Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Sijoitusvakuutuksesi

Onneksi olkoon! Olet tehnyt hyvän päätöksen alkaa kerryttää säästöjä sijoitusvakuutuksen avulla. Tälle sivulle on koottu vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin, kuten kuinka tehdä sopimukseen muutoksia ja kuinka tehdä lisäsijoituksia.

Sivun alalaidasta löydät asiakaspalvelumme yhteystiedot, jos sinulla herää jotain muuta kysyttävää.

Usein kysyttyä vakuutussäästämisestä

Voit seurata sijoitustesi arvonkehitystä verkkopalvelussamme. Verkkopalvelu on maksuton ja sinne voi kirjautua henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla.

Voit nyt myös seurata sijoituksiasi LähiTapiola Sijoitukset -mobiilisovelluksessa, jonka saat maksutta puhelimeesi Google Play Storesta täältä tai Apple Storesta täältä.

Sijoitusvakuutusasiakkaana käytössäsi on varainhoidon verkkopalvelu, jonka lisäksi voit katsoa sijoitussalkkujen tai rahastojen arvonkehitystä avoimilta verkkosivuiltamme kirjautumatta verkkopalveluun. Katso sijoitussalkkujen arvonkehitys täältä ja rahastojen arvonkehitys täältä.

Vakuutuksenottajana saat vuosittain vuositiedotteen, joka sisältää tiedot vakuutuksestasi ja siinä tapahtuneista muutoksista kuluneen vuoden ajalta. Vuositiedotteelta näet mm. säästöjesi määrän, maksamasi maksut ja sopimukseen tehdyt muutokset.

Sijoituskohteisiin liittämäsi vakuutussäästön määrä seuraa valitsemiesi sijoituskohteiden arvonkehitystä. Sinun on hyvä seurata sopimuksesi arvonkehitystä säännöllisesti. Huomioithan, että kun säästöaika on pitkä, arvonvaihtelut ovat tavallisia.


Sijoitussuunnitelman muutos: Sijoitussuunnitelmassa määrittelet, mihin sijoituskohteisiin sopimukseen tekemäsi sijoitukset kohdistuvat. Usein sijoitussuunnitelma tehdään sopimuksen teon yhteydessä, mutta sen voi tehdä ja sitä voi muuttaa myös verkkopalvelussa jälkeenpäin.

Sijoitussuunnitelmassa valitset sijoituskohteet LähiTapiolan tarjoamista vaihtoehdoista ja jako-osuudet (vähintään 10 %), joiden mukaan kohdistamme sinulle maksetut maksut valitsemiisi sijoituskohteisiin. Jos muutat sijoitussuunnitelmaasi, uutta sijoitussuunnitelmaa sovelletaan tuleviin maksuihin.

Näin voit muuttaa sijoitussuunnitelmaasi:

 1. Kirjaudu henkilöasiakkaan verkkopalveluun.
 2. Mene vakuutukset -välilehdelle.
 3. Paina lue lisää -nappia sijoitusvakuutuksesi kohdalla.
 4. Paina muuta sijoitussuunnitelmaa -nappia.
 5. Valitse haluamasi sijoituskohteet.
 6. Anna prosenttiosuudet, joilla tahdot jakaa tulevat maksut sijoituskohteisiin.
 7. Tarkista ja hyväksy sijoitussuunnitelman muutos.

Säästönsiirto toiseen sijoituskohteeseen: Säästönsiirto tarkoittaa jo kertyneiden säästöjen siirtämistä toiseen sijoituskohteeseen.
Näin siirrät kertyneitä säästöjä uuteen sijoituskohteeseen:

 1. Kirjaudu henkilöasiakkaan verkkopalveluun.
 2. Mene vakuutukset -välilehdelle.
 3. Paina lue lisää -nappia sijoitusvakuutuksesi kohdalla.
 4. Paina tee säästönsiirto -nappia.
 5. Syötä nostettava osuus -kenttään prosenttiosuus, jonka haluat siirtää uuteen säästökohteeseen.
 6. Valitse sijoituskohteet, joihin haluat säästöjä siirtää.
 7. Tarkista ja hyväksy säästönsiirto.

