<link rel="stylesheet" href="/cs/chat/stylesheets/lahitapiola-chat.css"/>
Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

”Yksi kysymys voisi pelastaa lasten elämän”

Vanhemman vakavan sairastumisen tai kuoleman taloudelliset seuraukset näkyvät raadollisimmin lasten arjessa. Kokemukset töistä ja huoli omista lapsista havahduttivat Sini Ruohomaan perheellisten tärkeimpään kysymykseen.

Mistä kaikesta lapseni joutuisivat luopumaan, jos minua ei enää olisi? Tämä on kysymys, jonka huittislainen Sini esitti ensin itselleen ja nykyään päivittäin muille.

Tätä nykyä kolmekymppiselle kahden lapsen äidille kysymyksen tärkeys on jo itsestäänselvyys, mutta aina se ei ole sitä ollut.

– Aiemmin ajattelin, että pääasia on, että puoliso pystyy vakuutuksen turvin huolehtimaan asuntolainan maksamisesta kumppanin menehtyessä. Ensimmäisen lapsen syntymä ei saanut minua pohtimaan asiaa sen enempää, mutta uusi työ vakuutusalalla sai.

Työssään Sini kohtaa valitettavan usein tilanteita, joissa perheen talouden turvaamisen tärkeys konkretisoituu vasta, kun pahin on jo sattunut. Silloin on auttamatta liian myöhäistä.

– Tällaiset kohtalot ovat todella lohduttomia erityisesti perheen pienimpien näkökulmasta. Oman vanhempansa lisäksi lapsi voi pahimmillaan joutua luopumaan myös rakkaasta kodistaan ja harrastuksistaan. Näin voi käydä myös silloin, kun henkivakuutus on olemassa, mutta turvan laajuus ei ole riittävä.

Synkilläkin pilvillä on silti hopeareunus, sillä kokemuksiensa myötä Sini on jo kahden vuoden ajan voinut työssään myös auttaa muita varautumaan elämän varjopuoliin.

”En enää uskaltaisi turvata pelkästään lainan määrää”

Moni toimii vakuutuksensa kanssa kuten Sini aiemmin: henkivakuutuksella turvataan vain yhteisen asuntolainan määrä. Merkittävä osuus kuukausittaisista menoista kuitenkin syntyy erityisesti lapsiperheissä muusta kuin lyhennyksistä.

– Mitä useampi lapsi, sitä enemmän on suita ruokittavana ja vaatteita hankittavana. Jos kaikki vielä sattuvat harrastamaan, tulevat mukaan harrastusmaksut ja usein tarve autokuljetuksille. Vaikka asuntolainasta ei tarvitsisikaan puolison menehdyttyä murehtia, on taloudellinen taakka raskas yhdelle aikuiselle.

Henkivakuutusta hankkiessa Sini neuvoo pohtimaan kokonaisuutta, joka pitää sisällään lainojen lisäksi yhteiset kuukausittaiset tulot ja menot.

– Itse en enää uskaltaisi turvata pelkästään lainan määrää. Minulle on vanhempana tärkeää, että omat lapset ja puoliso eivät surun keskellä joudu kärsimään vielä taloudellisista seurauksistakin.

”Henkivakuutus on vääränlainen sana, mutta oikeanlainen turva”

Toisinaan vakuutuksien viidakko voi olla asiaan ensimmäistä kertaa perehtyvälle hankala. Sinin mukaan henkivakuutus on tästä erinomainen esimerkki.

– Usein ajatellaan, että kyse on vain oman kuoleman varalle otettavasta vakuutuksesta omaa perhettä varten. Samalla unohtuu, että perheen taloutta todennäköisesti tulevat koettelemaan myös vanhempien terveyteen ja työkykyyn liittyvät vastoinkäymiset. Myös niihin voi varautua henkivakuutuksella.

Kuoleman varalle otettavan vakuutuksen lisäksi omaa toimeentuloa voi turvata vakavan sairauden turvalla. Päivärahaturva puolestaan auttaa pidempien sairauslomien aikana, ja myös pysyvän työkyvyttömyyden varalta voi vakuuttaa itsensä.

Sini näkee kaikki henkivakuutuksen turvat satsauksena lasten hyvinvoinnin varmistamiseen.

– Yhdenkään vanhemman elämästä tuskin löytyy tärkeämpää asiaa kuin oma lapsi. Itse ajattelen, että lasteni turvaaminen elämän vastoinkäymisten varalle on tärkeimpiä tehtäviäni vanhempana. Yksi itselle riittävän ajoissa esitetty kysymys voi siis tulevaisuudessa pelastaa heidän elämänsä.

Laske hinta henkivakuutukselle >

Henkivakuutukset myöntää LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö.