LähiTapiola Pääkaupunkiseutu11.11.2024
Treenit jäällä ovat erityislapsille viikon kohokohta

Pian Matinkylän uuden jäähallin jäältä kuuluu luistinten suhinaa. Posket punoittavat ja silmät loistavat. Viimeisetkin unihiekat ovat karisseet pois. Joku tekee maalin, ja kaikki yhtyvät tuuletukseen.
Toisten vilpitön kannustaminen ja lämmin tunnelma ovat vahvasti läsnä harjoituksissa. Kiekko-Espoo Specials -joukkueessa on mukana parisenkymmentä erityisen tuen tarpeessa olevaa lasta ja nuorta. Mukana on tyttöjä ja poikia, kuusivuotiaasta päälle parikymppisiksi. Mukana jäällä on myös innokkaimpia vanhempia.
Jäävuorolla saa pelata jääkiekkoa, ringetteä tai ihan vain harjoitella luistelemista ilman mailaa. Treeneissä ei ole kilpailullisia tavoitteita, mutta oman lempilajin harrastaminen sekä uusien taitojen oppiminen – ja siinä maalinteossa onnistuminen – ovat kaikille tärkeitä.
Espoolaisjoukkue on yksi 200 pääkaupunkiseudun lasten ja nuorten harrasteryhmästä, joille LähiTapiola Pääkaupunkiseutu lahjoittaa 1 000 euron LähiLahjoituksen vuonna 2024. Joukkueen perustaja ja vetäjä Teija Malk sanoo, että tuhat euroa on heille iso raha.
”Tuen avulla voimme lähteä Nuuksion kansallispuistoon makkaranpaistoon tai katsomaan Kiekko-Espoon liigajoukkueen peliä. Joukkueessamme on myös vähävaraisten perheiden lapsia ja vammaistuella eläviä nuoria. Lippu lätkämatsiin voi olla silloin liian kallis”, hän kertoo.
Teija Malk sanoo, että vaikka treenit ovat lapsille ja nuorille maksuttomia, rahaa kuluu esimerkiksi varusteisiin, kuten luistimiin ja kypärään. Toimintaa pyöritetään muutenkin pitkälle vapaaehtoisvoimin.
”Kaikki harrastaminen on tänä päivänä tyyristä. Ylimääräinen tuki tulee aitoon tarpeeseen. LähiLahjoituksella pystymme hankkimaan lisäksi lasten luistimiin uusia nauhoja tai treeneihin uusia kiekkoja. Osallistumme myös muiden erityislasten ja -nuorten jääliikuntajoukkueiden kanssa turnauksiin, ja silloin meillä on esimerkiksi ruokailukuluja.”
Idea erityisryhmille suunnatusta joukkueesta syntyi, kun kolmen lapsen äiti Teija Malk kuskasi kaksostyttäriään ringetteharjoituksiin. Perheen kuopus halusi aina lähteä mukaan hallille. Pojalla on kehitysvamma-diagnoosi. Malk laittoi jääkiekkoa rakastavan poikansa kiekkokouluun, jossa tämä ei kuitenkaan pärjännyt muiden mukana.
”Otin yhteyttä Kiekko-Espooseen, ja siellä näytettiin vihreää valoa. Nyt meillä on meneillään jo seitsemäs kausi”, hän kertoo.
Joukkue riemuitsee yhdessä. Eikä vain maaleista, vaan myös siitä, kun maalivahti saa hienosti kiekon räpyläänsä. Tai kun joku onnistuu kuljettamaan ringetterengasta kolme metriä, mihin ei edellisissä treeneissä pystynyt.
”Maailmassa on paljon kateutta ja ikävää asennetta. Mielestäni kaikkien pitäisi tulla katsomaan näiden lasten ja nuorten harjoituksia, kuinka pienetkin asiat tuovat paljon iloa.”
Kiekko-Espoo Specialsissa ymmärretään jokaisen erilaisuutta eikä siitä tehdä numeroa. Lapset ja nuoret saavat liikkua turvallisessa ympäristössä, ilman suorituspaineita ja omina itsenään. Harrastuksessa solmitaan tärkeitä ystävyyssuhteita.
Toiminta on vertaistukea myös mukana oleville vanhemmille. Tänäänkin kaukalon laidalla on vanhempia, joiden lapsi on jo muuttanut pois kotoa. Siitä huolimatta harjoituksia tullaan seuraamaan edelleen.
”Jääkiekkoa on superkiva pelata – ja jopa jännittävää. Olen pienestä pitäen tykännyt jääkiekosta. Silloin kun olin nuorempi, äiti vei minut ensimmäistä kertaa Helsingin Jäähalliin katsomaan HIFK:n peliä. Siitä se sitten lähti ja unelmani toteutui”, kiteyttää joukkueen maalivahteihin kuuluva 15-vuotias Veera Rintamäki.
Alun perin tukipotti oli 100 000 euroa. Hakemusten valtavan määrän ja avun tarpeen perusteella tukisumma päätettiin tuplata 200 000 euroon.
Tukitonnin saa 200 harrasteryhmää. Yleisöäänestyksen perustella LähiLahjoitusta sai 70 harrasteryhmää Helsingistä, 50 Vantaalta sekä 50 Espoosta ja Kauniaisista. Lisäksi 30 harrasteryhmää sai LähiLahjoituksen harkinnanvaraisesti.