Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Johanna SarviahoEkonomi4.6.2024

Investerarens vårstädning – fem tips för att underhålla portföljen

Våren är en perfekt tid att göra en uppfräschande städning av din investeringsportfölj. I sin blogg ger regiondirektör Johanna Sarviaho vid LokalTapiola Kapitalförvaltning fem tips på hur du kan hålla din portfölj fräsch och effektiv under sommarens varma dagar. Läs mer om placering

LähiTapiola Varainhoidon aluejohtaja Johanna Sarviaho.

Det finns lika många investeringsstrategier och -portföljer som det finns ägare. Därför är vanligtvis den bästa planen för dig på lång sikt att hålla dig till din plan i stället för att göra ändringar varje månad. Förhoppningsvis kan de här tipsen hjälpa dig att vara självsäker över din plan och att njuta av sommaren utan att oroa dig.

Gå igenom din portfölj med hjälp av följande tips

 1. 1.

  Kontrollera hur stor avkastningen på din portfölj är. Det lönar sig för investeraren att regelbundet granska att investeringsplanen är i skick. Börja med att kontrollera hur bra din portfölj presterar. Vilka investeringar i portföljen fungerar och vilka fungerar inte? Gå igenom kostnaderna och avkastningen.

 2. 2.

  Uppdatera ditt investeringsmål: Strävar du efter marknadsavkastning eller en större avkastning genom att investera i aktier? På sommaren har många kanske mer tid att gå igenom investeringsmålen. Försäkra dig om att din portfölj är i linje med dina nya mål.

 3. 3.

  Diversifiera och andas ut: Kontrollera diversifieringen av portföljen. Har du till exempel en för stor andel investeringar i en viss bransch? Diversifiering minskar risken och bidrar till att din portfölj kan prestera stabilt i olika marknadssituationer.

 4. 4.

  Kontrollera vad du har för risknivå på portföljen: Kontrollera risknivån på din portfölj. Om du snart ska gå i pension eller realisera investeringar för att köpa något, lönar det sig eventuellt att minska risken i portföljen.

 5. 5.

  Tänk på ditt nästa drag: När du städat bort allt onödigt, kan det uppstå nya investeringsmöjligheter. Undersök marknaderna, den ekonomiska utvecklingen och leta efter potentiella investeringsobjekt för portföljen. Kom dock ihåg att göra en ordentlig undersökning före du tar besluten.

En vårstädning av portföljen kan hjälpa dig att tydliggöra investeringsstrategin och hålla portföljen effektiv. När du går igenom portföljen kan du se vilka investeringar det lönar sig att hålla kvar. Idéen är samma som i hemmet: återvinn onödiga och söndriga saker och tänk på hållbarheten. Det lönar sig att skaffa saker som håller länge både till hemmet och till din portfölj.

Johanna Sarviaho
regiondirektör
LokalTapiola Kapitalförvaltning

Den här texten har uppgjorts av LokalTapiola Kapitalförvaltning Ab och den grundar sig på bolagets åsikter om ekonomin och investeringsmarknaden. Bedömningar, information och åsikter i texten grundar sig på LokalTapiola Kapitalförvaltnings egna kalkyler eller källor som LokalTapiola Kapitalförvaltning anser vara riktiga och pålitliga. Investeringsbeslut ska inte enbart grunda sig på den här texten och informationen i texten är inte avsedd som en uppmaning till att bedriva handel med investeringsprodukter eller -tjänster.