Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet29.11.2021

Vintrigt väglag kan överraska – kommer du ihåg de viktigaste sakerna vid vinterkörning?

Enligt enkäten Vardagsgranskning reserverar majoriteten av bilisterna mer tid för resan och sänker hastigheten när väglaget är dåligt. Plötsliga växlingar i vintervädret märks i trafiken och i försäkringsbolagets skadestatistik. Många låter sig inte störas av dåligt väglag vilket ökar riskerna.Jämför och köp

Enligt LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning reagerar bilisterna i Finland på varningar om dåligt väglag särskilt genom att reservera mer tid för resorna (63 %) eller köra försiktigare, till exempel genom att sänka hastigheten (58 %). En knapp tiondel (9 %) ändrar knappt körbeteendet på grund av dåligt väglag. Lika många (8 %) konstaterade att de sällan följer med mediernas väderprognoser eller varningar om dåligt väglag.

- Resultaten från enkäten visar att majoriteten är uppmärksamma på när det förutspås dåligt väglag och strävar efter att anpassa körandet till vädret. Trafikskador är vanliga särskilt när höstvädret övergår till vinterväder eftersom många trafikanter inte ändrar körbeteendet tillräckligt enligt vädret, säger Tapani Alaviiri som är direktör med ansvar och trafiksäkerhet vid LokalTapiola.

- Det är vanligt med trafikskador dagar då det snöat mycket eller väglaget annars är svårt på grund av vintervädret. Risken för olyckor kan även öka om temperaturen i flera dagar växlat mellan minus och plus nära nollstrecket eller då det ömsom snöar och ömsom håller upp: det börjar alltså vara dags för förarna att förbereda sig på varierande väglag.

Många olyckor skulle kunna undvikas – nu är det ofta mörkt under rusningstid

Enligt Alaviiri spelar förutseende en stor roll när du kör i växlande vinterväder och många olyckor skulle kunna undvikas.

- För att undvika olyckor är det viktigt att alltid ha vinterdäck när det är vinterväder och att fästa särskild uppmärksamhet vid situationshastigheten och säkerhetsavståndet. Att hålla en lämplig hastighet är viktigt till exempel när du kommer till en korsning eller kör i kurvor så att bilen inte slirar eller sladdar. Vid dåligt väglag är det även bra att undvika onödiga omkörningar eftersom de ofta leder till farliga situationer.

Om det finns snö och is på vägarna är bromssträckan längre och på vintern är det ofta mörkt under rusningstiden då trafiken är som livligast. Spåren som bildas i snön påverkar körandet och förarens kontroll över bilen. Att accelerera eller bromsa för häftigt kan leda till en överraskande fyrhjulssladd.

- För att kunna köra säkert på vintern är det även viktigt att känna till bilens egenskaper. Syftet med låsningsfria ABS-bromsar är till exempel att hindra hjulen från att låsa sig när du bromsar. Den bästa bromseffekten med ABS-bromsar nås först när du trycker bromspedalen mycket kraftigt i botten, nästan genom att stampa. Som tur är har de flesta moderna bilar nödbromsassistans som hjälper till att bromsa ordentligt.

LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning gjordes av Kantar TNS. Intervjuerna i enkäten har samlats med Gallup Kanava 17-23 september. Enkäten besvarades av sammanlagt 1 013 personer i åldrarna 15-74 år. Av respondenterna hade 433 kört bil under de senaste 12 månaderna och frågan om varningar för dåligt väglag var riktad till dem. Felmarginalen i enkäten är +/- 3,1 procentenheter.