Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Green card

Jos olet lähdössä ulkomaille omalla autolla, moottoripyörällä tai matkailuautolla, varmista, että sinulla on mukana Green card. Sen avulla todistat, että ajoneuvosi liikennevakuutus on voimassa. Tarvitset vihreän kortin, kun matkustat omalla ajoneuvollasi EU- tai ETA-alueen ulkopuoliseen vihreän kortin sopimusmaahan.

Näin tilaat Green cardin

Tilaa Green card verkkopalvelussamme. Lähetämme Green cardin sinulle postitse reilun viikon kuluessa. Jos aikataulusi sattuukin olemaan tiukka, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Muista ottaa Green card mukaan matkallesi. Tarvitset sitä mahdollisen liikennevahingon sattuessa ja tarvittaessa myös vierailtavan valtion rajalla.

Jos vahinko sattuu, auttaa LähiTapiolan hätäpalvelu 24/7 numerossa +358 800 0 4531 .

Lue lisää Green cardista Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta .

Usein kysyttyä

Jos auto, jolla aiot matkustaa ulkomaille, on toisen henkilön nimissä, on kuljettajalla oltava lupa omistajalta auton viemiseksi ulkomaille .

Jos auton omistaa rahoitusyhtiö, tarvitset yhtiöltä maastavientivaltakirjan, jotta voit ajaa autolla ulkomailla.

Rekisteriotteen tekninen osa kannattaa ottaa mukaan matkalle. Voit tilata sen Trafin palvelusta tai noutaa katsastusasemalta.

Otteella osoitat ajoneuvon omistusoikeuden esim. silloin, kun viranomainen pysäyttää sinut. Jos nimesi ei näy rekisteriotteessa omistajana tai ajoneuvon haltijana, tarvitset lisäksi valtakirjan auton omistajalta.

Jos olet lähdössä autolla Tallinnaan, Tukholmaan tai muualle Eurooppaan, sinun ei tarvitse huolehtia Green cardin tilaamisesta.

1.6.2023 alkaen Venäjä ja Valko-Venäjä eivät enää kuulu Green card -järjestelmään.

Lue Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta, miten vakuutus Venäjälle ja Valko-Venäjälle tulee hankkia.

Muista vielä nämä asiat matkustaessasi ulkomailla

Autolla, matkailuautolla tai moottoripyörällä

  • Varaa tarpeeksi aikaa matkan ja reitin suunnitteluun, jotta voit nauttia matkasta paremmin. Varaudu esimerkiksi tiemaksuihin, ja selvitä kannattaako majoituksia varata etukäteen sesonkiaikaan.

  • Tarkista ajoneuvon kunto ja päivitä tarvittavat huollot ajan tasalle ennen reissua.

  • Tarkista vakuutusten voimassaoloalue ja mahdolliset korvausrajoitukset ulkomailla. Esimerkiksi varkausvakuutuksessa voi olla korotettu omavastuu tietyissä maissa.

Moottoripyörällä matkustavan on lisäksi hyvä

  • Ottaa mukaan tarpeelliset apuvälineet, kuten työkalut, kiinnitysliina, lukot, kartat/päivitetty GPS, Huom! Keltainen huomioliivi on useissa maissa pakollinen varuste.

  • Vaihtaa puoliksi kulunut rengas ennen matkalle lähtöä, jos et halua uhrata matkapäivää renkaanvaihtoa suorittavan yrityksen etsimiseen. Renkaat kuluvat moottoritienopeuksilla ja täydellä kuormalla ajettaessa nopeasti.

  • Varmistaa ajovarusteiden säänmukaisuus, vaikka matka olisikin heinäkuussa. Vesisateella tai vuoristossa ajettaessa lämpötila laskee yllättävän alas.

Matkalle lähtijän muistilista

Green card
Ajokortti
Rekisteriote
Passi
Kartat
Vesipullo
Aurinkolasit
Luottokortti
Käteistä