Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Sankarikoulutus - meistä jokainen voi olla sankari

Hätätilanne ei katso aikaa eikä paikkaa, eikä sankaruus ikää tai asemaa. Sankaruus vaatii rohkeutta toimia hätätilanteessa.

Sankarikoulutuksen tavoitteena on turvata elämää

LähiTapiola on kouluttanut jo yli 150 000 sankaria vuodesta 2016 lähtien, koska haluamme tehdä suomalaisten arjesta turvallisempaa. Tänä vuonna opetamme elvytystaitoja maamme viidesluokkalaisille ja asiakkaillemme yhdessä Punainen Risti Ensiavun kanssa. Mitä enemmän joukossamme on sankareita, sitä pienemmillä vahingoilla selviämme.

Sankarikoulutuksen tavoitteena on turvata elämää ja ehkäistä vakavia onnettomuuksia. Erityisesti 5.-luokkalaiset ovat otollisessa iässä oppimaan näitä tärkeitä kansalaistaitoja ja opettamaan niitä myös perheenjäsenilleen. Opetamme viidesluokkalaisille oikeanlaisen paineluelvytyksen. Koulutuksen päätteeksi kaikki oppilaat saavat todistuksen. Oppilaat saavat myös läksytehtävän, jonka avulla nuoret voivat kerrata taitojaan itsenäisesti ja opettaa perheenjäseniään.

Jos haluat esittää toiveen, että sinun koulusi pääsisi mukaan Sankarikoulutukseen, jätä koulutuspyyntö alla olevan linkin kautta.

Lue lisää

Mikäli luokkasi valitaan Sankarikoulutukseen, opettaja huolehtii, että oppilaat ovat suorittaneet verkkokurssin etukäteen. Verkkokurssin voi suorittaa itsenäisesti kotona tai oppitunnilla yhdessä. Kurssi koostuu oppimateriaaleista sekä niihin liittyvistä monivalintakysymyksistä, ja sen suorittaminen kestää noin 30 minuuttia. Vastattuasi kysymyksiin saat todistuksen kurssin suorittamisesta.

Opettaja on mukana elvytyskoulutuksessa, jossa kouluttajana toimii Punainen Risti Ensiavun kouluttaja. Koulutus toteutetaan kouluttajan etäyhteydellä luokkaan. Kouluttajalla on näkymä luokkaan, joten interaktiivinen koulutus onnistuu hyvin.

Paineluelvytyksen harjoitteluun jokainen oppilas tarvitsee jonkun pehmeän tavaran: tennispallo, pehmolelu, jumppamatto, rullattu pyyhe, reppu (ota rikkoutuvat tavarat pois).

Oppilaat saavat todistuksen ja kotitehtävän. Punainen Risti postittaa materiaalin etukäteen. Kotitehtävänä oppilaille on 112 sovelluksen esittely ja tajuttoman ensiavun opettaminen kotiväelle. Ohje löytyy alempaa tältä sivustolta.

Tutustu perheesi kanssa 112 Suomi -mobiilisovellukseen ja lataa se halutessasi puhelimeesi. Käy perheellesi läpi seuraava ensiaputilanne:

Tajuttoman ensiapu

1. Tajuton henkilö ei herää, vaikka puhuttelet tai ravistelet häntä. Turvaa hengitys kääntämällä hänet kylkiasentoon.

2. Tarkista, saatko henkilön hereille puhuttelemalla ja ravistelemalla hartioista.

3. Jos henkilö ei reagoi, eikä herää, soita 112.

4. Kerro mitä on tapahtunut, ja missä olet. Laita puhelimesi kaiutintoiminnolle.

5. Hätäkeskus antaa lisäohjeita.

6. Käännä henkilö selälleen, ja tarkista hengittääkö hän normaalisti.

7. Avaa hengitystiet leuasta kohottamalla.

8. Tarkista hengitys: Paina poskesi lähelle henkilön suuta, tuntuuko ilmavirta? Näkyykö rintakehällä hengitysliikkeitä?

9. Jos henkilö hengittää normaalisti, käännä hänet kylkiasentoon.

Henkilöstön hätäensiaputaidoista huolehtiminen on parasta välittämistä omista työntekijöitä ja asiakkaista. LähiTapiolan Sankarikoulutus on suunnattu LähiTapiolan asiakasyrityksille sekä yhteistyökumppaneille. Sankarikoulutus on ensiapukurssi, joka sisältää kaikki tärkeimmät hätäensiaputaidot. Kouluttajan toimii Punainen Risti Ensiapu. Koulutuksen päätteeksi osallistujat saavat todistuksen Sankarikoulutuksesta. Osallistujien tiedot välitetään Punainen Risti Ensiavulle koulutuksen järjestelyitä ja todistusten kirjoittamista varten.

Verkkokurssiin

Suomessa syttyy vuosittain yli 13 000 tulipaloa. Miten sinä varmistat, että osaat toimia tukalan tilanteen yllättäessä? Osallistumalla LähiTapiolan alkusammutuskoulutukseen saat opit oikeanlaiseen sammutukseen. Koulutus kestää vain pari tuntia, mutta voi pelastaa ihmishenkiä.

LähiTapiolan Sankarikoulutus on alkusammutuskoulutus (AS1), joka on Suomen Pelastusalan keskusjärjestön (SPEK) ja Palopäällystöliiton konseptoima koulutuskokonaisuus. Koulutus koostuu verkkokurssista ja käytännön sammutusharjoituksista. Käytännön harjoituksissa kouluttajana toimii SPEK:n hyväksymä kouluttaja.

Jos olet ilmoittautunut LähiTapiolan alkusammutuskoulutukseen, suorita verkkokurssi ennen harjoitukseen tuloa.