Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Kotivakuutuksen vastuuvakuutus

Joskus käy niin, että perheen pienimmät leikkiessään hajottavat naapurin ikkunan tai naarmuttavat ulkopuolisen autoa. Onneksi kotivakuutukseen sisältyvä vastuuvakuutus korvaa tällaiset ulkopuolisille aiheutetut vahingot, joista olet korvausvastuussa. Vastuuvakuutus kuuluu kotivakuutukseesi, ellei vakuutuksen hankkimisen yhteydessä ole toisin sovittu.

Vastuuvakuutus kuuluu kotivakuutukseen

 • Vastuuvakuutus korvaa ulkopuolisille aiheutuneita henkilö- ja esinevahinkoja, joista olet korvausvelvollinen.

 • Vastuuvakuutus kattaa vakuutuksenottajan lisäksi myös samassa taloudessa asuvan puolisosi ja lastesi muille aiheuttamat vahingot.

 • Vastuuvakuutus on valinnainen turva, joka kuitenkin kannattaa pitää voimassa, koska vahinko voi sattua missä ja milloin vain.

 • On hyvä muistaa, että vastuuvakuutuksesta ei koskaan korvata itselle aiheutuneita vahinkoja, esimerkiksi jos lapsi naarmuttaa omaa autoa. Vastuuvakuutus ei myöskään korvaa hallussasi tai käytössäsi olevalle omaisuudelle aiheutettua vahinkoa esimerkiksi, jos rikot vuokraamaasi pyörän.

 • Vastuuvakuutus korvaa tyypillisesti vahinkoja, joita aiheutetaan muille vahingossa. Tahallaan aiheutettuja vahinkoja vastuuvakuutus ei korvaa. Poikkeuksena ovat alle 12-vuotiaat lapset, joiden aiheuttamat vahingot vastuuvakuutus korvaa oli sitten kyse vahingosta tai tahallisuudesta.

Tutustu kotivakuutukseen

Usein kysyttyä

Vastuuvakuutuksesta korvattavia kustannuksia voivat olla esimerkiksi esinevahingoissa korjauskustannukset tai vahingoittuneen esineen arvo, ja henkilövahingoissa sairaanhoitokulut sekä tulojen vähenemisestä, tilapäisestä haitasta tai muusta menetyksestä aiheutuneet kustannukset.

Voit valita, korvaako vastuuvakuutus vahingot enimmillään 500 000 tai 1 000 000 euroon asti. Vakuutuksen omavastuu on 200 euroa.

Esimerkkejä vahingoista:

 • Roskakuski kaatui jäisellä omakotitalon pihalla, jota ei oltu hiekoitettu ja mursi ranteensa.

 • Vanhemmat olivat lastensa kanssa kylässä ja 4-vuotias lapsi rikkoi arvokkaan maljakon, kun hän oli jäänyt ilman valvontaa.

 • Koira säikähti vastaantulevaa lenkkeilijää ja puraisi tätä nilkkaan.

 • Mies kaatoi puun pihastaan, ja puu kaatui naapurin auton päälle.

Vastuuvakuutus ei korvaa vahinkoa, joka on

 • tahallisesti aiheutettu

 • aiheutunut itselle

 • aiheutettu ansiotyössä tai työsuhteessa

 • aiheutunut vakuutetun käsiteltävänä tai huolehdittavana olevalle omaisuudelle

 • aiheutunut käytössä tai lainassa olleelle omaisuudelle

 • aiheutettu ajoneuvolla liikenteessä

 • aiheutunut sijoitusasunnon (eli muussa kuin omassa asuin- tai vapaa-ajan käytössä olevan asunnon) omistamisesta ja hallinnasta. Sijoitusasuntoihin liittyvän vastuun voit vakuuttaa erillisellä Huoneistoturvavakuutuksella. Lue lisää Huoneistoturvavakuutuksesta.

Vastuuvakuutus ei korvaa myöskään vahinkoa, jonka koira tai lapsi aiheuttaa hoitajalleen.

Kotivakuutukseen kuuluvan vastuuvakuutuksen omavastuu on 200 €.

Vastuuvakuutukseen sisältyy 20 % lisäomavastuu (kuitenkin enintään 20 000 €), jos vahinko on aiheutunut siitä, että suihku- tai kylpyveden pääsy lattiakaivoon on estetty.

Vastuuvakuutus on voimassa Suomessa. Ulkomailla vastuuvakuutus on voimassa enintään 12 kuukautta matkan alkamisesta.

Vastuuvakuutuksen korvausesimerkki

Pyöräilijä ajoi polkupyörällään huolimattomasti ja törmäsi vahingossa suojatiellä kävelleeseen naiseen. Nainen loukkaantui törmäyksessä ja hänen jalkansa murtui. Koska vahinko aiheutui pyöräilijän huolimattomuudesta, hän oli korvausvelvollinen. Pyöräilijän vastuuvakuutuksesta korvattiin naiselle jalan murtumasta aiheutuneet hoitokulut, tilapäisen haitan korvaus sekä ansionmenetyskorvaus sairausloma-ajalta.

Tuotetiedot ja vakuutusehdot

Alta löydät vakuutuksen tuotetiedot ja vakuutusehdot. Tutustu niihin huolella; niissä kerrotaan mm. mitä vakuutus korvaa ja mitä ei.

Tuoteseloste (pdf)

Vakuutuksen avaintiedot (pdf)

Vakuutusehdot (pdf)

Yleiset sopimusehdot (pdf)

Ilmoita vahingosta tai hae korvausta

Katso toimintaohjeet sekä hoida vahinkoihin ja korvauksiin liittyvät asiat verkossa.

Katso toimintaohjeet

Hätäpalvelu auttaa akuuteissa tilanteissa 24/7 Jos kodissasi on tapahtunut suuri vahinko, ole meihin yhteydessä numerossa 0800 04531.

Keskittäminen kannattaa!

Voit saada alennusta vakuutusmaksuista ja sijoittamisen tuotteista 8 %, 13 % tai jopa 17 % kun sinulla on palveluitamme useammalta osa-alueelta.

Lue lisää Omaetualennuksesta