Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Liikenne­vakuutus­laki

Liikennevakuutuslaki määrää, että kaikille liikenteessä käytettäville ajoneuvoille on otettava liikennevakuutus. Vakuutus on otettava viimeistään seitsemän päivän kuluttua siitä, kun ostit ajoneuvon rekisteriin merkityltä omistajalta. Jos et ostanut ajoneuvoa rekisteriin merkityltä omistajalta, vakuutus pitää ottaa heti.

Liikennevakuutuksen saat ostettua helposti ja nopeasti verkosta. Samalla voit rekisteröidä ajoneuvon.

Ilman vakuutusta ajoneuvoa ei voi rekisteröidä eikä sitä voi katsastaa.

LähiTapiolan liikennevakuutuksessa on 80 % maksimibonus.

Liikennevakuutuksen siirtäminen toisesta vakuutusyhtiöstä LähiTapiolaan onnistuu myös helposti.

Ajoneuvo

Liikennevakuutettava

Auto

Kyllä

Moottori- ja motocrosspyörä

Kyllä

Mopo

Kyllä

Moottorilla varustettu polkupyörä (teho yli 250 W)

Kyllä

Moottorikelkka

Kyllä

Mönkijä

Kyllä

Perävaunu

Kyllä

Traktori ja moottorityökone

Kyllä

Myös sellaisille ajoneuvoille, joita ei tarvitse rekisteröidä, on pääsääntöisesti otettava liikennevakuutus. Myös rekisteröimättömät ajoneuvot ovat liikenteessä esimerkiksi oman talon piha-alueella tai metsässä.

Usein kysyttyä

Jos ajoneuvo on vakuuttamaton, ajoneuvon käyttäminen liikenteessä on kielletty. Vakuuttamattomalle ajoneuvolle ei voi myöskään tehdä vuosikatsastusta. Jos ajoneuvolla ei ole liikennevakuutusta, Liikennevakuutuskeskus perii vakuuttamattoman moottoriajoneuvon omistajalta tai haltijalta maksun vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä. Maksut voivat olla jopa useita tuhansia euroja.

Vakuuttamattoman ajoneuvon ulkopuoliselle aiheuttamat vahingot korvaa Liikennevakuutuskeskus. Korvausta ei kuitenkaan makseta vakuuttamattoman ajoneuvon omistajan eikä haltijan henkilövahingoista eikä kuljettajan henkilövahingosta, jos hän tiesi, ettei ajoneuvolla ole liikennevakuutusta.

Liikennevakuutus korvaa ajoneuvollasi aiheutetut henkilö- ja omaisuusvahingot liikennevakuutuslain mukaan. Liikennevakuutus ei korvaa kuljettajan, omistajan tai haltijan omaa omaisuutta eikä omalle ajoneuvolle aiheutunutta vahinkoa. Oman ajoneuvon vahinkojen varalle tulee ottaa autovakuutus eli kasko.

Jos et käytä ajoneuvoa liikenteeseen, voit poistaa sen liikennekäytöstä. Voit tehdä ilmoituksen liikennekäytöstä poistosta esimerkiksi verkkopalvelussamme tai toimistollamme. Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla saa ajaa poistopäivän loppuun. Sen jälkeen sillä ei saa ajaa. Muista siis ottaa ajoneuvo liikennekäyttöön, ennen kuin lähdet ajamaan.

Tarkista asiakaspalvelustamme, miten liikennekäytöstä poisto vaikuttaa vakuutukseesi.

Liikennevakuutuksen hinta

Liikennevakuutuksen hinta muodostuu muutamasta eri tekijästä: hintaan vaikuttavat itse auto tai muu ajoneuvo, sen käyttö, ja vakuutuksenottajan tiedot sekä ansaittu bonus.

Hae hinta ja osta

Ilmoita vahingosta tai hae korvausta

Katso toimintaohjeet sekä hoida vahinkoihin ja korvauksiin liittyvät asiat verkossa.

Katso toimintaohjeet

Hätäpalvelu auttaa 24/7 Kun tarvitset vakuutukseesi liittyvää neuvontaa liikenteessä tai ulkomailla, ole meihin yhteydessä numerossa +358 800 04531.

Keskittäminen kannattaa!

Voit saada alennusta vakuutusmaksuista ja sijoittamisen tuotteista 8 %, 13 % tai jopa 17 % kun sinulla on palveluitamme useammalta osa-alueelta.

Lue lisää Omaetualennuksesta