Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Matkatavarat myöhästyivät tai vahingoittuivat

Jos matkatavarasi saapuvat myöhässä ulkomaan matkakohteeseen tai niille tapahtuu muuta vahinkoa, käsittelemme vahingon joko matkatavaravakuutuksesta tai kotivakuutuksesta tapauskohtaisesti.

Toimi näin

 1. 1. Ilmoita vahingosta

  Ilmoita vahingosta ensisijaisesti verkkopalvelumme kautta.

  Jos matkatavarasi eivät saavu perille ulkomaan matkakohteeseesi, voit ostaa välttämättömyystarvikkeita, kuten vaatteita ja hygieniatuotteita. Korvaamme välttämättömyystarvikkeita 4 tai 12 tunnin myöhästymisen jälkeen vakuutuksesta riippuen. Sinun tulee ilmoittaa saapumattomista matkatavaroista myös lentoyhtiölle.

  Jos tavarat varastetaan, tee asiasta rikosilmoitus paikalliselle poliisille ja säilytä poliisin antama rikosilmoituskopio.

  Ulkomailla matkustaessasi voit olla yhteydessä myös Matkahätäpalveluumme +358 800 04531. Sieltä saat ohjeita ja apua akuutissa vahinkotilanteessa.

  Vahinkoilmoitusta varten sinun tarvitsee tietää vahingoittuneen tai menetetyn esineen merkki, malli, ostovuosi sekä uuden vastaavan esineen hinta.

  Kirjaudu verkkopalveluun
 2. 2. Säilytä kuitit ja muut tositteet

  Jos matkatavarasi saapuivat myöhässä ulkomaan matkakohteeseen, ja joudut ostamaan välttämättömyystarvikkeita, säilytä ostosten kuitit. Tarpeen vaatiessa pyydämme ne sinulta erikseen.

  Pidä tallessa myös matkustusasiakirjat sekä muut mahdolliset vahinkoa koskevat selvitykset.

Usein kysyttyja kysymyksiä ja ohjeita matkaa varten

Löydät vakuutustesi tiedot joko vakuutuskirjasta tai verkkopalvelustamme.

Jatkuva matkavakuutus

Jatkuva matkavakuutus on sinulle edullisempi vaihtoehto, jos matkustat vähintään kaksi kertaa vuodessa. Jatkuva matkavakuutus on myös huolettomin vaihtoehto, sillä vakuutuksesi on voimassa vuoden ympäri kaikkialla maailmassa, myös Suomessa.

Matkan peruuntuminen voidaan korvata, jos joudut peruuttamaan matkan pakottavan syyn, esim. äkillisen sairauden vuoksi. Peruuntumisturva on aina automaattisesti voimassa, kun vakuutus on otettu viimeistään 3 vuorokautta ennen matkan alkamista.

Vakuutus yhdelle matkalle

Määräaikainen vakuutus saattaa olla sinulle edullisin vaihtoehto, jos matkustat enintään kerran vuodessa tai harvemmin. Kun ostat vakuutusta, ilmoitat matkasi lähtö- ja paluupäivän. Huomaa kuitenkin, että matkan peruuntumisturva on voimassa vain, jos vakuutus on tehty viimeistään 3 vuorokautta ennen matkan alkamista.

Määräaikaisen vakuutuksen voit ostaa enintään 3 kuukauden mittaiselle matkalle. Tämän vakuutuksen kestoa ei voi pidentää, joten jos olet lähdössä pidemmälle matkalle, tarvitset jatkuvan matkavakuutuksen, jonka kestoa voidaan pidentää. Pidentäminen nostaa vakuutuksen hintaa.

Matkustajavakuutus korvaa vain oman kunnon ylläpitoon liittyviä urheilutapaturmia. Matkustajavakuutus ei esim. korvaa vahinkoa, joka sattuu sinulle vaikkapa silloin kun kokeilet laitesukellusta Thaimaassa.

Jos harrastat vakuutusehdoissa mainittua riskialtista urheilua matkallasi tai lähdet kilpaurheilumatkalle, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Matkustajavakuutuksesta korvaamme alle 18-vuotiaille mukana matkustaville lapsille matkalla sattuneita ja aiheutuneita sairauksia ja tapaturmia.

Matkustajavakuutus ei korvaa puolisolle tai 18 vuotta täyttäneelle sattuneita vahinkoja, vaan jokaisella täysi-ikäisellä tulee olla oma matkustajavakuutus.

