Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Kainuu-Koillismaa13.4.2025Uutta tietoa jäistä pelastautumisesta: tekniikka ratkaisee, ole kuin hylje! LähiTapiola Kainuu-Koillismaa ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUH ry järjestivät kevättalvella jääturvallisuusharjoituksen Kajaanin Vesiliikuntakeskus Kaukavedessä. Harjoituksen perusteella saatiin täysin uutta tietoa jäistä pelastautumisesta. Perinteisesti jäistä pelastautumisen on ajateltu vaativan ennen kaikkea käsivoimia, mutta harjoitukset osoittivat, että tehokkain tapa nousta vedestä on hyödyntää kehon painopistettä ja liikeratoja oikein.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton mukaan vuosittain parikymmentä suomalaista hukkuu jäihin. Erityisesti itäinen Suomi korostuu näissä tilastoissa valitettavan voimakkaasti. Monet onnettomuuksista voitaisiin estää oikean tiedon ja varovaisuuden avulla. Jos jää kuitenkin pettää alta, pelastautumistaidot ratkaisevat lopputuloksen.

LähiTapiola Kainuu-Koillismaa ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUH ry järjestivät kevättalvella jääturvallisuusharjoituksen Kajaanin Vesiliikuntakeskus Kaukavedessä. Harjoituksen perusteella saatiin täysin uutta tietoa jäistä pelastautumisesta. Perinteisesti jäistä pelastautumisen on ajateltu vaativan ennen kaikkea käsivoimia, mutta harjoitukset osoittivat, että tehokkain tapa nousta vedestä on hyödyntää kehon painopistettä ja liikeratoja oikein.

- Harjoituksessa nousi esiin yllättävä ja elintärkeä havainto: Fyysisen toimintakyvyn lisäksi ratkaisee oikea tekniikka, kertoo SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen. Vähän lihasvoimaakin vaaditaan, mutta ennen kaikkea kehon asennon ja liikkeiden hallintaa.

Harjoitus paljasti, että vedestä ylös pääseminen on vaikeaa, koska veden noste nostaa jalat jään alle. Oikean tekniikan hallinta voi olla elintärkeä niille, jotka joutuvat yllättäen veden varaan.

- Toimivimman tavan vedestä nousuun nimesin hyljetekniikaksi, Hiltunen naurahtaa. On pyrittävä samaan jalat jään alta pois potkimalla itsensä uintiasentoon, ja samaan aikaan nostamaan ylävartalo jään päälle, niin että kädet ovat lähellä vartaloa, jolloin voidaan hyödyntää kehonvoimaa.

Jäänaskalit ja kelluntapukineet lisäävät selviytymismahdollisuuksia, mutta niiden käyttö tulee myös hallita.

- Useat harjoitukseen osallistuneista totesivat, että ilman naskaleita ei nouseminen olisi onnistunut mitenkään, Hiltunen huomauttaa.

Harjoituksen yhteydessä tehdyt kyselyt osoittivat, että käytännön kokemus lisäsi merkittävästi osallistujien valmiuksia toimia hätätilanteessa.

- Jokainen voi harjoitella tätä elintärkeää taitoa esimerkiksi mökillä matalassa rantavedessä, Anne Hiltunen vinkkaa. Jääturvallisuudessa ei ole kyse pelkästään varusteista, vaan se vaatii tietoisuutta riskeistä, oikeaa asennetta ja varautumista.

LähiTapiola Kainuu-Koillismaalle jääturvallisuuden edistäminen on tärkeää, koska vahinkojen ennaltaehkäisy ja turvallisuuskulttuurin parantaminen kuuluu yhtiön ydintehtäviin. Jäillä liikkuminen on osa suomalaista elämäntapaa – se tarjoaa liikunnan ja luonnossa liikkumisen iloa sekä edistää hyvinvointia.

- Haluamme varmistaa, että ihmiset voivat nauttia jäällä liikkumisesta turvallisesti, kertoo markkinointiasiantuntija Rosa Moilanen LähiTapiola Kainuu-Koillismaalta. Oikeanlaisen tiedon ja varautumisen avulla voimme vähentää onnettomuuksia ja jopa pelastaa henkiä.

Kevätjäät voivat olla petollisia ja ilmojen lämmetessä on syytä muistaa, ettei jään paksuus kerro enää sen kantavuudesta. Jäällä liikuttaessa on huomioitava, että kevätauringon lämmittäessä jääpeitteen kantavuus voi muuttua lyhyelläkin matkalla ja päivän aikana. Maaliskuun lopussa Pohjois-Suomessa jäätä oli yleisesti 60–70 cm mutta esimerkiksi Oulujärven mittauspaikalla vain 43 cm.

Tärkeimmät havainnot jäälauttaharjoituksesta:
  • Oikea tekniikka, erityisesti "hyljetekniikka" (potkut jaloilla ja uintiasento), on ratkaisevaa
    jäistä pelastautuessa.
  • Käytännön harjoittelu parantaa merkittävästi valmiuksia toimia jäihin pudotessa.
    Omatoiminen harjoittelu turvallisessa ympäristössä on suositeltavaa.
  • Jääturvallisuusvarusteiden kuten naskaleiden avulla selviämismahdollisuudet
    paranevat.
  • Huomion arvoista on myös, että talvivaatteet kelluttavat jopa 45 newtonin verran
    (verrattavissa alkeelliseen kelluntaliiviin). On kuitenkin huomioitava, että uiminen
    vaatteissa on raskasta, koska vaatekerrokset tekevät uinnista huomattavasti
    raskaampaa.
Kurkkaa videolta, kuinka voit pelastautua avannosta: https://vimeo.com/1066547907
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Länsi-Suomi17.4.2025Liki joka viides länsisuomalainen reissaa vailla vakuutusta – ”Voi tulla kallis pääsiäisyllätys”Neljäsosa länsisuomalaisista on sairastunut ennen matkaa tai sen aikana, selviää LähiTapiolan kyselystä. Silti lähes joka viides ei hanki matkavakuutusta tai vakuuttaa pelkät matkatavarat. Matkavakuutuksen vuosittaisista miljoonakorvauksista valtaosa aiheutuu terveydenhoitokuluista.LähiTapiola Pirkanmaa16.4.2025Mukavaa pääsiäistä! Nappaa talteen vinkit vahinkojen ehkäisemiseksiPääsiäinen on herkuttelun ja rentoutumisen aikaa. Toisaalta piha- ja keittiöhommat saattavat pitää kiireisenä. Kokosimme sinulle vinkkejä, joiden avulla voit välttää yleisimmät pääsiäisen ajan vahingot.LähiTapiola Pääkaupunkiseutu15.4.2025Rasvapalo voi pilata grillijuhlat – varaudu oikeinAurinkoiset grillikelit ovat Suomessa harvinaista herkkua. Jo ennen grillin sytyttämistä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutama asia.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetUutta tietoa jäistä pelastautumisesta: tekniikka ratkaisee, ole kuin hylje! Haluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn