Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Elämänturva9.10.2023

Auton vaihto

Onko auton vaihto sinulle ajankohtaista? Auton vaihtamiseen liittyy paljon huomioitavia ja hoidettavia asioita, jotka on tärkeä muistaa ennen auton myymistä ja uuden auton ostamista. Muistilistan avulla teet auton vaihtamisesta helpompaa ja stressittömämpää. Hoida samalla rahoitus ja vakuutus kuntoon autollesi.

Kun myyt autosi

 1. 1.

  Tyhjennä vanha autosi kaikista tavaroista. Tarkista säilytyslokerot ja tavaratila, ettei mitään tärkeää tavaraa jää autoon.

 2. 2.

  Hae autollesi varmenne Traficomin Oma asiointi -palvelusta, jotta ostaja voi tehdä autosi omistajatietoihin muutoksen kaupanteon jälkeen. Varmenne on voimassa 14 vuorokautta.

 3. 3.

  Tarkista ostajan henkilöllisyys. Täytä ja allekirjoita ostajan kanssa auton luovutuskirja, joka löytyy www.traficom.fi-sivustolta ja kauppakirja. Luovutuskirjalla voit tarvittaessa myöhemmin todistaa myyneesi auton. Luovuta varmenne ostajalle.

 4. 4.

  Kun olet luovuttanut auton uudelle omistajalle, tee luovutusilmoitus LähiTapiolan verkkopalvelussa. Luovutusilmoitusta varten tarvitset ostajan nimen, osoitteen sekä henkilö- tai y-tunnuksen.

Lue lisää vinkkejä auton myymiseen liittyen.

Kun ostat auton

 1. 1.

  Tarkista auton ja rekisteriin merkityn omistajan tiedot Traficomin ajoneuvorekisteristä. Varmista, että auto on liikennekäytössä, ajoneuvovero on maksettu ja määräaikaiskatsastus on suoritettu.

 2. 2.

  Tarkista myös myyjän henkilöllisyys. Auto kannattaa ostaa vain rekisteriin merkityltä omistajalta.

 3. 3.

  Pyydä myyjältä varmenne rekisteröintiä varten ja tarkista varmenteen oikeellisuus ja voimassaolo Traficomin varmennepalvelusta.

 4. 4.

  Täytä ja allekirjoita myyjän kanssa www.traficom.fi-sivustolta löytyvä luovutuskirja ja kauppakirja.

 5. 5.

  Vakuuta ja rekisteröi autosi 7 vuorokauden sisällä. Vakuutuksen ja rekisteröinnin voit tehdä kätevimmin verkossa. Tämä onnistuu myös autoliikkeissä tai katsastustoimipaikoissa.

 6. 6.

  Jos ostat auton autoliikkeestä, autoliike hoitaa vakuuttamisen ja rekisteröinnin puolestasi. Kerro autoliikkeessä millaisen autovakuutuksen haluat.

Rahoitus ja autovakuutus kuntoon

 • Voit saada LähiTapiolan rahoitustarjouksen ja vakuutukset suoraan autoliikkeestä, kun olet ostamassa autoa. Kompensoimme autojen päästöt, kun valitset LähiTapiolan autorahoituksen ja vakuutukset.

 • Varmista, että sinulla on sekä liikennevakuutus että sopiva kasko autollesi. Autovakuutus eli kasko ja liikennevakuutus yhdessä korvaavat autollesi tai sen varusteille sattuneita vahinkoja sekä vastapuolen henkilö- ja esinevahinkoja.

 • Kaskovakuutuksia on erilaisia. Jos tarvitset autoa päivittäin, suosittelemme Loistokaskoa. Jos et tarvitse sijaisautoa vahingon sattuessa, mutta haluat että vakuutus kattaa esimerkiksi tuulilasivahingot, suosittelemme Laajaa kaskoa. Jos haluat turvata vanhemman autosi kolarointivahinkojen varalta, suosittelemme Peruskaskoa.

 • Autovakuutuksen saat helposti verkosta tai varaamalla ajan tapaamiseen. Samalla lasket vakuutukselle hinnan, ja näet paljonko sinulla on liikennevakuutuksen bonusetua.

 • Saat lisäksi S-ryhmän Bonusta autovakuutuksesta.

Pakkaa nämä mukaan

 • Sovi, tuleeko auton mukana sekä talvi- että kesärenkaat vai hankitko toisen rengassarjan erikseen.

 • Jos autossa on vararengas, tarkista että löydät myös renkaan vaihtotyökalut.

 • Jos autossa on vararenkaan sijaan paikkausaine, tarkista paikkausaineen päiväys.

 • Tarkista, että olet pakannut kaikki välttämättömät tavarat mukaan: pysäköintikiekko, varoituskolmio, ensiapulaukku ja heijastinliivit.

 • Talvikaudella on syytä pitää mukana lisäksi lumiharja ja jääraappa, taskulamppu ja lumilapio.