Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Hannu NummiaroTalous19.2.2024

Miksi sinulla tulisi olla sijoitussuunnitelma?

Sijoittamisessa selkeä suunnitelma on kullanarvoinen. LähiTapiola Varainhoidon ekonomisti Hannu Nummiaro pohtii blogissaan keinoja, jotka auttavat ymmärtämään sijoittamisen monimutkaisuutta. Lue käytännön neuvot vauraan tulevaisuuden rakentamiseksi.Lue lisää sijoittamisesta LähiTapiolassa

Tietoinen ja systemaattinen talouden suunnittelu tarjoaa mielenrauhaa ja auttaa varautumaan tulevaisuuteen. Se myös kannustaa säännölliseen ja harkittuun säästämiseen, joka luo pohjaa oman talouden kasvulle.

Sijoittamisen peruspilarit: tavoitteet ja sijoitushorisontti

Ensimmäinen askel kohti vauraampaa tulevaisuutta on selkeiden tavoitteiden asettaminen. Sijoittamisen motiivit voivat vaihdella pahan päivän varalle säästämisestä aina unelmien toteuttamiseen, kuten lomamatkaan tai häiden järjestämiseen. Selkeät tavoitteet auttavat pitämään kiinni säännöllisestä säästämisestä ja motivoivat jatkamaan vaikeampinakin aikoina.

Omat tavoitteet määrittävät sijoitushorisontin eli kuinka pitkän ajan sijoittamisesta on kyse. Pitkän aikavälin tavoitteille, kuten eläkeaikaan varautumiselle, voidaan ottaa riskisempiä, mutta tuottohakuisempia sijoitusratkaisuja. Sen sijaan lyhyemmällä aikavälillä voi olla viisasta pitää riskit matalampina.

Hajauttaminen ja riskinottokyky osana sijoitussuunnitelmaa

Sijoitusten hajauttaminen eri sijoituslajeihin on avainasemassa sijoitussuunnitelmaa tehtäessä. Osakkeet, korkosijoitukset, kiinteistöt ja muut sijoituslajit tarjoavat erilaisia tuotto- ja riskiominaisuuksia. Esimerkiksi korkosijoitukset ovat vähäriskisiä ja osakkeissa riski on isompi. Kiinteistöt ja metsä asettuvat tyypillisesti riskiltään näiden väliin.

Hajauttamisella pyritään jakamaan varallisuus eri sijoituslajeihin siten, että se vastaa sijoitushorisontista riippuvaa riskinottokykyä. Yksittäinen sijoituskohde voi pahimmillaan menettää kokonaan arvonsa. Rahastot hajauttavat sijoituksia useisiin kohteisiin, kuten osakkeisiin ja yritysten joukkovelkakirjoihin.

Likviditeettiriski puolestaan tarkoittaa sijoitusten muutettavuutta rahaksi. Esimerkiksi kiinteistöjen myyntiaika on pidempi kuin rahastojen.

On tärkeää, että sijoitussuunnitelmasi vastaa omaa riskinottokykyäsi. Tappioiden murehtimisen ei pidä antaa viedä yöunia. Aina voi aloittaa pienemmällä riskillä ja lisätä riskiä kokemusten ja tiedon kertyessä.

Miten päästä sijoittamisessa alkuun?

On tärkeää miettiä itselle sopiva tapa sijoittaa. Usealle sopiva ja helppo tapa sijoittaa ovat valmiit rahastot, esimerkiksi säännöllisenä kuukausisäästämisenä. Pitkä aika valjastaa "korkoa korolle" -voiman, joten taloudellisesta vapaudesta haaveilevien kannattaa aloittaa sijoittaminen mahdollisimman nuorena.

Pitkällä aikavälillä "osta ja unohda" on hyvä sijoitustapa tavallisille kotitalouksille. Lue lisää aiheesta täällä.

Hannu Nummiaro
Ekonomisti
LähiTapiola Varainhoito