Matkatavaravakuutuksessa vakuutettuna ovat sekä vakuutuksenottajan että hänen kanssaan samassa taloudessa asuvien mukana matkustavien henkilöiden matkatavarat.

Huom! LähiTapiolan Kotivakuutus kattaa yleensä myös matkatavarat, tarkista kotivakuutuksesi sisältö.

Matkatavaravakuutuksella turvaat matkalla mukana olevaa omaisuuttasi.

Kotivakuutuksesi voi myös korvata matkatavaroille sattuvia vahinkoja. Tarkistathan vakuutuksesi korvaussisällön vakuutuskirjasta tai –ehdoista.



Kun sinulla on LähiTapiolan jatkuva tai määräaikainen matkavakuutus, voit ladata pdf-muotoisen matkustajavakuutustodistuksen verkkopalvelustamme.

Lataa vakuutustodistus

Jos matkatavarasi ovat kadonneet lennolla, on lentoyhtiöllä velvollisuus etsiä kadonnutta laukkua 21 tai 30 vuorokautta (riippuen lentoyhtiöstä), jonka jälkeen lentoyhtiö kirjoittaa lausunnon kadonneesta laukusta. Tämän jälkeen voit ilmoittaa meille vahingosta.

Jos matkatavarat vahingoittuvat kuljetuksen aikana, ilmoita vahingosta kuljetusliikkeen tai liikenneyrityksen edustajalle ja säilytä ilmoitusasiakirjat.

Jatkuva matkustajavakuutus on valintasi mukaan voimassa joko 45 tai 90 vuorokautta matkan alkamisesta. Voimassaolon pituus vaikuttaa vakuutusmaksuun. Jos olet lähdössä ulkomaille pitemmäksi aikaa, esim. vuodeksi opiskelemaan tai talveksi etelään, on sinun otettava matkavakuutus koko matkan ajaksi, vaikka kävisit välillä Suomessa.

Ole yhteydessä asiakaspalveluumme, niin saat vakuutuksen kuntoon. Kela-kortin on oltava voimassa koko ulkomailla oleskelun ajan, jotta voit saada korvausta matkasairauden ja -tapaturman hoitokuluista. Muista ottaa myös matkatavaroillesi turva koko matkan ajaksi.

Matkustajavakuutus ei korvaa sotariskialueella sattuvia vahinkoja. Erillisellä sopimuksella vakuutusta voidaan laajentaa kattamaan myös näillä alueilla sattuvia vahinkoja. Laajennus korottaa vakuutusmaksua ja sen voimassaoloalue merkitään vakuutuskirjaan. Jos matkustat sotariskimaahan tai -alueelle, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Voimassa oleva matkavakuutus voi pelastaa sinut monelta ongelmalta. Jos matkatavarasi jäävät tulematta matkakohteeseen, voit ostaa välttämättömyystarvikkeita. Jos sairastut, voit mennä yksityislääkäriasemalle hoitoon tai vakavimmissa tapauksissa sinut voidaan jopa tuoda ambulanssilennolla Suomeen saamaan hoitoa. Varmista siis, että matkavakuutuksesi on voimassa ennen matkalle lähtöä.

Jos matkasuunnitelmasi muuttuvat kesken matkan, varmista, että vakuutusturvasi on voimassa koko matkan ajan. Matkavakuutus edellyttää, että matka alkaa Suomesta ja päättyy Suomeen.

Huolehdi, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa ja passisi on voimassa koko matkan ajan (suositus 6 kk matkan päättymisen jälkeen). Tee lisäksi matkustusilmoitus Ulkoministeriöön ennen matkalle lähtemistä.

Kun matkustat Euroopassa, kannattaa sinun hankkia Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka on hyvä lisäturva matkallesi.

Jos harrastat matkallasi jotain vaaralliseksi luokiteltua lajia kuten esim. laite- ja vapaasukellusta tai benjihyppyä, selvitä onko vakuutuksesi voimassa kyseessä olevassa toiminnassa.

Jätä arvoesineet kotiin.

Kuljeta käytössäsi olevat lääkkeet käsimatkatavaroissa.

Jos alaikäinen lapsi matkustaa ilman vanhempia, tai jos meno- tai paluumatka matkakohteeseen on eri aikaan kuin vanhemmilla, tulee hänelle ottaa oma vakuutus.