Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Elämänturva1.6.2023

Kotivakuutus ja muutto

Huolellinen suunnittelu ja valmistautuminen tekevät usein stressaavasta muutosta sujuvampaa. Kotivakuutus on turvanasi muutoissa ja korvaa muuttotilanteessa sattuvia vahinkoja. Katso vinkkimme onnistuneeseen muuttoon.

Kotivakuutus muuton aikana

 • LähiTapiolan kotivakuutus on voimassa muuton aikana molemmissa asunnoissa kahden kuukauden ajan, kun muutat Suomessa ja asunnot ovat hallinnassasi.

 • Kotivakuutus ei siirry muutossa automaattisesti uuteen asuntoon, joten muista siirtää kotivakuutus uuteen kotiisi hyvissä ajoin ja ilmoittaa meille uusi osoitteesi. Voit päivittää osoitteesi ja kotivakuutuksesi helposti verkkopalvelussamme.

 • On hyvä muistaa, että usein vuokranantaja edellyttää voimassaolevaa kotivakuutusta jo ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

 • Jos remontoit uutta kotiasi ennen muuttoa, muista ottaa erillinen kotivakuutus remontin ajaksi uuteen kotiin.

 • Jos olet muuttamassa ensimmäistä kertaa, tarvitset uuteen asuntoosi kotivakuutuksen. Voit laskea hinnan kotivakuutukselle ja ostaa sen helposti verkossa.

Lue lisää kotivakuutuksesta.

Kotivakuutus ja muutto asumismuodosta toiseen

Jos olet vaihtamassa asumismuotoa, kannattaa kotivakuutuksen voimassaolo tarkistaa muuton yhteydessä.

 • Omakotitaloon muutettaessa varmista, että vakuutus on voimassa sekä uudessa että vanhassa kodissa. Jos et ole vielä myynyt vanhaa taloasi ennen kuin muutat uuteen omakotitaloon, molemmissa taloissa on oltava kotivakuutus voimassa siihen asti, kun olet myynyt vanhan kotisi. Vaikka et asukaan enää vanhassa kodissa, voi omakotitalossa sattua yllättäviä palo- ja vuotovahinkoja.

 • Omakotitalon vakuutuksesta ei voida korvata kerrostalossa sattuvia vahinkoja ja kerrostalon vakuutuksesta ei voida korvata omakotitalon vahinkoja. Jos olet muuttamassa kerrostalosta omakotitaloon tai toisinpäin, varmista, että kotivakuutus on voimassa molemmissa.

 • Asuntokaupoissa voi sattua ikäviä yllätyksiä ja asunnosta voikin löytyä jokin yllättävä vika, kuten kosteusvaurio. Jos asuntokauppa riitautuu, kotivakuutukseen kuuluva oikeusturvavakuutus korvaa lakimiehen kuluja, mutta tällöin on tärkeää, että vakuutus on ollut voimassa jo kaupantekohetkellä.

Lue lisää oikeusturvavakuutuksesta.

Mitä kotivakuutus korvaa muuton aikana?

 • Tyypillisesti muutossa sattuvia vahinkoja ovat tavaroiden rikkoutumiset, kun esimerkiksi kantaessa ote lipeää tai kuljetuksen aikana esine rikkoutuu.

 • Laaja kotivakuutus korvaa vahingot, jotka aiheutuvat tavaroiden pakkaamisen, kantamisen ja purkamisen aikana. Jos esimerkiksi kannat pakattua televisiota ja se putoaa maahan ja menee rikki, voit hakea korvausta kotivakuutuksesta. Huomaathan, että Perus ja Suppea kotivakuutus eivät korvaa rikkoutumisia.

 • Kotivakuutukseen sisältyvä vastuuvakuutus korvaa muuton aikana ulkopuolisille, kuten taloyhtiön omaisuudelle, aiheutuneita vahinkoja. Tavaroita kantaessa voi esimerkiksi vahingossa kolhia kerrostalon seiniä tai hissiä.

 • Jos otat muuttoavuksi muuttofirman, huolehtii yritys omat vakuutukset kuntoon. Lisäksi muuttofirmalla on yleensä vastuuvakuutus, joka korvaa, jos vahinkoja sattuu.

 • Muuton aikana voi sattua tapaturmia myös muuttokuorman kantajille. Muista huolehtia, että itselläsi ja muuttoapuna olevilla henkilöillä on tapaturmavakuutukset voimassa. Voit halutessasi vakuuttaa muuttoapurit talkoovakuutuksella. Talkoovakuutus korvaa lääkärinkuluja, jos muuttoapuri esimerkiksi kaatuu muuton aikana ja satuttaa itsensä.

Lue lisää talkoovakuutuksesta.

Muuttajan muistilista

 1. 1.

  Tee sähkösopimus ja siirrä nettiliittymä.

 2. 2.

  Tee muuttoilmoitus.

 3. 3.

  Kutsu muuttoporukka tai pyydä tarjous muuttofirmoista.

 4. 4.

  Hanki riittävästi muuttolaatikoita. Pakkaa tavarasi huolellisesti, jotta tavarat eivät mene rikki muutossa. Aloita pakkaus ajoissa, merkitse niihin sisältö ja sijoituspaikka uudessa kodissasi. Kierrätä hyvissä ajoin kaikki tarpeeton.

 5. 5.

  Ota kotivakuutus tai siirrä vanha vakuutus uuteen asuntoon.

 6. 6.

  Huolehdi vanhan asuntosi loppusiivouksesta ja avainten palauttamisesta.

 7. 7.

  Varmista, että uudessa kodissasi on toimiva palovaroitin ja alkusammustusvälineet (sammustuspeite ja käsisammutin).