Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Pirkanmaa21.11.2024Yöllä lataamisessa otetaan riski - akkupalojen määrä lisääntynyt myös PirkanmaallaKodin akkukäyttöisten ja ladattavien laitteiden määrä on lisääntynyt huomattavasti. Kodissa saattaa olla jopa kymmeniä ladattavia laitteita leluista kelloihin ja sähköpyöristä matkapuhelimiin. Lisääntynyt akkujen määrä on lisännyt myös ladattavista laitteista aiheutuneita tulipaloja ja läheltä piti -tilanteita. Pelkästään Pirkanmaalla tapahtuu kymmeniä akkupaloja ja niiden vaaroja vuosittain.
Vakuutusyhtiöille ilmoitetaan myös vahinkoja, joissa pelastuslaitosta ei ole hälytetty, joten läheltä piti -tilanteista saadaan hyvä käsitys. Pahimmillaan ladattavista laitteista on aiheutunut tulipaloja, joissa koko rakennus on tuhoutunut. Palokuolemiltakaan ei ole vältytty ladattavien laitteiden tulipalojen yhteydessä. Akkupalot ovat myös yksi mahdollinen syttymissyy myös jätteenkäsittelylaitoksilla. Käytöstä poistettu litiumioniakku tai litiumparisto on turvallisuusriski ja voi herätä vahingoittuessaan uudestaan henkiin ”zombiakkuna” ja jopa räjähtäen syttyä palamaan. Zombiakkuvaaran välttämiseksi ja ympäristön suojelemiseksi tulisi irrottaa kaikki akut ja paristot laitteesta heti, kun se lakkaa toimimasta tai laitetta ei enää tarvita. Akut ja paristot pitäisi viedä viipymättä navat suojattuina tai muovipussiin pakattuina niille tarkoitettuihin keräysastioihin kauppaan tai muuhun keräyspisteeseen.LähiTapiola-ryhmän yhtiöiden irtaimisto- ja rakennusvahingoista vuosilta 2019-2021 akkuihin tai latauksiin liittyviä vahinkoja löytyi 241 kappaletta. Kappalemääräisesti suurin osa liittyi matkapuhelinten ja tietokoneen akkuihin, mutta myös eksoottisempia laitteita kuten lihasvasaraa, partakonetta ja itkuhälytintä löytyi.- Akut voivat vaurioitua iskusta, kosteudesta tai niissä voi olla valmistusvirhe. Myös virheellinen tai viallinen laturi voi aiheuttaa palovaaran. Osassa tapauksista akku ei ole syttynyt, mutta on turvonnut, mikä kertoo akun vikaantumisesta. Vikaantuneen akun käyttö tulee lopettaa välittömästi ja laite pitää kierrättää asianmukaisesti. Esimerkiksi zombiakku-kampanjan kotisivuilta löytyy tietoa ja osoitteet, johon voi palauttaa vikaantuneet akut, LähiTapiola Pirkanmaan korvaustoiminnasta vastaava johtaja Antti Määttänen kertoo.LähiTapiola kysyi Arjen katsaus -kyselyssään (*), mitkä ovat tärkeimpiä palovahinkojen ennaltaehkäisyn keinoja. 89 % nimesi palovaroittimen, 78 % kynttilöiden ja avotulen valvomisen ja 63 % nopeasti saatavilla olevat sammutusvälineet kuten sammutuspeitteen. Vain 41 % nimesi tärkeäksi keinoksi, että akkukäyttöisiä laitteita ei jätetä latautumaan valvomatta. - Akkujen lataamista on syytä välttää yöllä, mikäli asunnossa nukutaan. Laite voi tosin syttyä palamaan, vaikka se ei olisi latautumassa, mikäli se on vikaantunut. Vikaantumisesta voi kertoa esimerkiksi poikkeuksellinen kuumeneminen, turpoaminen, sähköpalon käry tai laitteen muu epänormaali toiminta, Määttänen toteaa.
Akkuja ladatessa on otettava huomioon, että litiumioniakun palo on käytännössä mahdoton sammuttaa ilman koko akun upottamista veteen.
- Pieni akku palaa nopeasti kokonaan ja mikäli siitä ei lennä palavia heitteitä ja laite on palamattomalla alustalla, tilanteesta voi selvitä pelkällä säikähdyksellä. Suurempien akkujen, kuten sähköpyörien ja -potkulautojen palo kestää pitkään ja niistä lentää heitteitä ympäriinsä. Isoja akkuja ei pidä ladata eteisessä tai muillakaan poistumisteillä, Määttänen muistuttaa. Akkupalojen tai akkupalovaarojen määrä on noussut koronavuosista siten, että LähiTapiola Pirkanmaalle ilmoitettiin vuonna 2023 kymmenen akkuihin liittyvää paloa, kun vuonna 2021 vahinkoja ilmoitettiin viisi. Suurin osa paloista ei kuitenkaan johtanut isoihin rakennuspaloihin. - Osassa vahinkoilmoituksista voi huomata, että laite on tilattu verkosta ja merkki on ainakin itselleni täysin tuntematon. Halvalla saa harvoin luotettavia ja turvallisia akkukäyttöisiä laitteita tilattua verkosta, Määttänen pohtii.LähiTapiola tutki akkuihin ja latauksiin liittyviä paloja - havaintoja
  • Vahinkodata: irtaimisto- ja rakennuspalovahinkoja yhteensä noin 450 000 kpl aikavälillä 2019-heinäkuu 2021. Akkuihin liittyviä vahinkoja löytyi 241 kpl.
  • Akun paisumisen, kuumenemisen tai tuleen syttymisen voi aiheuttaa liian korkea latausvirta, akun kytkeminen oikosulkuun, liian korkea säilytyslämpötila / muu ulkoinen lähde tai akun vaurioituminen (esim. kastuminen tai kova isku).
  • Taloudellinen tilanne ei aina mahdollista välittömästi uuden laitteen hankkimista, jolloin vikaantuneen laitteen käyttöä saatetaan jatkaa.
  • Laitteen sisältämän datan pelastamista yritetään, vaikka laite on muodostunut jo vaaralliseksi.
  • Usein akun paisumisen tai ylikuumentumisen merkitystä ei ymmärretä tai vasta huolto kertoo vaarasta. Vain muutama vahinkokuvaus käsitteli välitöntä vaaran ymmärtämistä ja että paisunut/kuumentunut laite vietiin ulos.
  • Osassa vahingoista käy ilmi, että laitteiden käyttöä on jatkettu, vaikka ne ovat kuumentuneet tai / ja niiden akut ovat paisuneet. Tätä voidaan pitää vaarallisena.
  • Osassa ilmoittajat ovat olleet hyvin tietoisia riskeistä ja ovat siirtäneet laitteet ulos ja vieneet ne kierrätykseen.
  • Osa syttymisistä on tapahtunut yöllä ja tilanteet ovat olleet henkeä uhkaavia.
  • Ohjeet vaaratilanteeseen ovat epäselvät ja henkilöt, joiden asunnot ovat ilman pihaa ja parveketta ovat heikommassa asemassa (jos akku esim. turpoaa illalla).
Esimerkkejä vahinkoilmoitusten kuvauksista - tulipaloista ja palovaaroista
  • ”Pamaus ja palohälyttimet herättivät yöllä klo 0.30. Tietokoneen akku räjähti ja syttyi palamaan. Tietokone ei ollut latauksessa, ja se oli sammutettuna. Kone oli tv-tason päällä ja siihen paloi musta jälki. Akun osia lensi matolle ja sulivat mattoon. Tietokone sammui itsestään parvekkeella. Asunnossa voimakas palaneen haju.”
  • ”Sähköhammasharja oli omassa laturissaan wc:n hyllynpäällä latautumassa. Lähdin ulos viemään roskia noin 20 metrin päähän kodista ja kun palasin, oli wc:ssä tulipalo.”
  • ”Laitoin myöhään illalla hartiahierontalaitteen olohuoneeseen latautumaan ja menin toiseen huoneeseen siivoamaan. Noin 10 minuuttia tämän jälkeen kuului pamaus, ja kävin olohuoneessa katsomassa, mitä tapahtui. En nähnyt mitään erikoista, joten palasin toiseen huoneeseen. Hetken päästä olohuoneesta tuli kirkas valo, jolloin huomasin laitteen olevan ilmiliekeissä pöydän alla.”
  • ”Yhden videokameran akku räjähti ja paloi korkealla liekillä. Akku ei ollut latauksessa / laturissa, eikä vahinkohetkellä edes käytössä.”
Lisätietoja zombiakkukampanjasta löytyy kampanjasivulta: www.zombiakku.fi. Mukana kampanjassa on jätealan toimijoiden lisäksi mm. Tukes, SPEK, Kaupan liitto ja Finanssiala.(*) LähiTapiolan Arjen katsaus tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn vastasi 17.4. – 13.5.2024 välisenä aikana yhteensä 6.030 henkilöä ja alueella Pirkanmaa 484 henkilöä. Haastattelut kerättiin Kantar Media Finlandin Forumissa. Kyseessä on Verianin käyttämä vastaajapaneeli, jonka tiedonsiirrossa hyödynnetään internetiä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko aineiston tasolla + 1,3 ja alueella Pirkanmaa + 4,4 prosenttiyksikköä.
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Savo-Karjala14.3.2025Varautumisen voima -seminaari kokosi asiantuntijat ja yrittäjät yhteenLähiTapiola Savo-Karjala mahdollisti 5 000 euron käyttörahastolahjoituksella Etelä-Savon yrittäjien järjestämää Varautumisen voima -seminaaria. Seminaari tarjosi yrittäjille arvokasta tietoa riskienhallinnasta, varautumisesta ja liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamisesta. LähiTapiola Pohjoinen13.3.2025”Iskä, miksi valot räpsii ja poksuu?” - Lukiolainen pelasti oululaisen perheen kodin tulipaloltaTiesitkö, että sähköpalot ovat yksi yleisin syy kotien tulipaloihin? Sähköpalo voi aiheutua sähkölaitteen viasta, asennusvirheestä, väärästä tai huolimattomasta käytöstä tai puutteista kunnossapidossa. Näin vähennät tulipalon riskiä ja tunnistat alkavan sähköpalon. LähiTapiola Loimi-Häme13.3.2025Kevät on tuulilasivahinkojen sesonkiaikaa – pieniä säröjä on nopea korjataTuulilasivahinkoja tapahtuu eniten keväällä teiden sulaessa. Tuulilasiin osunut kivi tai talvirenkaasta irronnut nasta ovat yleisin syy tuulilasivahingoissa. Pieni iskemä tuulilasissa kannattaa korjauttaa nopeasti, ettei se ehdi levitä isoksi halkeamaksi.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetYöllä lataamisessa otetaan riski - akkupalojen määrä lisääntynyt myös PirkanmaallaHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn