Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten
Säkerhet 23.5.2018

Vad gör man då bilen får punktering? Glöm inte dessa granskningar

Om bildäcket går sönder ska du koncentrera dig på att hålla bilen rak. Du kan förebygga en däckpunktering genom att ta hand om däckens skick och lufttryck.

Vid punktering blir det ofta en kraftig sneddragning i styrningen. Håll dig lugn och koncentrera dig på att hålla bilen rak – håll blicken långt framåt, sakta farten och sök en lämplig och trygg plats att stanna på. En busshållplats passar bra när man måste stanna akut.

Blinka i god tid och blinka vid behov med bromsljuset för att ge tecken åt dem som kör bakom. Kom ihåg att följa med trafiken bakom före du stiger ut ur bilen. Det är inte i sig farligt att bilen får punktering. Om bilen lämnar vid vägkanten kan det dock uppstå risksituationer speciellt när det är mörkt.

Klä på dig en reflexväst och sätt sedan ut en varningstriangel på ett tillräckligt avstånd från bilen för att varna de övriga bilisterna.

Först därefter börjar du byta däck. Om det känns utmanande att byta däck, kan du ringa LokalTapiolas larmtjänst eller Automobilförbundets vägservice och beställa en bogseringsbil.

I nya bilar finns det nödvändigtvis inget reservdäck utan bara en flaska med punkteringsspray. Med punkteringssprayen kan man få en snabblappning av däcket och så mycket tryckluft att resan kan fortsätta till närmaste servicestation.

I bilen kan också finnas ett reservdäck som är mindre och smalare än det normala däcket. Det går inte att köra normal landsvägs- eller motorvägshastighet med ett smalt reservdäck, utan på däcket har antecknats maximihastigheten som vanligtvis är 60 eller 80 km/timme.

Det är meningen att man med ett tillfälligt reservdäck eller med ett däck som reparerats med punkteringsspray ska köra till närmaste verkstad där däcket kan repareras eller bytas till ett nytt.

Kontrollera detta:

  • Säkerställ dig om att du har en varningstriangel.

  • Se till att det finns åtminstone en reflexväst i bilen. Det är bra att ha reflexvästar i förhållande till bänkplatser i bilen.

  • Kontrollera att det finns ett reservdäck eller punkteringsspray i bilen. Ta reda på hur dessa används så att du kan använda dem då situationer kräver.

  • Det lönar sig att kontrollera lufttrycket en gång i månaden i samband servicestationsbesök. Däck med undertryck går lättare sönder.

  • Kontrollera också lufttrycket i reservdäcket i samband med däckbytet.

  • LokalTapiolas larmtjänst betjänar dygnet runt i Finland på nummer 0800 0 4531. Samtalet är avgiftsfritt när du ringer i Finland. Spara numret +358 800 0 4531 i din mobiltelefon.