Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten
LokalTapiola Österbotten 6.5.2024

Ett säkert vårtecken är stenskotten i vindrutan: med en vindruteförsäkring tryggar du alla bilens glaspartier

När snön och isen smälter lösgörs sand och stenar på vägarna, som lätt orsakar stenskott. Simon Backlund, tjänstechef på LokalTapiola Österbotten, berättar hur man bäst går till väga om man får ett litet, men irriterande, stenskott på bilen.

Stenskott i vindrutan borde alltid granskas

Oavsett om man har vindruteförsäkring med i sin kasko-försäkring, lönar det sig alltid att granska stenskotten hos en professionell glasreparatör.

- Om man har omfattande- eller lyxkasko ingår reparationen av stenskotten utan självrisk i försäkringen. Samma gäller om man valt att plocka in vindrutan i en baskasko. Det blir alltså mycket billigare att reparera ett stenskott direkt, än att i ett senare skede behöva byta hela vindrutan och betala en självrisk, konstaterar Simon.

Ny teknik medför mer omfattande reparation av vindrutan

Nyare modeller på bilar kan idag ha teknik integrerad i vindrutan. Tekniken förbättrar trafiksäkerheten och hjälper föraren. I vindrutan kan chauffören till exempel se hur nära framförvarande bil man kör, eller körhastigheten. Dessa styrs med kameror, som vid byte av vindrutan även behöver kalibreras hos professionella reparatörer.

- Kostnaden för att byta en vindruta beror mycket på hur mycket teknik som finns i den. På en äldre modells bil brukar kostnaden i medeltal ligga på 600 €, medan summan kan stiga upp till 1500 € på nyare bilar, berättar Simon.

Att reparera ett stenskott innebär att en glasreparatör borrar hålet som sedan fylls med harts för att minska risken för sprickor i glaset. Det medför att man inte behöver byta vindrutan, så länge stenskottet inte är i det direkta synfältet. När reparationen görs av en professionell syns inte resultatet av borrningen, och vindrutan ser hel ut igen.

Kumpaner finns runtom i Österbotten

För österbottningar hittas LokalTapiola Österbottens kumpaner för vindrutereparationer enklast via nätet. Genom att fylla i registernummer och orten man är på, rekommenderas man vidare till rätt kumpan för att reparera vindrutan. Detta fungerar även om man under sommaren reser från sin hemort: vindrutan kan repareras var man än befinner sig i Finland.

- Dessutom gäller vindruteförsäkringen utöver stenskott även alla andra möjliga skador som kan uppstå på vindrutan eller övriga glaspartier på bilen som orsakats av ett slag utifrån. Detta med undantag för bilens lyktor, som däremot omfattas av kollisionsförsäkringen, avslutar Simon.

Har du inte ännu en vindruteförsäkring till sommarens bilresor? Läs mer om LokalTapiolas bilförsäkring via länken nedan.