Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Lapsi muuttaa pois kotoa

Kovin nopeasti tuli ikä jolloin lapset lentävät kotoa kohti omaa elämää. Omalla kohdalla tämä asia on tullut eteen molempien poikieni kohdalla melkein samanaikaisesti.

Jotkut lähtevät opiskelemaan mahdollisesti eri puolelle maata tai jopa ulkomaille, toiset siirtyvät työelämään tai sitten jotain muuta. Tilanteeseen liittyy kaikilla varmasti huolta siitä, kuinka ne ”pikkuiset” pärjää omillaan. Samalla myös tuntee suurta iloa, kun näkee innostuksen nuoren päästessä pois kotinurkista itse päättämään asioistaan, menoistaan ja asumisestaan.

Tulot ja menot balanssiin

Henkinen puoli asiassa on oma prosessinsa, mutta myös kovat faktat on käsiteltävä. Kaikki tilanteet ovat joka perheessä erilaisia, mutta meillä ainakin käytiin ”budjettiriihi” hyvissä ajoin ennen päätöksiä.


Ei tarvita korkeampaa matematiikkaa, vaan ihan ranskalaisilla viivoilla päästään pitkälle. Tulopuolella palkka? Asumistuet? Opintotuet? Opintolaina? Mahdolliset säästöt?


Menopuolelta sitten riittääkin ja saattaa joskus nuori hieman yllättyäkin. Vanha ”elintaso” usein laskee, kun ollaan omillaan.
On maksettava vuokra, vastikkeet, lainanlyhennykset, netti, puhelin, sähkö, vesi, auto, harrastukset ja vielä pitäisi syödä, ostaa joskus vaatteita ja vähän harrastaa sosiaalistakin elämää.

Vakuutuksilla mielenrauhaa

Vakuutukset on huolehdittava myös kuntoon. Tämä on lähellä sydäntäni, ja haluaisinkin että jälkikasvuni ovat vakuutettuna olennaisimpien riskien varalta. Seuraavanlainen vakuutusturva on mielestäni tärkeä omaa elämää aloittavalle nuorelle:

Kotivakuutus

  • Kodin irtaimisto, matkatavarat sekä vastuu- ja oikeusturvavakuutus. Irtaimistovakuutus kattaa myös varastoissa ja esimerkiksi autossa mukana olevat irtaimistoon kuuluvat tavarat. Ja myös mahdollisesti matkatavarat.

Tapaturmavakuutus

  • Hoitokuluturva. Korvaa tapaturmasta aiheutuneet hoidot, vaikka yksityisellä lääkärillä.
  • Tapaturman pysyvän haitan korvaus. Jos nuorelle jää tapaturman vuoksi jokin pysyvä haitta, maksetaan tästä kertakorvaus. Kannattaa myös miettiä erilaiset harrastukset.

Jatkuva matkavakuutus

  • Matkavakuutus on voimassa myös kotimaassa yli 50 km etäisyydellä kotoa. Korvaa hyvin kattavasti sairauksien ja tapaturmien hoitokuluja.

Kun elämän perusasiat ovat kunnossa, voi keskittyä elämään! Minulla täysi luotto nuoriin ja tulevaisuuteen.

Elämänturvaaja Karri

Nyt kotivakuutuksen irtamistolle saat ensimmäisen vuoden maksusta - 30% alennusta. Vakuutuksen saat näppärästi verkkokaupasta.