Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Säästäminen ja sijoittaminen

  • Säästämisen aloittamista ei kannata lykätä, vaan siihen on oikea hetki juuri nyt.
  • Suosittelemme, että jokaisella olisi ainakin kahden kuukauden palkan verran säästöjä elämän yllättävien menojen varalle.
  • Säästämisen voi aloittaa jo 30 eurolla, helposti omilla verkkopankkitunnuksilla.
  • Kokeile laskurin avulla paljonko säästöä voi kertyä.

Laske ja kokeile säästölaskurilla, paljonko säästöä voi kertyä

Kun puskuri on koossa, kannattaa miettiä elämää myös pitemmällä aikajänteellä. Millaisia haaveita ja unelmia sinulla on tulevaisuudessa?

Kokeile alla olevalla säästölaskurilla, miten kuukausisäästäminen, mahdollinen alkupääoma ja säästöaika vaikuttavat kertyvään säästöön eri riskitasoilla. Inflaationappia painamalla näet myös rahan arvon alentumisen vaikutuksen kertyvään säästöön.

Mitä isompaa tuottoa tavoittelet sitä isompaa riskiä sinun on myös siedettävä. Jos pelkkä ajatus säästöjesi hetkellisestä arvon laskusta saa aikaan sydämen tykytyksiä, niin matalampi odotus tuotosta matalammalla riskitasolla voi olla parempi sinulle.


Laskelman tarkoitus on antaa esimerkki siitä, miten säännöllinen säästäminen voi saada rahasi kasvamaan ajan myötä. Laskurissa on oletettu, että säästöt sijoitetaan säästöaikana hajautetusti valitsemasi tuotto-odotuksen mukaisesti. Laskurissa käytetyt vuotuiset nettotuotto-odotukset ovat pitkän aikavälin keskimääräisiin historiallisiin tuottoihin perustuvia arvioita huomioiden asiakkaalta perittävät kokonaiskulut. Nämä ovat tilisijoituksille 0,7 %, matalan tuoton sijoituksille 3 %, tasapainoisille 5 % ja tuottohakuisille 6 %. Inflaatio tarkoittaa taloustieteessä rahan ostovoiman heikkenemistä sekä siitä aiheutuvaa hintojen nousua eli “rahan arvon laskua”. Laskurissa on käytetty pitkän ajan inflaatio-odotuksena 2 %. Laskuri sisältää rajallisen määrän muuttujia eikä siinä huomioida verotusta. Suomen Pankki ennustaa keskimääräisen inflaation olevan 5 prosenttia vuonna 2023 ja sen hidastuvan ensi vuonna 1,6 prosenttiin.

Huomaathan, että laskuri ei ole sijoitussuositus tai -neuvo, vaan kunkin asiakkaan on itse arvioitava harkitsemansa tuotteen sopivuutta itselleen sijoituskohteena. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta. Sijoitusten arvo ja sijoituksista saatava tuotto saattavat yhtä hyvin laskea tai nousta ja asiakas voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan tai osittain. Asiakkaan tulee ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua huolellisesti tuotetta koskevaan asiakasmateriaaliin. LähiTapiolaan ei voida kohdistaa vaatimuksia laskurin sisällön perusteella.

Talletussuojaa voit saada vain tilisijoituksille.

Lue lisää ja aloita Varaa aika


Säästä ja hoida säästöjäsi itse verkossa

Rahastosäästäminen on helppo tapa kerryttää vararahastoa. Säästäminen on joustavaa, sillä LähiTapiolan korko-, yhdistelmä- ja osakerahastoista ei peritä merkintä- tai lunastuspalkkioita. Aloita säästäminen helposti omilla verkkopankkitunnuksillasi.

Lisää rahastosäästämisestä

Anna ammattilaisen hoitaa säästöjäsi

Vakuutusyhtiönä voimme tarjota suuren sijoittajan etuja jokaiselle. Hyödy varainhoidon ammattilaisistamme, joiden osaamisen saat käyttöösi - jo pienemmälläkin summalla. Tapaa asiantuntijamme ja etsimme yhdessä juuri sinulle sopivan säästämisen ratkaisun.

Lisää sijoitusvakuutuksestaUsein kysyttyä vakuutus- ja rahastosäästämisestä

Rahastosijoitukset
Voit milloin tahansa nostaa osan tai kaikki varoistasi. Noston voit tehdä rahastoverkkopalvelussamme. Korko-, osake- ja yhdistelmärahastoista ei peritä lainkaan lunastuspalkkiota eli voit nostaa varoja tilillesi ilman ylimääräisiä kustannuksia. LähiTapiola Sijoituskiinteistöt -rahastosta peritään lunastuspalkkio, joka on sijoitusajasta riippuen 1-4 prosenttia.

Sijoitusvakuutukset
Voit tehdä sopimuksestasi kaksi nostoa kalenterivuodessa ilman kuluja. Kolmannesta säästönnostosta alkaen perimme 27,65 euron (v. 2023) toimenpidemaksun. Sopimuksen irtisanomisesta ei peritä kulua. Osittaisen noston jälkeen säästöön pitää jäädä vähintään 150 euroa.


Rahastosijoitukset
Korko-, osake- ja yhdistelmärahastoissa minimisijoitus on 30 euroa. Voit tehdä kertamerkintöjä tai säästää säännöllisesti esimerkiksi kuukausittain. LähiTapiola Sijoituskiinteistöt -rahaston minimisijoitussumma on 500 euroa. Lue lisää Sijoituskiinteistöt-rahastosta tästä.

Sijoitusvakuutukset
Myös Sijoitusvakuutukseen voit tehdä kertasijoituksia tai säästää kuukausittain. Minimisijoitus on 30 euroa kuukaudessa tai 600 euroa kerralla. Sijoituskohteeksi voit valita laajan valikoiman LähiTapiolan salkkuja sekä LähiTapiolan ja Seligsonin rahastoja.


Rahastosijoitukset
LähiTapiolan korko-, osake- ja yhdistelmärahastoista ei peritä merkintä- tai lunastuspalkkiota. Rahastojen hallinnoinnista ja säilytyksestä peritään palkkio, joka vähennetään automaattisesti rahasto-osuuksien päivän arvosta. Kulu ilmoitetaan yleensä prosentteina vuodessa ja sen määrä vaihtelee rahastosta riippuen. Jokaisen rahaston avaintietoesitteessä kerrotaan juoksevat kulut, jotka pitävät sisällään kaikki rahaston hallinnoimiseen liittyvät kulut paitsi mahdollisen tuottopalkkion ja kaupankäyntikulut.

Sijoitusvakuutukset
Sijoitusvakuutuksen kulut muodostuvat sopimuksen hoitokulusta ja sijoituskohteiden kuluista. Vakuutuksen vuosittainen hoitokulu on esimerkiksi 0,5 prosenttia säästön määrästä 100 000 euroon asti. Sijoituskohteen kulut vaihtelevat sijoituskohteesta riippuen.


Säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvissä kysymyksissä sinua palvelevat asiantuntijamme ympäri Suomea sekä asiakaspuhelinpalvelu 09 453 8500 ma-pe kello 9-17.

Voit hoitaa sijoitusasioitasi myös kirjautumalla verkkopalveluumme henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi.


Rahasto-, sijoitusvakuutus- ja varainhoitoasiakkaat voivat seurata sijoituksiaan verkkopalvelussa. Verkkopalvelu on maksuton ja sinne voi kirjautua henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Siirry verkkopalveluun tästä.Tutustu sijoituspalveluita koskevaan lainsäädäntöön ja sijoittajan suojaan tästä.

Palveluntarjoajat

Sijoitusvakuutukset: LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö. LähiTapiolan rahastoja hallinnoidaan Seligson & Co Rahastoyhtiö Oyj:ssä ja LähiTapiola Vaihtoehtorahastot Oy:ssä. Tarkemmat tiedot avaintietoesitteessä ja muissa rahastomateriaaleissa. LähiTapiola Varainhoito toimii omaisuudenhoitajana ja toimeksiantojen välittäjänä sekä LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiön vakuutusasiamiehenä.

Sijoittamiseen liittyy aina riski sijoituksen arvon alenemisesta ja pääoman menetyksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta.