuullisen lähiympäristön kehitystä.

Capeenpuro-projektissa on tarkoituksena luonnonmukaistaa entinen kalanviljelylaitosalue virtaavaksi joeksi. Alueelle tehdään joen lisäksi myös kaksi koskea sekä kosteikko. Projektissa ei ole kyse kunnostustyöstä vaan täysin uuden vesialueen luomisesta. Capeenpuro onkin mittakaavassaan ainutlaatuinen ja sen tavoitteena on elvyttää uhanalaista kalakantaa sekä lisätä tietoa ja tutkimusta virtavesialueista.

– Haluamme luoda Suomeen uutta taimenkantaa sekä kartuttaa tietoa siitä, kuinka vaelluskalat itsenäisesti löytävät vesialueet ja käyttävät niitä mahdollisina kutu- ja poikasalueina tai läpivaellukseen. Lisäksi aluetta tullaan hyödyntämään laajemmin luonnon monimuotoisuuden kuten hyönteisten, pohjaeläinten ja kasvien tutkimiseen, R.Erik ja Bror Serlachiuksen säätiön puheenjohtaja Gösta Serlachius kertoo.

LähiTapiola Keski-Suomi tunnistaa Capeenpuro-projektin tärkeäksi hankkeeksi Keski-Suomen alueella sekä merkitykselliseksi koko Suomen mittakaavassa. 60 000 euron lahjoitus on osa yhtiön tekemiä vastuullisuustekoja, joissa korostuu paikallisten hankkeiden ja yhteisöjen tukeminen.

– Olemme sitoutuneet tekemään osamme kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi ja lahjoituksen avulla haluamme kantaa kortemme kekoon luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Olemme asiakkaidemme omistama yhtiö, ja olemme myös asiakkailtamme saaneet kiitosta paikallisten kohteiden tukemisesta. Toivomme, että lahjoituksen avulla voimme edistää tutkimusta virtavesialueiden luomisesta ja kunnostamisesta, LähiTapiola Keski-Suomen toimitusjohtaja Teemu Toivanen sanoo.

Gösta Serlachius pitää LähiTapiola Keski-Suomen lahjoitusta merkittävänä. Hän toivoo, että jo mukaan lähteneiden kumppanien lisäksi muutkin tahot innostuvat tukemaan Capeenpuroa, jonka avulla voidaan saavuttaa uutta tutkimustietoa sekä elvyttää uhanalaista kalakantaa myös laajemmassa mittakaavassa.

– Luomme uutta puroaluetta täysin vapaaehtoisesti. Saamamme tuki valaa työhömme uskoa ja auttaa kasvattamaan projektin koko potentiaalia. Kiinnostus Capeenpuroa kohtaan kertoo myös laajemmasta ja kasvavasta halusta parantaa virtavesialueiden tilaa sekä lisätä monimuotoisuutta, mikä on hienoa, Serlachius sanoo.

– Capeenpuron luominen on täysin verrannollinen isojen Itämereen virtaavien jokien ja patojen ohitusuomien rakentamiseen ja luomiseen. Siksi uskomme, että alueesta saatavaa tutkimustietoa voidaan käyttää koko Suomen tai jopa Pohjoismaiden laajuisesti, hän lisää.

Capeenpuron rakentaminen on jo aloitettu ja tällä hetkellä työt keskittyvät alueelle rakennettavien siltojen tekemiseen. Sen jälkeen alkavat varsinaiset puron kaivuutyöt.

Capeenpuro-projektin toteuttaa R.Erik ja Bror Serlachiuksen säätiö, jonka tarkoituksena on kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden suojelu sekä luonnonsuojeluun tähtäävien hankkeiden toteuttaminen. Capeenpuro-projektin etenemistä voi seurata sen Facebook-sivuilta, Instragramista tai info-sivustolta.