Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet24.9.2021

Finländarna börjar åter vara intresserade av utlandsresor och därmed ställs det även fler frågor kring resandet

Efter ett och ett halvt år utan resor börjar många finländare åter vara sugna på att resa trots att riskerna och kraven förknippade med coronaviruset fortfarande gör det lite besvärligare. Enligt ersättningsansökningarna LokalTapiola mottagit har ansökningarna om ersättning med stöd av reseförsäkringar ökat under hösten.

mies kävelee lentokentällä selkä kameraan päin

Det ökade antalet vaccinerade och färre coronarestriktioner har lett till att finländarna börjat packa sina resväskor.

- Inrikesresor är fortfarande populärast men finländarna har även börjat resa utomlands. Under början av hösten har det även märkts i frågorna kunderna ställer om reseförsäkringar – av de gånger kunderna tagit kontakt på grund av reseskador så gäller hela 30 % utlandsresor, uppskattar specialist Sari Laakso vid LokalTapiola.

För närvarande reser finländarna mycket i Europa. Traditionella resmål såsom Spanien, Italien, Grekland, Tyskland, Frankrike, Estland och de nordiska länderna är fortfarande populära. Populariteten kan bero på de korta flygresorna men även på att finländarna vill resa i trygga länder.

- De populäraste resmålen finns för närvarande i Europa eftersom många troligtvis upplever att det är enkelt att resa i europeiska länder samt att vården och transportförbindelserna är bättre i dem än i många fjärran länder, säger Laakso.

Nuförtiden kan även coronaviruset störa resandet vid sidan av de vanligaste reseskadorna

De vanligaste skadorna under resor är att telefonen går sönder samt olika olycksfall och stölder. På dessa skador som resgodsförsäkringen täcker har coronaviruset har inte haft någon större inverkan.

- Resgodsskador och olycksfall sker jämförelsevis på samma sätt som före coronapandemin. Under resan är människorna aktiva vilket ökar risken för skador. Skador på telefonen är vanliga eftersom människorna nuförtiden använder den mycket på fritiden, säger ersättningschef Jussi Korpelainen vid LokalTapiola.

De vanligaste reseskadorna är alltså fortfarande nästan samma som tidigare men coronaviruset har fört med sig nya bekymmer. De största riskerna kan du dock undvika.

- Det är smidigare att resa om du fått båda vaccindoserna och har coronaintyget med dig. I vissa länder kan det på grund av coronasituationen fortfarande vara svårt att få vård om du insjuknar eller råkar ut för ett olycksfall under resan. Det kan till exempel hända att sjukvården i landet kräver att resenären har ett reseförsäkringsintyg som intygar att försäkringen ersätter vårdkostnader orsakade av coronavirus. Beakta även att coronarestriktionernas inverkan på tillgången till vård och hur väl transportförbindelserna fungerar varierar beroende på land, säger Laakso.

Reseförsäkringen skyddar under utlands- och inrikesresor
Precis som namnet säger så är reseförsäkringen till för att ersätta skador som sker under resor.

Reseförsäkringsskyddet gäller enligt villkoren både under utlands- och inrikesresor. Därför lönar det sig att hålla reseförsäkringen i kraft även om du inte just nu planerar att resa utomlands.

Läs våra aktuella coronainstruktioner.

Beakta dessa före du reser:

1. Om möjligt, se till att du får alla behövliga coronavaccindoser i god tid före resan.
2.  Ta reda på vilka coronarestriktioner som gäller i resmålet. Du hittar de senaste resemeddelandena på utrikesministeriets webbsida.
3. Gå igenom ditt reseförsäkringsskydd och kontrollera vid behov hos ditt försäkringsbolag hur omfattande skyddet är.
4. Om du använder mediciner, ta med tillräckligt med mediciner på resan. Ta för säkerhets skull även med recepten på medicinerna.
5. Som kund hos LokalTapiola kan du söka vård
• vid utlandsresor via larmtjänsten genom att ringa +358 800 0 4531. På numret får du hjälp, råd och betjäning på finska, svenska eller engelska dygnet runt.
• vid inrikesresor via HälsoHjälpens chatt https://terveyshelppi.lahitapiola.fi/ eller HälsoHjälpen-appen som du kan ladda ner i en appbutik (AppStore och GooglePlay).