Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus17.12.2021

Kaatuneita kuusia, tippuneita telkkareita, kynttiläpaloja – älä anna näiden vahinkojen sotkea joulun viettoa

Kuusi, koristeet ja kynttilät tekevät monessa kodissa joulun. Ennen pyhiä juhlan viettoon valmistaudutaan joulusiivouksella. Juhlakausi näkyy vakuutusyhtiöissä. Kokosimme keinoja jouluajan vahinkojen ehkäisyyn.Tutustu ja osta

Me käymme joulun viettohon taas kuusin, kynttilöin. Koristeet kaivetaan kaapeista, joulukuusi saa oman paikkansa. Ennen aattoiltaa kodeissa käy hyörinä, kun asuntoa valmistellaan jouluun.

Arjen vaihtuminen juhlaan näkyy myös vakuutusyhtiöissä. Kävimme läpi LähiTapiolan kotivakuutuksesta viime vuosina korvattuja vahinkoja, jotta niihin nyt osattaisiin varautua ennalta ja vältyttäisiin harmillisilta yllätyksiltä jouluna.

1. Joulusiivouksessa voi tippua telkkari tai muu arvokas tavara

Moni kokee, ettei joulu voi tullakaan, ellei kotia ole ensin puunattu juhlakuntoon. Liikaa siivousvimmaa kannattaa kuitenkin hillitä – paitsi omaksi iloksi – myös harmillisten vahinkojen välttämiseksi. LähiTapiola on korvannut viime joulukausina kymmeniä rikkoutumisvahinkoja, joissa televisio tai esimerkiksi tietokoneen näyttö on tippunut siivouksen yhteydessä. Tarkastelimme siivousvahinkoja joulunaluspäivistä uuteenvuoteen.

- Imurin letku tai johto saattaa yllättävän helposti jäädä kiinni telkkarin reunaan ja kaataa sen kumoon. Laite voi myös tippua tasolta, kun huonekaluja siirrellään, tai siivooja itse osuu siihen. Myös esimerkiksi mopin pää voi osuessaan rikkoa ruudun, kertoo jouluajan vahinkoihin perehtynyt projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Siivouksen tuoksinassa lattialle voi tippua myös esimerkiksi pöytävalaisin tai puhelin. Laajasta kotivakuutuksesta korvataan yllättäviä ja ennalta-arvaamattomia rikkoutumisvahinkoja, kun vakuutukseen kuuluu rikkoutumisturva.

- Siivousvahinkoja tapahtuu tietysti ympäri vuoden, mutta näin jouluna niiltä soisi säästyvän, jotta esimerkiksi Lumiukon ja joulurauhan julistuksen pystyy katsomaan ehjästä televisiosta, sanoo Määttänen.

Lue myös: Menikö puhelin rikki? Näin voit toimia vahingon sattuessa

2. Kuusi voi kaatua tai aiheuttaa kosteusvahingon

Ennen joulupuun hankkimista on hyvä varmistaa, että sille ajateltu paikka on sopivan suojaisa ja kuusenjalka toimii varmasti, kuten aiempina vuosina. LähiTapiolalle on ilmoitettu joulu-tammikuun välillä viime vuosina lukuisia joulukuusen siirtämisestä tai kaatumisesta aiheutuneita vahinkoja. Kuusi on hyvä sijoittaa kotona sellaiseen paikkaan, ettei se jää kulkureiteille, eikä esimerkiksi kaatuessaan riko ympärillä olevaa irtaimistoa.

Kasteluveden lattialle aiheuttamia vahinkoja sattuu yllättävän paljon.

- Jos kuusi pääsee kaatumaan huomaamatta tai kuusenjalka yllättäen päästää vedet läpi, voi kosteus aiheuttaa lattiapintaan vaurioita, ellei vahinkoa huomata vielä samana päivänä. Jos siis harkitsee esimerkiksi uudeksivuodeksi sukuloimaan lähtemistä, voi jo ennalta miettiä, kannattaako kuusta enää jättää yksin vesiastiassa, sanoo Määttänen.

- Kosteusvahinkoja voi pyrkiä ehkäisemään myös laittamalla kuusen tai kuusimaton alle muovialustan, ja yleensäkin tarkistamalla silloin tällöin, että kaikki on oksien alla kunnossa.

3. Elävä tuli on kaunis, mutta ole varovainen joulunakin

Kynttilät ja ulkotulet tuovat valoa ja tunnelmaa jouluaikaan. Moni haluaa loihtia niillä erityisen valaistuksen joulusaunaan tai pihamaalle. Avotulen kanssa kannattaa kuitenkin muistaa varovaisuus myös juhlan keskellä. Kynttilöistä saa vuosittain alkunsa useita vakavia tulipaloja, ja pelastustoimen mukaan niissä menehtyi viime vuonna neljä henkilöä.

- Jos kynttilästä karannut roihu huomataan heti, se saatetaan saada tukahdutetuksi esimerkiksi sammutuspeitteellä. Siksi avotulta kannattaakin polttaa vain sellaisessa tilassa, jossa on ihmisiä ja tulta voidaan pitää silmällä. Jos kynttilöitä on viety esimerkiksi saunalle, ne on syytä sammuttaa viimeistään siinä vaiheessa, kun saunominenkin loppuu.

LähiTapiolan kotivakuutuksesta korvataan vuosittain kymmeniä kynttilöistä ja ulkotulista aiheutuneita palovahinkoja. Moni niistä on onneksi verrattain pieni, kuten tekstiileihin tai pöytäpintoihin rajautunut, mutta silloin tällöin tuli tekee pahempaa tuhoa. Kaikkiaan avotuli voi yllättää monella tavalla.

- Tietoomme on viime vuosina tullut useampia sellaisia vahinkoja, joissa kannettavan tietokoneen kannen takana pöydällä ollut tuikku on polttanut näyttöön reiän. Pienikin liekki voi siis aiheuttaa yllättävää vahinkoa, eikä altistumisajan tarvitse olla kovin pitkä, kertoo Määttänen.

Jos kotona tai vapaa-ajan asunnolla sattuu joulun aikaan vahinkoja, kiinteistön ja irtaimiston vahinkoja voidaan korvata kotivakuutuksesta. Laajimmat kotivakuutukset kattavat myös äkilliset irtaimiston rikkoutumiset.LähiTapiolan vakuutusasiakkaana löydät tarkempia ohjeita vahinkotilanteisiin täältä.