Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
LokalTapiola ÖsterbottenEkonomi21.9.2022

LokalTapiola Österbotten och Marthaförbundet startar ekonomiskola för åttondeklassister

En ny form av ekonomiskola ser dagens ljus under hösten 2022 när LokalTapiola Österbotten och Finlands svenska Marthaförbund går ihop i ett unikt samarbete. Syftet är att sprida kunskap om sparande och konsumtion för ungdomar i åk 8 i Österbotten.

Både Marthaförbundet och LokalTapiola Österbotten har en gemensam vilja att öka de ungas ekonomikunskaper. Den nya satsningen leds av Marthaförbundets ekonomiteam, som kommer att besöka de 10 största orterna i Österbotten. Alla högstadier kommer att bjudas in och uppskattningsvis kommer 1500 elever att få ta del av de interaktiva föreläsningarna.

– Behovet av en ekonomiskola för unga har funnits länge. Genom den tilläggsresurs som LokalTapiola Österbotten bidrar med kan vi äntligen ta steget ut, säger Matilda Hassel på Finlands svenska Marthaförbund.

Syftet med samarbetet är att sporra och inspirera unga att ta hand om sin ekonomi när det är som mest aktuellt, till exempel när man har sitt första sommarjobb och börjar intresserar sig för sparande och konsumtion. Allt det här kommer att tangeras under föreläsningarna.

– Ungdomar är överlag väldigt intresserade av pengar och sparande. Via sociala medier snappar de lätt upp lösryckta bitar om hur lätt det kan vara att tjäna pengar och skapa sig ett drömliv, men många unga saknar de grundläggande kunskaperna om hur man bygger en hållbar ekonomi, säger Joel Sunabacka, direktör på LokalTapiola Österbotten.

– Här kan vi bidra med värdefull kunskap. Hur gör man upp en budget? Vilka utgifter kan man se över om man vill spara ihop pengar till något specifikt? Hur blir man en prismedveten konsument? Och hur gör man egentligen när man betalar en räkning? Vi vill tillsammans med Marthaförbundet stå för den här typen av konkret baskunskap och förhoppningsvis lyckas vi väcka ungdomarnas intresse för en hållbar ekonomihantering, säger Sunabacka.

  • Projektet genomförs på svenska under hösten 2022 och på finska under våren 2023.  Marthaförbundet besöker de 10 största orterna i Österbotten.

  • Projektet finansieras av LokalTapiola Österbotten och genomförs av Marthaförbundet.

  • Fokusområde för föreläsningarna: en hållbar privatekonomi

– Som ett kundägt, österbottniskt livstrygghetsbolag vill vi vara delaktiga i projekt som ökar livstryggheten bland invånarna och våra ägarkunder. Samhällsansvar är en viktig del av vår strategi och för oss betyder det att vi aktivt deltar i utvecklingen av det samhälle där vi själva också är verksamma, säger Sunabacka.