Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Länsi-Suomi19.12.2023

Vakuutusyhtiön tilastot paljastavat: pelti rytisee Satakunnassa todennäköisimmin aatonaattona

LähiTapiola Länsi-Suomen vahinkodatan mukaan loppuvuodesta korostuvat auto- ja eläinvahingot. Riskienhallinnan asiantuntija peräänkuuluttaa rauhallisuutta teillä ja parkkipaikoilla sekä tarkkuutta jouluruokien suhteen.

Auto tiellä lumisateessa.

Joulun alla ja vuodenvaihteessa sattuu ja tapahtuu. Vuonna 2022 hätänumeroon tehtiin Hätäkeskuslaitoksen mukaan joulun aikaan yli 20 000 ilmoitusta. Onnettomuustietoinstituutti OTIn tilastot puolestaan kertovat, että joulukuu oli vuoden 2022 kolmanneksi vaarallisin kuukausi tieliikenteessä.

Loppuvuoden juhlallisuudet näkyvät myös vakuutusyhtiöiden tilastoissa. Kynttilöiden ja ulkotulien sekä kuusien kaatumisten aiheuttamien palo- ja kosteusvahinkojen lisäksi joulun alla tuovat päänvaivaa muunkinlaiset haaverit.

Satakunnassa merkittävä määrä loppuvuoden vahingoista sattuu LähiTapiola Länsi-Suomen vahinkodatan* mukaan autoilijoille ja eläimille. Joulun ja uudenvuoden tienoilla kirjattiin vuosina 2020–2023 yhteensä yli 1 000 ajoneuvovahinkoa ja reilut 300 eläinvahinkoa. Hiljaisen koronavuoden 2020 jälkeen vahinkomäärät ovat olleet kasvussa.

– Joulu on monilla läheisten kanssa vietettävä rauhoittumisen juhla. Sekä jouluvalmistelut että monilla joulunviettopaikkaan pääseminen kuitenkin vaativat matkustamista autolla. Useat joulupöydät myös notkuvat herkkuja, jotka saattavat päätyä eri suihin kuin ne on tarkoitettu. Näistä syistä elämme nyt niin ajoneuvoille, ihmisille kuin eläimillekin riskialtista aikaa, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen riskienhallinnan asiantuntija Esa Nummi.

Kaavio joulun ja vuodenvaihteen vahingoista Satakunnassa.

Pahimmillaan yli 60 ajoneuvovahinkoa päivässä – eläimille sattuneitakin lähemmäs 30

LähiTapiola Länsi-Suomen vahinkotilastojen mukaan 22.12.–1.1. välisenä aikana sattuu keskimäärin 32 ajoneuvovahinkoa päivässä. Vahinkoja sattuu selvästi eniten aatonaattona ja sitä edeltävänä päivänä. Vahinkomäärät nousevat uudelleen korkeammaksi 27.12.–30.12. väliseksi ajaksi.

– Itsestään selviä syitä ovat joulun meno- ja paluuliikenne, joissa ruuhkat ja huono ajokeli lisäävät riskejä. Jouluvalmisteluja tekevien ja joulun jälkeen alennusmyynteihin suuntaavien on kuitenkin myös hyvä muistaa, että moni vahingoista ei satu tien päällä vaan parkkipaikalla esimerkiksi peruuttaessa tai ovea avatessa, Nummi muistuttaa.

Peruuttamisvahinko oli Onnettomuustietoinstituutin mukaan yleisin sattunut vahinko vuonna 2022. Kaikista vahingoista 30 prosenttia sattui peruuttaessa, ja 45 prosenttia pysäköinti- ja vastaavilla alueilla.

Kaavio joulun ja vuodenvaihteen autovahingoista Satakunnassa.

Autoilijoiden lisäksi juhlapyhät koettelevat myös lemmikkejä, sillä joulun ja uudenvuoden tienoilla vahinkoja sattuu niillekin LähiTapiola Länsi-Suomen tilastojen mukaan päivittäin lähemmäs 30. Nummen mukaan syitä ei tarvitse kauaa pohtia.

– Jouluruuat houkuttelevat nautiskelemaan muitakin kuin ihmisiä, mutta valitettavasti moni herkku ja jopa kukka on lemmikille myrkyllinen. Ikävän tilanteesta tekee se, että vaikka vaaran paikat pystyisi välttämään kotona, saattaa luonnosta löytyä esimerkiksi sinne hävitettyä kinkkurasvaa.

Nummi korostaa ennakoinnin ja ennaltaehkäisyn merkitystä myös silloin, kun on juhlan aika.

– Vakuutus on ilman muuta apuna vahingon sattuessa ja auttaa taloudellisesti, mutta joulumieltä ja -tunnelmaa ei sekään välttämättä aina pysty pelastamaan.

Näin ehkäiset loppuvuoden juhlapyhien vahinkoja

  • Unohda kiire vähintään auton ratissa. Pidä ruuhkaisillakin teillä talviolosuhteisiin riittävä turvaväli. Ole myös pysäköintialueilla tarkkana, erityisesti peruuttaessasi.

  • Älä jätä kynttilää, ulkotulta tai muuta avotulta valvomatta. Polta tulia palamattomalla alustalla ja valvo tulta aina. Huolehdi, että sinulla on tarvittavat alkusammutusvälineet.

  • Tarkista kuusenjalan kunto ennen käyttöä. Jalassa olevat vuodot ja halkeamat voivat aiheuttaa kosteusvahingon erityisesti, jos kuusta ei ole sijoitettu vedenpitävälle alustalle.

  • Säilytä jouluruokia niin, etteivät lemmikit pääse niihin käsiksi. Tarkkaile myös joulun jälkeen ympäristöä ruoantähteiden varalta ulkoillessasi lemmikin kanssa.

*LähiTapiola Länsi-Suomi kävi läpi joulun ja uudenvuoden tienoon vahinkoja Satakunnassa kolmelta viime vuodelta. Tarkastelujaksot olivat 22.12.2020–1.1.2021, 22.12.2021–1.1.2022 ja 22.12.2022–1.1.2023.