Maksusuunnitelman muutos: Vakuutussopimusta tehtäessä sovit maksusuunnitelmasta, jossa määrittelet, teetkö suuremman kertasijoituksen vai haluatko säästää pienemmän summan kuukausittain. Voit muuttaa maksusuunnitelmaa verkkopalvelussamme seuraavasti.

 1. Kirjaudu henkilöasiakkaan verkkopalveluun.
 2. Mene vakuutukset -välilehdelle.
 3. Paina lue lisää -nappia sijoitusvakuutuksesi kohdalla.
 4. Paina muuta maksusuunnitelmaa -nappia.
 5. Syötä vuosimaksu-kenttään se summa, jonka haluat yhteensä vuodessa sijoittaa.
 6. Valitse maksutapa-kenttään kuinka monessa erässä haluat tehdä sijoitukset.
 7. Valitse eräpäivä, jolloin haluat maksaa maksusuunnitelman mukaiset maksut sekä haluatko että maksusuunnitelmaa korotetaan vuosittain.
 8. Tarkista ja hyväksy maksusuunnitelman muutos.

Voit tehdä sijoituksia haluamallasi tavalla säännöllisesti tai silloin tällöin. Suosittelemme säännöllistä säästämistä esimerkiksi kuukausittain maksusuunnitelman mukaisesti. Voit myös tehdä satunnaisia sijoituksia sopimukseesi Varainhoidon verkkopalvelussa. Tällöin ne kohdistuvat sopimukseesi sen hetkisen sijoitussuunnitelman mukaisesti.

Tutustu huolellisesti sijoituskohteen asiakasmateriaaleihin. Niistä saat tietoa sijoituskohteesta sekä sen riskeistä ja kuluista. Voit itse valita kohteet sijoitussuunnitelmaasi, mutta mikäli haluat apua sijoituskohteen valintaan, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme 09 453 8500 ma-pe kello 9-17.


Voit tehdä osittaisia säästönnostoja verkkopalvelussamme tästä. Voit tehdä sopimuksestasi kaksi nostoa kalenterivuodessa ilman kuluja. Kolmannesta säästönnostosta alkaen perimme 27,65 euron (v. 2023) toimenpidemaksun. Huomioithan, että osittaisen noston jälkeen säästöön pitää jäädä vähintään 150 euroa.

Kysymme nostoilmoituksen yhteydessä lainsäädännön edellyttämiä kysymyksiä, mm. säästönnoston syyn sekä pankkitilin numeroa, jonne säästöt maksetaan.


Sijoitusvakuutus sisältää henkivakuutuksen, jonka korvaus on säästöjesi suuruinen. Kuolintapauskorvauksena maksetaan sopimukseen kertyneen vakuutussäästön määrä valitsemallesi edunsaajalle, esimerkiksi kuolinpesälle. Voit myös määrätä sopimuksesi edunsaajaksi joko nimetyn henkilön tai antaa yleisen edunsaajamääräyksen. Edunsaajia voit myöhemmin muuttaa. Muutos tulee tehdä kirjallisesti. Ilmoituksen voi tehdä esim. verkkopalvelussa.


Voit irtisanoa sopimuksesi ilmoittamalla siitä kirjallisesti tai käyttämällä irtisanomislomaketta. Sopimuksen irtisanomisesta ei peritä kulua, mutta joihinkin sijoituskohteisiin saattaa liittyä nostokulu.


Voit lukea lisää sijoitusvakuutuksen verotuksesta täältä. Sijoitusvakuutuksen ajantasainen verotuskohtelu on myös kuvattu sopimuksesi tuoteselosteella. Huomioithan kuitenkin, että lainsäädäntö ja verotuskäytäntö saattavat muuttua tulevaisuudessa.


Voit valita sijoitusvakuutuksen sijoituskohteet monipuolisesta valikoimasta. Valitsemalla yhden tai useamman sijoituskohteen voit rakentaa vakuutussopimuksen sisällä tavoitteitasi ja kokemustasi vastaavan ratkaisun. Valikoimassamme on

 • Laajan hajautuksen sijoitussalkkuja, joiden kautta ulottuvillasi on kattavasti sijoituskohteita, jotka ovat yleensä vain suuren sijoittajan ulottuvilla.
 • Seligson & Co Varainhoitosalkkuja, joiden tavoitteena on tarjota markkinatuottoa kustannustehokkaasti. Palvelu perustuu vuosikymmenien kokemukseen, rahoitusteoriaan ja laajaan tutkimukseen.
 • Kotimarkkinapainoitteisia sijoitussalkkuja, jotka hyödyntävät alue- ja yhtiökohtaista paikallistuntemustamme ja tarjoavat hajautusta ammattitaidolla Suomeen, Pohjoismaihin ja Eurooppaan.
 • Aktiivisesti hoidetut strategiasalkkuja, joiden varat sijoitetaan kustannustehokkaasti globaaleille osake- ja korkomarkkinoille.
 • Korko- yhdistelmä- ja osakerahastoja eri tuotto-ja riskitasoille LähiTapiolalta ja Seligson & Co:lta.

Sijoitustuotteiden kestävyysluokittelulla tarkoitetaan EU:n kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla annetun asetuksen (2019/2088) 8 ja 9 artiklan mukaisia rahoitustuotteita. Voit tarkastaa sopimukseesi liitettyjen sijoituskohteiden kestävyysluokituksen verkkosivuiltamme tästä.


Sijoitusvakuutukset myöntää LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö. LähiTapiolan rahastoja hallinnoidaan Seligson & Co Rahastoyhtiö Oyj:ssä ja LähiTapiola Vaihtoehtorahastot Oy:ssä. Tarkemmat tiedot avaintietoesitteessä ja muissa rahastomateriaaleissa. LähiTapiola Varainhoito toimii omaisuudenhoitajana ja toimeksiantojen välittäjänä sekä LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiön vakuutusasiamiehenä.


Jos haluat henkilökohtaista neuvontaa, me autamme sinua. Voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme 09 453 8500 ma-pe kello 9-17. Voit myös olla yhteydessä paikalliseen sijoitusasiantuntijaan, joiden yhteystiedot löydät täältä.

Katso myös

Seuraa sijoituksiasi mobiilissa

LähiTapiola Sijoitukset -mobiilisovellus on nyt ladattavissa sovelluskaupassasi. Lataa sovellus ja seuraa sijoituksiesi kuulumisia vaivatta!

Siirry Google Play kauppaan

Siirry Apple Storeen

Sijoitussalkkujen arvot

Voit tarkistaa sijoituskohteiden arvot avoimilta verkkosivuiltamme ja seurata eri kohteiden raportointia.

Lue lisää

Analyysit ja markkinakommentit

Tutustu asiantuntijoidemme tuoreimpiin katsauksiin ja analyyseihin taloudesta ja sijoitusmarkkinoiden kehityksestä.

Lue lisää

Kestävä sijoittaminen

Vastuullisuuden huomioiminen on kiinteä osa sijoittamistamme. Se ei tarkoita tuotoista tinkimistä, vaan on osa riskienhallintaa ja voi mahdollistaa tuotot pitkällä aikavälillä.

Lue lisää

Tutustu sijoituspalveluita koskevaan lainsäädäntöön ja sijoittajan suojaan tästä.

Palveluntarjoajat

Sijoitusvakuutukset: LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö. LähiTapiolan rahastoja hallinnoidaan Seligson & Co Rahastoyhtiö Oyj:ssä ja LähiTapiola Vaihtoehtorahastot Oy:ssä. Tarkemmat tiedot avaintietoesitteessä ja muissa rahastomateriaaleissa. LähiTapiola Varainhoito toimii omaisuudenhoitajana ja toimeksiantojen välittäjänä sekä LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiön vakuutusasiamiehenä.

Sijoittamiseen liittyy aina riski sijoituksen arvon alenemisesta ja pääoman menetyksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta.