Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Työelämä11.10.2023

”Täytyy luottaa, että tulevaisuudessa on kyllä jotain”– näin kampaaja-kosmetologi oppii kestämään tulevaisuuden epävarmuuden

Noora Kuuselalle yrittäjän arki on tuttua, vaikka täysipäiväisen yrittäjän arkea hän on elänyt 1,5 vuotta. Miten tulevaisuutta voi ennakoida, jos ei ole varma, mitä seuraavat päivät tuovat tullessaan?

Hius- ja kauneudenhoitoalan yrittäjä Noora Kuuselalle (29) kulunut vuosi ja pandemia-aika ovat opettanut, että elämä saattaa tehdä äkkikäännöksen yllättäen.

”Olen joutunut vaihtamaan työpaikkaa muutamaankin kertaan. Yllättävin käänne tuli, kun saatiin pomolta ilmoitus, että viikko tai kaksi vielä, mutta sitten mennään kiinni.” Pakkolomalle joutunut Kuusela ei kuitenkaan jäänyt kotiin ”pyörittelemään peukaloitaan”, vaan tarttui rohkeasti työkaverin ajatukseen uuden salongin avaamisesta.

Tällä hetkellä Kuusela tekee asiakastyötä sen verran, kun pandemiatilanne sallii, ja esimerkiksi siivous vaatii enemmän aikaa kuin ennen. Hiljaisempina päivinä työaika kuluu paitsi salongin järjestelyissä, myös yrittäjän paperitöissä. ”Välillä on vaan istuttava alas ja otettava läppäri esiin kirjanpitoa varten. Lisäksi me huolehdimme itse yrityksen markkinoinnista somessa – esimerkiksi videoeditointiin saisi uppoamaan paljon enemmänkin aikaa. Itse olen aikaisemmalta koulutukseltani graafikko, joten minulle se on vähän helpompaa, mutta monet tällä alalla joutuvat tekemään kaiken itse, vaikka ei ole osaamista mutta ei rahaa ulkoistaakaan.”

Kokemus ja muiden ihmisten tuki lievittävät epävarmuutta

Kuusela myöntää, että välillä seuraavan viikon arvaamattomuus aiheuttaa huolta. Suurin apu huoliin on löytynyt paitsi ammattiauttajilta, myös toisilta yrittäjiltä. ”Terapia antaa hyviä työkaluja epävarmuuden käsittelyyn: se opettaa pysähtymään ja miettimään, onko minulla tässä hetkessä oikeasti mitään hätää. Suurin apu on muutenkin se, että tukeutuu toisiin ihmisiin.”

Kokemus ja itseluottamus kantavat yrittäjänä pitkälle. ”Se auttaa, kun uskaltaa luottaa siihen, että on hyvä työssään ja tulee jatkossakin olemaan. Lisäksi kollegat ympärillä ovat nähneet niin paljon erilaisia elämän heilahteluita, että se antaa perspektiiviä suhtautua muutoksiin rauhallisesti.”

Toisille yrittäjille nykyhetken työympäristö voi olla liian rankka. ”Tiedän niitä, jotka ovat murtuneet vastoinkäymisistä ja lopettaneet täysin. Onneksi heistäkin osa on sittemmin toipunut ja uskaltanut varovasti kokeilla taas yrittäjyyttä. Pääasia on, että löytää turvallisia ihmisiä ja kumppaneita, joiden kanssa yrittää.”

Kaikkea ei voi ennustaa, mutta ennakointi tekee tulevaisuudesta hieman helpomman. Ennakoi, älä reagoi – hanki yrittäjän turva.

Työkyvyn ylläpito vaatii itsensä työllistävältä opettelua

Päivät yrittäjänä venyvät välillä pitkiksi ja töitä tehdään usein aamuyhdeksästä iltayhdeksään, joten Kuuselalle haasteet työn ja vapaa-ajan tasapainottamisessa ovat tuttuja. Apu on löytynyt itsekurista – ja potkunyrkkeilystä.

”Tällä hetkellä työtä tehdään mahdollisimman paljon, joten välillä vapaa-aika on jäänyt aika vähälle. Liikunta, kuten potkynyrkkeilytreenit, pitää laittaa kalenteriin ja siitä pidetään tiukasti kiinni. Onneksi meillä on kollegan kanssa sopimus, että molemmat pitävät kahden päivän viikonloput – toinen lauantaista sunnuntaihin ja toinen sunnuntaista maanantaihin.”

Itsestä pitää huolehtia, jotta työssä jaksaa vielä pitkään. ”On pitänyt opetella tosi itsestäänselviä asioita, kuten esimerkiksi syömään päivän aikana kunnolla. Ei ole mikään itsestäänselvyys sanoa asiakkaalle, että ’anteeksi pieni hetki, mä syön nyt vähän’”, Kuusela naurahtaa.

Tulevaa ei voi tietää – toiveissa vakaa ja turvallinen arki

Entä miten Kuusela itse suhtautuu siihen, jos työkyky nyt menisi ja hän joutuisi sairauslomalle?

”No siksi on vakuutukset! Mutta jos jotain tapahtuisi, sairastaisin sen, minkä tarvitsee ja sitten miettisin, onko jotain muuta mitä voin tehdä – voisinko siivoilla, tehdä somemarkkinointia, kouluttautua. Kunhan toipumiselle antaa riittävän ajan, aina on jotain, mitä voi tehdä.”

Tässä mielessä Kuusela on tyypillinen yrittäjä, sillä yleisesti yrittäjät jäävät sairauslomille palkansaajia vähemmän. Samaan aikaan yrittäjien poissaolot ovat kuitenkin kestoltaan pidempiä*. Yhä useammin mielenterveyden häiriöt ovat tuki- ja liikuntaelinten sairauksien lisäksi syy sairauslomiin – tämänhetkinen epävarmuus ja työelämän arvaamattomuus tuskin vähentävät poissaoloja lähiaikoina.

Kuusela myöntää, että tulevaisuutta on vaikea tällä hetkellä nähdä kirkkaasti. ”Totta kai tulevaa miettii aika paljonkin, ja pandemia on tehnyt arjesta epävarmaa. Välillä aktiivisia viikkoja on tosi paljon, välillä miettii, että missä kaikki asiakkaat ovat. Ensimmäinen vuosi on kaikissa yrityksissä tosi epävarma.”

Kaikesta huolimatta tulevaisuus on enemmän täynnä mahdollisuuksia kuin uhkakuvia. ”Keskityn miettimään mitä uutta voisi tehdä, miten kehittyä. Koska ja miten yrityksen toimintaa voisi laajentaa. Vaikka vuosi onkin ollut aika ailahteleva, koko ajan tulee uusia asiakkaita ja vanhatkin palaavat. Toivottavasti tulevaisuudessa on edessä vakaa arki – että voi keskittyä työntekoon, ympärillä on kivoja ihmisiä ja päivät rullaavat turvallisesti. Siihen asti täytyy vaan luottaa, et kyllä tulevaisuudessa on jotain.”

Kaikkea ei voi ennustaa, mutta ennakointi tekee tulevaisuudesta hieman helpomman. Ennakoi, älä reagoi – hanki yrittäjän turva.

Lähteet: Kela ja Tilastokeskuksen tilastot 2019; 2021