Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Hälsa8.7.2020

Resa med sällskapsdjur? Undvik dessa vår- och sommarfaror på stugan och i naturen

Värme, vatten och insektsbett kan orsaka besvär för sällskapsdjur precis som för människor. Veterinären rekommenderar att man också ska vara aktsam så att sällskapsdjuret inte kommer åt grillmatrester.Mer om djurförsäkringen

Familjens fyrbenta vän följer ofta med på sommarresan, oavsett om resmålet är stugan eller ett annat semestermål. Utöver glädjen med sommaren och utomhusaktiviteterna innehåller resandet också risker för sällskapsdjuren. Vi har tillsammans med veterinären gjort upp en lista på sommarrisker för hunden och katten samt tips om hur du ska agera vid en skada.

1) Undvik värmeslag i bilen och vid lek

Redan före resan är det viktigt att komma ihåg att sällskapsdjuret aldrig ska lämnas ensam i en varm bil. I ett slutet utrymme kan temperaturen stiga även snabbt vilket kan leda till att djuret får värmeslag.

En hund kan också drabbas av värmeslag vid fartfyllda utelekar. Vid värmebölja lönar det sig också att undvika onödig ansträngning och att schemalägga utomhusaktiviteterna till morgonen eller kvällen då det är svalare och att skapa en skuggig plats på gården åt sällskapsdjuret. Ta alltid med dricksvatten.

-  Om sällskapsdjuret är svagt, dess slemhinnor i munnen är mera rödaktiga än vanligt och djuret inte slutar flämta, kan man som första hjälp till exempel kyla ned med handdukar eller blöta med kallt vatten. Om allmäntillståndet inte förbättras, lönar det sig att kontakta en veterinär, säger veterinär Eva Kaisti i LokalTapiolas distansveterinärtjänst DjurHjälpen.

2) Grilldelikatesser en fara i magen

Många matrester som är hårda och vassa är farliga godbitar för hundar och katter, såsom kycklingben, stora fiskben och majskolvar, eftersom de kan orsaka tarmstopp eller punktera tarmen. Efter maten lönar det sig att omsorgsfullt gömma väldoftande grillspett och aluminiumfolie, så att inte hunden kommer åt dem.

Om din hund har ätit vassa ben, kan man som första hjälp ge den burksparris att äta. Sparrisfibrerna kan lägga sig runt det vassa föremålet och hjälpa till att föremålet kommer ut. Även en liten portion paraffinolja kan göra föremålet halare. Det är alltid bra att konsultera en veterinär när det gäller främmande föremål.

3) Getingstick och övriga insektbett

En lurvig päls skyddar vanligtvis sällskapsdjuret från insektbett, men ibland kan insekterna sticka på känsliga ställen. Till exempel knottbett kan orsaka klåda och surrandet kan göra sällskapsdjuret nervöst.

-  I allmänhet är geting- och bistick ofarliga, men ibland kan de orsaka en allergisk reaktion. När sticken sker i munområdet kan de också leda till att luftvägarna svullnar. I detta fall kan en kortisontablett ges som första hjälp. Kontrollera också att gadden inte blivit kvar i sällskapsdjuret, säger Kaisti.

4) Se upp för fästingar

När man rör sig i naturen kan en fästing suga sig fast på både sällskapsdjuren och deras ägare. På stugan lönar det sig att göra en fästingkontroll av sällskapsdjuret varje dag. Har en fästing sugit sig fast ska den tas loss snabbast möjligt, så att den inte kan sprida sjukdomar, såsom borrelios till hunden.

För att ta loss fästingen kan du till exempel använda en fästingpincett eller -ögla. Det är viktigt att få loss fästingen snabbt och hel. Efter att fästingen har avlägsnats lönar det sig att med jämna mellanrum desinficera bettet och följa situationen.

5) Svullnad berättar om ormbett

Ett nyfiket sällskapsdjur förstår nödvändigtvis inte att vara rädd för huggormar, varvid ormen kan hugga till i tassen eller nosen. Vid bettpunkten kan det finnas två märken efter tänderna, men de syns kanske inte, eftersom bettpunkten ofta svullnar mycket.

