Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Lappi20.11.2023

Toimiva palovaroitin turvaa kodin ja sen asukkaat - älä unohda huolehtia siitä

Merkittävä osa lappilaisista kokee tulipalon suurimmaksi kodin vahinkoriskiksi. Kaikkien kotoa ei kuitenkaan löydy toimivaa palovaroitinta, joka on ratkaisevassa asemassa palojen ennaltaehkäisyssä ja onnistuneessa alkusammutuksessa.Lue lisää kotivakuutuksesta

Henkilö testaa palovaroittimen toimivuutta pöydän ääressä.

Palovaroitin on ollut jokaisen kodin pakollinen turvalaite jo vuodesta 2000 lähtien. Lain vähimmäisvaatimus on, että palovaroittimia on oltava vähintään yksi kappale jokaista 60 asuinneliömetriä kohden. Asunnossa, joka on 70 neliötä, on palovaroittimia oltava vähintään kaksi kappaletta.

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK suosittelee, että palovaroittimet kannattaisi sijoittaa jokaiseen makuuhuoneeseen, poistumisreitille eli eteistilaan, olohuoneeseen sekä kaikkiin kerroksiin portaikon läheisyyteen.

Savu ja lämpö nousevat aina ylöspäin, joten palovaroittimen oikea paikka on katossa, mahdollisimman ylhäällä ja riittävän kaukana esteistä ja seinistä. Pelastustoimen mukaan palovaroitinta ei tule asentaa keittiöön, ilmanvaihtoventtiilien läheisyyteen tai pesutiloihin, koska se voi aiheuttaa varoittimen vikaantumista, toimimattomuutta ja virheellisiä hälytyksiä.

-Asunnon huoneistorakenne on merkittävässä roolissa, kun palovaroittimien määriä ja paikkoja suunnitellaan. Sokkeloisessa ja useista erillisistä tiloista muodostuvassa huoneistossa varoittimien paikat kannattaa suunnitella hyvin, jotta ne tarvittaessa havaitsevat palon alut mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela lisää.

Huolehdi palovaroittimen toimivuudesta säännöllisesti – ne eivät ole myöskään ikuisia

Riippuen kiinteistön käyttötarkoituksesta tai asumismuodosta, tulee kussakin vastuullisen tahon huolehtia olemassa olevien palovaroittimien toimivuudesta myös sähkökatkojen varalta. Omakotitaloissa paristokäyttöiset palovaroittimet ovat yleisempiä, mutta uusimmissa taloissa ja osakehuoneistoissa varoittimet voivat olla kytkettynä verkkovirtaan, jolloin toimintavarmuus sähkökatkojen varalle on varmistettu paristolla tai akulla.

Paristokäyttöisten varoittimien pariston vaihto tapahtuu usein kuitenkin vasta sitten, kun laite varoittaa virtalähteen matalasta varauksesta. Paristo olisi kuitenkin hyvä vaihtaa vuosittain - jo ennen kuin varoitin herättää keskellä yötä.

Koskelalla on tähän hyvä muistisääntö – mikäli kotisi palovaroittimista löytyy paristot, ne kannattaa vaihtaa kaikkiin varoittimiin samalla kertaa vuosittain aina samana päivänä, esimerkiksi valtakunnallisena Palovaroitinpäivänä 1.12.

-Näin saa nukkua kaikki yöt rauhassa - myös ne, jolloin varoitin piipittäisi tyhjentynyttä virtalähdettään yön hämärässä ja sen joutuisi jättämään loppuyöksi ilman paristoa keittiön pöydälle odottamaan uuden hankintaa.

Oli oma palovaroitin sitten patterikäyttöinen tai kytkettynä verkkovirtaan, sen tekninen toimivuus tulee testata säännöllisesti kuukausittain testinappia painamalla, jolloin toimiva varoitin antaa varoitusäänen. Palovaroittimen testaus unohtuu varmasti useimmilta arjen hulinassa, näin ei kuitenkaan pitäisi antaa käydä.

-Testinapilla tehdyllä testauksella varmistetaan käytännössä kuitenkin vain patterin ja varoittimen tekninen toimivuus, mutta ei sitä, reagoiko varoittimen savukammio mahdolliseen savuun. Palovaroittimet tulisi uusia vähintään 5-10 vuoden välein, koska vanhojen, likaantuneiden ja ruostuneiden palovaroittimien savuherkkyys ja toimintavarmuus heikkenee, Koskela lisää.


Lisätietoja:
Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi