Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
31.5.2023

Auton myynti

Onko auton myynti tai vaihto sinulle ajankohtaista? Lue tärkeimmät vinkit auton myyntiin valmistautumiseen, myynnissä tarvittaviin tärkeimpiin asiakirjoihin sekä auton vakuutusturvaan liittyen, myitpä auton sitten autoliikkeelle tai itse toiselle henkilölle.

Auton myynnin muistilista

 • Valitse ensin myytkö auton itse toiselle henkilölle vai myytkö auton suoraan autoliikkeeseen.

 • Kun kaupat on sovittu, muista tehdä auton omistajanvaihdos sähköisellä varmenteella.

 • Laadi luovutuskirja tai kauppakirja auton myynnistä.

 • Laadi myös auton luovutusilmoitus.

 • Varmista autovakuutus kuntoon uuteen autoon, kun se on ajankohtaista.

Lue lisää autovakuutuksesta.

Kannattaako auton myynti itse vai suoraan liikkeeseen?

 • Auton myynti itse on työläämpää, mutta usein myyntiin laitettu aika ja vaiva palkitaan, sillä autosta voi saada paremman hinnan kuin autoliikkeestä.

 • Autoliikkeelle myyminen on sen sijaan helpompaa ja nopeampaa, ja rahat autosta tulee yleensä hyvin nopeastikin tilille.

 • Autoliikkeitä kannattaa kilpailuttaa, sillä autoliikkeiden välityspalkkion suuruus ja arvio auton hinnasta voivat vaihdella. Voit viedä auton liikkeeseen ja pyytää heiltä tarjouksen.

Vinkit auton myymiseen itse

 • Ennen myynti-ilmoituksen luomista, valmistele auto myyntikuntoon. Siivoa ja pese auto, etsi valmiiksi auton käyttöohjeet, huoltokirja, rekisteröintitodistus sekä kuitit huolloista tai mahdollisista korjauksista.

 • Ota selkeät ja kattavat kuvat autosta. Ota autosta hyviä ja selviä kuvia edestä, takaa, kyljistä, sisältä, moottorista ja renkaista. Mitä enemmän kuvia, sen parempi. Kuvaa myös mahdolliset naarmut tai muut viat, sillä ne tulevat joka tapauksessa myöhemmin ilmi.

 • Suunnittele ja kirjoita ymmärrettävä ilmoitus. Pidä teksti ytimekkäänä ja tuo esille auton yksityiskohdat ja myyjän yhteystiedot. Kerro rehellisesti mahdollisista naarmuista ja vioista, jotta epäselvyyksiltä myyntitilanteessa vältytään.

 • Mieti autolle hyvä hinta. Ota arvioinnissa huomioon auton merkki ja malli, auton ikä, ajetut kilometrit ja auton kunto. Voit vertailla vastaavien merkkien ja mallien hintapyyntöjä verkossa, niin saat hyvän käsityksen markkinatilanteesta.

Omistajanvaihdos, luovutusilmoitus, luovutuskirja ja kauppakirja

Kun olet löytänyt autollesi ostajan, auton tulevan omistajan on tehtävä auton omistajanvaihdos 7 päivän kuluessa. Omistajanvaihdos tehdään rekisteri-ilmoituksella, jota varten tarvitset sähköisen varmenteen tai voimassa olevan auton rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan. Sähköinen varmenne on helpoin tapa omistajanvaihdokseen. Voit laatia varmenteen Traficom.fi-palvelussa. Siirry Traficomin sivuille. Sähköinen varmenne on voimassa 14 vuorokautta. Tarvitset rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan siinä tapauksessa, jos myyt auton ulkomaille tai Ahvenanmaalle. Kun kaupat on sovittu, on tärkeä tehdä luovutusilmoitus autosta. Voit tehdä luovutusilmoituksen sähköisesti kirjautumalla verkkopalveluumme. Luovutusilmoituksella todistat, että velvoitteesi autoon ovat päättyneet ja vapaudut uuden omistajan mahdollisista sakoista tai maksamattomista veroista. Samalla varmistat, että autovakuutukset päättyvät oikeaan luovutuspäivään. Kirjaudu verkkopalveluumme.

Pitääkö kaupasta tehdä luovutuskirja vai kauppakirja?

Auton kauppakirja ja luovutuskirja ovat molemmat riittäviä myyjälle ja ostajalle todisteeksi kaupasta. Luovutuskirja on yksinkertaisempi, josta käy ilmi, milloin omistajanvaihdos on tapahtunut ja ketkä ovat olleet kaupassa osapuolina. Kauppakirjaan sen sijaan eritellään lisäksi, mikä on kaupan maksuaikataulu (esim. osamaksut), mitä ehtoja kauppaan sisältyy ja muut kauppaan kuuluvat asiat. Kauppakirja toimii myös luovutuskirjana silloin, kun auton hinnasta ei jää velkaa.

Pitääkö autovakuutus irtisanoa, kun auto on myyty?

 • Auton vakuutusturva päättyy heti, kun auton uusi omistaja hankkii liikennevakuutuksen myytyyn autoon. Auton uudella omistajalla on 7 päivää aikaa hankkia uusi autovakuutus, kun omistajanvaihdos on tehty. Saamme ajantasaiset tiedot Trafilta liittyen liikennekäyttöön.

 • Saamme tiedon myös auton myynnistä luovutusilmoitukselta, jolloin päätämme vakuutusturvasi automaattisesti.

 • Kun auto on myyty ja uuden auton hankinta on ajankohtaista, muista hankkia uuteen autoon autovakuutus. Laskemme sinulle parhaan hinnan sekä bonukset.