Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Savo27.5.2024

Työturvallisuuspalkinto puhdistuspalvelulajille Taitaja2024 –tapahtumassa

LähiTapiola oli jälleen mukana Taitaja2024 –suurtapahtumassa tukemassa työturvallisuuden edistämistä ammatillisessa koulutuksessa.

"Taitaja" on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyteikkunana. Tänä vuonna suurtapahtuma järjestettiin Kuopiossa Toukokuussa. Taitajaan voivat osallistua kilpailuvuonna 22 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret.

Tapahtuman päätöspäivänä 23.5.2024 jaettiin Taitaja-työturvallisuuden kiertopalkinto, joka tänä vuonna myönnettiin puhdistuspalvelulajille. Palkinnon vastaanottivat lajivastaavat Sirpa Janhunen ja Katja Piiparinen Savon koulutuskuntayhtymästä. Lisäksi kuvassa ovat mukana voittajan valinnan tehneet työsuojeluvaltuutettu Tiina Kammonen Savon koulutuskuntayhtymästä vasemmalla ja oikealla Eeva Koskela LähiTapiolasta.

LähiTapiola on ollut mukana tapahtuman työturvallisuuspalkinnon myöntämisessä jo neljäntoista vuoden ajan. Kuten viime vuonna, palkinto jaettiin lajille, jossa työturvallisuus on huomioitu erinomaisesti sekä kilpailun aikana että alan opetuksessa.

-On hienoa huomata, että työturvallisuuden merkitys otetaan yhä paremmin huomioon jo ammattiopintojen alkuvaiheessa. Kilpailussa palkittiin lajiryhmä, joka on onnistunut erityisen hyvin työturvallisuuden huomioimisessa kilpailutehtävässä ja myös ammattiopinnoissa, toteaa LähiTapiolan henkilöriskienhallinnan johtava asiantuntija Eeva Koskela.

Voittajan valintaan vaikutti erityisesti uuden teknologian, kuten robotiikan, tuominen kilpailutehtäviin

Lajivastaavat olivat järjestäneet kilpailijoille, huoltajille ja tuomareille perehdytyksen robottien käyttöön Teams´n kautta. Robottien käyttö oli kilpailijoille täysin uutta, ja perehdytys hoidettiin esimerkillisesti.

Puhdistuspalveluiden tehtävissä korostuu myös oikea ergonomia eri työvälineiden käytössä ja työmenetelmissä. Turvallisiin työskentelytapoihin ja oikeaan ergonomiaan kiinnitetään huomiota jo opintojen alkumetreiltä asti. Myös hyvää ilmapiiriä niin kilpailussa kuin opinnoissa pidettiin tärkeänä.

- Taitaja2024-tapahtuman slogan oli #ylpeästiammattilainen. Tämä ylpeys huokui päivien aikana kaikkien tekemisessä, kilpailijoiden ja lajivastaavien kasvoilta, koko organisaation toiminnassa, kertoi Eeva tapahtuman tunnelmista.

Työturvallisuuspalkinto oli yksi kolmesta kaikille lajeille yhteisten teemojen palkinnoista. Työturvallisuuden lisäksi yhteisiä teemoja olivat yrittäjyys ja kestävä kehitys.

Oppilaitosyhteistyö on osa vastuullista toimintaamme

LähiTapiola Savo on hyödyntänyt lunastettuja kolariautoja myös myymällä niitä oppilaitosyhteistyöhön Savon ammattiopistolle opetustarkoituksiin.

- Tämä on osa vastuullisuustyötämme. On tärkeää, että oppilaat saavat kosketuksen ihan käytännön työhön ja arvokasta oppia tulevaan. Haluamme tämän kaltaisella toiminnalla olla mukana tukemassa koulutusta ja alueen elinvoimaisuutta, kertoo LähiTapiola Savon ajoneuvovahinkotarkastaja Mika Puustinen.

Pääosin vaurioituneita ajoneuvoja realisoidaan kumppaneidemme kautta, joista vaurioituneita ajoneuvoja myydään niin korjattavaksi, purettavaksi kuin paalattavaksikin.

- Purettavaksi menneistä autoista puretut osat hyödynnetään uusiokäytössä ja näin edistämme myös kiertotaloutta sen lisäksi, että saavutamme merkittäviä säästöjä ajoneuvojen korjauksissa. Josajoneuvo on täysin tuhoutunut, tai se on iäkäs ja vauriot mittavia, autot menevät paalattavaksi, jolloin kaikki käyttökelpoinen kierrätetään, Puustinen avaa.

Lämpimät onnittelut voittajalle – hienoa työtä!