Veterinär Kaisti uppmanar till att söka sig till en veterinär om sällskapsdjuret snabbt blir svagt och har en kraftig lokal svullnad och smärta. I detta fall lönar det sig att försöka hålla sällskapsdjuret så orörligt som möjligt under resan, tills kliniken kan påbörja behandlingen.

- Det finns motstridig forskningsdata om användningen av kortisontabletter. Därför rekommenderar jag dem bara i sådana situationer, där andningsvägarna sväller igen och andningen blir sämre på grund av bettet och det är långt till en veterinär.

6) Skydda sällskapsdjuret för blågrönaalger

De flesta hundar tycker om att simma och det svalkar också bra en varm sommardag. Ett sällskapsdjur ska inte plaska i vatten där man har observerat blågrönaalger. Det är farligt att dricka vatten där det finns alger. Du kan följa den lokala situationen för blågrönalger på Finlands miljöcentrals, NTM-centralens och kommunernas webbplatser.

Vissa blågrönaalger producerar gifter, som är farliga för sällskapsdjurets nervsystem och lever. På basis av algernas utseende är detta ändå svårt att bedöma. I värsta fall kan algförgiftningen leda till att djuret dör.

- Om djuret inom några timmar efter exponeringen får svåra symptom, lönar det sig att snabbt åka till en veterinär. De vanligaste förgiftningssymptomen är kräkningar, diarré, svaghet, kramper och chock. Om ditt sällskapsdjur bara har simmat i vattnet där det finns blågrönaalger, men inte druckit av det kan det räcka med att man tvättar pälsen, säger Kaisti.

7) Undvik vattensvans – ta det lugnt med vattenlekar

Glädjen över sommaren  och vattnet kan överraska ditt sällskapsdjur även på andra sätt. Enligt Kaisti, som har arbetat som veterinär i mer än tio år, är en typisk sommarpatient en hund som simmat i kallt vatten eller som till exempel ivrigt har lekt under en bevattningsanordning och därmed fått vattensvans. Då har hunden kraftig smärta i svansen och den hänger som om den brutits.

- Vattensvans är som människans "valpsjuka". Svansen sväller och blodcirkulationen ökar på grund av kraftig belastning i svansens muskler, men muskelhinnan och benet ger inte efter. Även kallt vatten bidrar till detta. Vattensvans är mycket smärtsamt men läker ofta, genom vila och värkmediciner, på cirka en vecka.

På våren och hösten är det jakthundar som drabbas av vattensvans.

Veterinär Eva Kaisti gjorde en lista på vilka akutvårdsmaterial sällskapsdjurägaren kan ta med till sommarstugan eller på annan sommarresa.

  • Desinfektionsmedel och sårsalva för skötsel av sår

  • Förbandsmaterial, såsom gipsbinda, elastisk gasväv och självhäftande bandage

  • Febertermometer

  • Fästingpincetter

  • Ögondusch eller ampuller med  koksaltlösning

  • Kyypakkaus och kortisonsalva i fall av getingstick eller knottbett

  • Paraffinolja och burksparris i fall djuret får i sig ett främmande föremål

  • Obs! Använd kortisontabletter och borttagningsmetoder för främmande föremål bara enligt veterinärens anvisningar.

Som djurförsäkringskund hos LokalTapiola kan man i sjukdoms- och olycksfallssituationer också vända sig till en distansveterinär. I tjänsten DjurHjälpen dejourerar veterinären dagligen klockan 7–23. Veterinären utreder sällskapsdjurets hälsotillstånd och hänvisar dig vid behov till en klinik där djuret kan få fortsatt vård. Du har tillgång till DjurHjälpen när din hund eller katt har en veterinärvårdsförsäkring i LokalTapiola. Du kan avgiftsfritt ladda ner applikationen till mobilen från Google Play Store eller App Store.