Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten

Riskhantering för lantbruk

Det viktigaste vid bekämpandet av skador på lantbruk är ett förebyggande arbete. När har du senast kontrollerat vilka risker det finns på din gård? Vi hjälper dig med information och verktyg för att minska riskerna förknippade med förvaltningen av personalen, egendomen och ekonomin. Du kan också beställa en expert från oss för att besöka gården – vi kartlägger avgiftsfritt eventuella risker med din gård.

Tips för en mer brandsäker gård

I Finland brinner det på lantbruk i genomsnitt varannan dag* – olyckor orsakade av elektriska apparater är vanligast. Vi har sammanställt tips för att förebygga bränder.

 1. 1.

  Elektrisk inspektion. Om det har gått ett tag sedan den senaste elinspektionen på din gård är det kanske dags för en ny. Detta är särskilt viktigt om du håller på att göra nya installationer.

 2. 2.

  Funderar du på solpaneler? Se till att installationsföretaget är kunnigt och att du bland annat får installationsritningar, dokumentation av brytare och bruksanvisning.

 3. 3.

  Laddare och uttag. Se till att det inte finns några mobiltelefonladdare eller andra enheter avsedda för torra och dammfria utrymmen anslutna till uttagen i utomhus- och ladugårdsområden.

 4. 4.

  Damma av runt elektriska apparater. Det är viktigt att regelbundet städa lantbrukets byggnader – damm och smuts kan lätt leda till bränder.

*Kantar TNS mars 2021

Hur kan du göra din gård säkrare?

Hur väl känner du till vilka risker det finns på din gård? Så här ser riskerna ut på Keisala gård, det är olika för varje gård. På lantbruk uppstår bränder oftast på grund av elektrisk utrustning, maskiner, värmecentraler eller spannmålstorkar. Med små åtgärder förebygger du bränder och ser till att din gård skyddas mot brandskador.

Identifiera riskerna på din gård?

Titta på videon, för att se vilka observationer Mauri Heinilä, auktoriserad besiktningsman, gjorde under gårdsbesöket och spara Mauris tips.

Elbesiktning på gården

Titta på videon, för att se hur elbesiktningen utfördes på lantbruksföretagaren Juha Mikkolas hästgård.

Betydelsen av primärsläckning

Titta på videon om vikten av primärsläckning.

Minimera brandbelastningen

Titta på videon om hur du minimerar brandbelastningen.

Kom ihåg huvudströmbrytaren

Titta på videon om huvudströmbrytaren.