Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten
LokalTapiola Nyland 26.3.2024

Åker du med elbil i påsktrafiken? Så här maximerar du räckvidden och undviker laddningsköer

Kallt väder minskar räckvidden för elbilar och förlänger laddningstiden, vilket kan orsaka köer vid laddningspunkter i påsktrafiken. Med elbilen tar du dig smidigast fram genom att följa väderleksrapporterna, planera rutten, förvärma batteriet och beakta att även andra behöver ladda sina bilar.

– Elbilens räckvidd minskar med 30–50 procent vid kallt väder. Om vädret är mycket kallt, kan en räckvidd på exempelvis 500 kilometer minska till under 300 kilometer. Om det förutspås kallt väder, lönar det sig att planera resan så att det finns tillräckligt med laddningspunkter på vägen ifall du måste stanna oftare för att ladda bilen, säger Ville Mäki bilskadegranskare på LokalTapiola Nyland.

När många vill ladda, kan det hända att du måste leta efter en ledig laddningspunkt eller stå i kö för att ladda. Vädret spelar då åter en stor roll och om det är riktigt kallt, kan det hända att laddningstiden fördubblas. När du förbereder dig ordentligt och har en flexibel tidtabell går resan trots det smidigt, säger Mäki.

– Vissa elbilar har en funktion som tillåter förvärmning av batteriet före laddningen, vilket kan försnabba själva laddandet. Du maximera batteriets hållbarhet genom att sänka innertemperaturen i bilen så mycket som möjligt utan att fönstren immar.

Före du ger dig ut i påsktrafiken lönar det sig även att kontrollera att du har alla appar som behövs för laddning och att de är uppdaterade.

– Om du har en kartläsare, lönar det sig även för hen att ladda ner apparna. Då kan hen hjälpa till att planera rutten. Det lönar sig även att ha en reservplan, det vill säga veta var den närmaste laddningspunkten finns, ifall köerna vid den laddningspunkt du tänkte använda är långa eller laddningspunkten gått sönder, säger Mäki.

– Om du åker med elbil på påsklov, är det bra att på förhand kontrollera i vilka områden det saknas laddningspunkter. Det lönar sig att planera rutten så att du har tillräckligt med laddning i batteriet i de här områdena, tillägger Mäki.

Fem tips på hur du reser smidigt med elbil i påsktrafiken

  • Planera rutten och kontrollera på förhand var det finns laddningspunkter. Följ med väderleksrapporten och var beredd på att du måste stanna oftare för att ladda om det är kallt väder.

  • Se till att batteriet är fulladdat före resan. Förvärm bilen om det är möjligt.

  • Om möjligt, undvik att resa när rusningen är som värst. Reservera tillräckligt med tid för resan ifall du till exempel måste köa vid laddningspunkter eller ändra resplanen. Du kan på förhand kontrollera i laddningsoperatörens app om det är rusning vid en viss laddningspunkt.

  • Ta med dig en portabel laddare eller en nivå 1-laddare om du har en sådan. Den kan komma väl till pass i överraskande situationer eller om möjligheterna att använda en laddningspunkt är begränsade.

  • Ta med varma kläder och andra nödvändighetsartiklar ifall det händer något överraskande och du måste vänta ute. Om du är försäkringskund i LokalTapiola, kan du i akuta situationer och om resan avbryts ringa Larmtjänsten som betjänar dygnet runt på 0800 0 4531.

Andra aktuella ärenden