Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Elämänturva31.5.2023

Liikennekäytöstäpoisto

Kaikkia ajoneuvoja ei tyypillisesti käytetä koko vuotta. Kun ajoneuvon käytölle ei ole tarvetta, säästät vakuutusmaksuissa, kun poistat ajoneuvon liikennekäytöstä. Tutustu liikennekäytöstäpoistoon ja miten se vaikuttaa autovakuutukseen.

Mitä tarkoittaa liikennekäytöstäpoisto?

 • Jos sinulla ei ole tarvetta ajoneuvon käytölle, voit poistaa sen liikennekäytöstä eli laittaa ajoneuvon seisontaan.

 • Ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä silloin, kun se on poistettu liikennekäytöstä. Jos ajoneuvolla ajetaan liikenteessä liikennekäytöstä poiston aikana, tulee mahdollisena sanktiona lisäveroja. Lisäksi perimme liikennevakuutuksesta korotetun vakuutusmaksun, jos ajoneuvon ajamisesta jää kiinni. Ainoa poikkeus, kun ajoneuvoa saa ajaa, on ajo ennalta sovittuun katsastukseen.

 • Rekisterikilpiä ei tarvitse palauttaa liikennekäytöstäpoiston yhteydessä.

 • Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla saa ajaa poistopäivän loppuun, kunhan ajoneuvossa on rekisterikilvet kiinni ja vakuutus on voimassa. Tämän jälkeen ajoneuvo on käyttökiellossa, jolloin ajoneuvolla ei saa ajaa.

 • Voit tehdä liikennekäytöstäpoiston helposti verkkopalvelussamme, jolloin ilmoitamme tiedot puolestasi Traficomille. Kirjaudu verkkopalveluun.

 • Muutoksen voit tehdä myös toimistollamme, rekisteröintejä suorittavalla katsastusasemalla tai suoraan Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa.

Miten liikennekäytöstäpoisto vaikuttaa vakuutukseen?

 • Seisontavakuutus on puhekielinen termi vakuutukselle ajoneuvon seisonnan ajaksi, ja se antaa ajoneuvollesi turvaa liikennekäytöstäpoistosta huolimatta. Kun ajoneuvo on poistettu liikennekäytöstä ja olet vakuuttanut ajoneuvosi kaskovakuutuksella, jää autovakuutus voimaan niin kutsuttuna seisontavakuutuksena, sillä tietyt vakuutusturvat ovat edelleen voimassa.

 • Liikennekäytöstäpoiston aikana kaskovakuutuksen turvista ovat voimassa hirvivahinko-, palo-, varkaus-, ilkivalta-, luonnonilmiö- ja lunastusetuvakuutus. Sen sijaan esimerkiksi kolarointi-, sijaisauto-, keskeytys- ja autopalveluvakuutus eivät ole voimassa.

 • Suosittelemme aina pitämään vakuutuksen voimassa, vaikka ajoneuvo olisi ilmoitettu liikennekäytöstä poistoon.

Vakuutusmaksut liikennekäytöstäpoiston aikana

Liikennekäytöstä poiston ajalta saat hyvitystä autojen liikennevakuutusmaksusta ja osasta kaskovakuutuksen maksua. Sinun ei tarvitse maksaa niistä vakuutusturvista, jotka eivät ole voimassa liikennekäytöstäpoiston aikana, kuten kolarointi-, sijaisauto-, keskeytys- ja autopalveluvakuutuksesta. Moottorikelkka, moottoripyörä ja mopo ovat vuodenaikahinnoiteltuja vakuutuksia, sillä niiden käyttö on kausiluontoista. Saat hyvitystä vuodenaikahinnoitelluista liikenne- ja kaskovakuutuksesta, jos liikennekäytöstäpoisto kestää yhtäjaksoisesti vähintään 30 vuorokautta. Vakuutusmaksut hyvitetään sen mukaan, mihin ajankohtaan vuodesta liikennekäytöstäpoisto kohdistuu. Muiden ajoneuvojen osalta liikennekäytöstäpoisto ei vaikuta vakuutusmaksuun.

Mitä tarkoittaa vuodenaikahinnoiteltu vakuutus?

Moottoripyörän ja moottorikelkkojen Laaja-kaskovakuutukset ovat vuodenaikahinnoiteltuja. Moottoripyörän Laaja-kaskossa se tarkoittaa sitä, että ajoajan painottuessa kesään, vakuutusmaksuerät ovat suurempia kesällä kuin talvella. Moottorikelkan Laaja-kaskossa painotus on toisinpäin, jolloin talvikaudella vakuutusmaksuerät ovat suurempia kuin kesällä. Vuodenaikahinnoittelun ansiosta sinun ei tarvitse ottaa moottoripyörää tai –kelkkaa liikennekäytöstä pois, kun ajokausi on ohi.

Liikennekäytöstäpoisto voi kuitenkin kannattaa silloin, jos tiedät, että et esimerkiksi tulevana kesänä tule käyttämään moottoripyörääsi.

Liikennekäyttöönotto

 • Kun on taas aika ottaa ajoneuvo käyttöön, on tärkeä muistaa tehdä ilmoitus liikennekäyttöönotosta ennen kuin ajoneuvoa ajaa liikenteessä.

 • Voit ilmoittaa käyttöönotosta verkkopalvelussamme, toimistollamme, rekisteröintejä suorittavalla katsastusasemalla tai Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa.

 • Kun olet tehnyt ilmoituksen liikennekäyttöönotosta, ajoneuvovakuutuksesi palaa normaalisti voimaan.

 • Jos olet irtisanonut vakuutuksesi kokonaan liikennekäytöstäpoiston ajaksi, muistathan ostaa uuden ajoneuvovakuutuksen ennen kuin teet liikennekäyttöönoton.

Lue lisää autovakuutuksesta.