Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pohjoinen13.5.2024

Sopimuspalokuntien olemassaoloa turvataan Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoituksilla Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla

Useat Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan sopimuspalokunnat taistelevat olemassaolostaan kiristyneiden resurssien myötä. Erityisesti pitkien välimatkojen alueilla elintärkeät palokunnat toimivat suurelta osin vapaaehtoisvoimin, ja ovat hyvinvointialueiden taloudellisten kiristysten myötä yhä haastavammassa tilanteessa.

Esimerkiksi Raution paloasema on ollut jo vuodesta 2023 lakkautusuhan alla. Myös Oulun vapaaehtoisella palokunnalla on vaikeuksia varmistaa kiinteistökulujen osuus kustannuksista.

LähiTapiola Pohjoinen suuntaa vuoden 2024 Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoitukset alueen pelastustoimintaan – yhteensä 150 000 euroa. Lahjoituksen saavat 12 alueen sopimuspalokuntaa sekä Iin Meripelastajat Ry. Lahjoitusten määrä vaihtelee 5000 eurosta Oulun Vapaaehtoiselle Palokunnalle myönnettävään 40 000 euroon. Pelastustoiminnan tukeminen tukee LähiTapiola Pohjoisen tavoitetta turvallisesta ja hyvinvoivasta Pohjois- ja Keski-Pohjanmaasta, ja voi ehkäistä merkittäviä suurvahinkoja.

- Sopimuspalokuntien ja vapaaehtoisten palokuntalaisten rooli alueellamme on todella merkittävä. Jos saamme lahjoituksella ehkäistyä yhdenkin omakotitalon tai navetan suurpalon, se on maksanut itsensä moninkertaisesti takaisin. Suurpalo on aina samalla myös henkilökohtainen katastrofi, korostaa LähiTapiola Pohjoisen toimitusjohtaja Veli Rajakangas.

Pelastustoiminnan pienentyneiden resurssien myötä paloasemien lakkauttamisen lisäksi uhkana ovat vasteaikojen pidentyminen ja resurssien kuihtuminen. Vasteaikojen pidentyminen lisää suoraan riskiä tuhoisimmille tulipaloille – tulipaloissa nopea alkusammutus on kriittistä suurten tuhojen ehkäisyssä.

- Lahjoitus käytetään ensisijaisesti mahdollistamaan Oulun Vapaaehtoisen Palokunnan toiminnan jatkuminen nykyisellä paloasemalla. Tämä ratkaisu tukee etenkin palokuntanuorisotyön tulevaisuutta, mutta lisää myös yhdistyksen pitovoimaa jäsenistöönsä nähden. Avustuksella turvataan yli sadan aktiivisen palokuntalaisen harrastusolosuhteiden säilyminen, toteaa Oulun Vapaaehtoisen Palokunnan puheenjohtaja Jaakko Ervasti.

- Suomessa sopimuspalokunnat toimivat yhdessä ammattipalokuntien kanssa ja tuottavat lähipalvelua ympäri Suomen. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla 46 paloasemasta 41:lla toimii sopimuspalokunta, joissa henkilöstö on mukana opiskeluiden tai työn ohessa. LähiTapiola Pohjoisen antama avustus on merkittävä tuki alueen sopimuspalokunnille, joka mahdollistaa toiminnan kehittämisen ja toivottavasti myös jatkuvuuden, taustoittaa Pohjois-Suomen pelastusliiton toiminnanjohtaja Patrik Willberg.

Vastuullisuus on koko LähiTapiola Pohjoisen toimintaa ohjaava arvo. Sen lisäksi, että yhtiö turvaa omistaja-asiakkaidensa elämää riskien varalta, se tekee myös paikallisia – pienempiä ja suurempia – elämänturvatekoja. Hyvinvoiva Pohjoinen -lahjoitusten lisäksi vastuullisuustyötä toteutetaan mm. lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastamiseen kohdennetulla Nuori Pohjoinen -tuella, vahingontorjuntatyöllä kuten sammutintarkastuksilla ja hätäensiapukoulutuksilla, henkilökunnan vapaaehtoistyöllä sekä oppilaitosyhteistyöllä.

Lahjoituksen saajat, lahjoituksen kohde ja summa:

Alavieskan Vapaaehtoinen Palokunta ry

Nuoriso-osaston uudelleen organisointi

10000

Kiimingin VPK

Varustehankinta, valistustapahtumat

5000

Lestijärven palomiehet ry

Drone

7000

Muhoksen Palomiesyhdistys ry

Muhoksen Palomiesyhdistys Ry

7000

Oijärven vapaaehtoinen palokunta ry

Paloaseman vuokraan

5000

Oulun Vapaaehtoinen Palokunta ry

Paloasemakiinteistön ylläpitokulut

40000

Pohjois-Suomen pelastusliitto ry

Alueen sopimuspalokuntien elinvoimaisuuden lisääminen

5000

Pyhäsalmen VPK ry

Nuoriso- osaston varustehankinnat

5000

Raahen Vpk ry

Vpk.n nuoriso-osasto (12-16v)

5000

Raution Palohenkilöstö Ry

Raution Paloasemakiinteistön vuokra

30000

Tyrnävän Palokerho ry

Valaisimien hankinta

5000

Ylivieskan vpk

Ylivieskan vpk nuoriso-osasto

6000

Iin meripelastajat

Toiminta-avustus

20 000


Lisätietoja:
Veli Rajakangas, toimitusjohtaja,
LähiTapiola Pohjoinen,
veli.rajakangas@lahitapiola.fi,
050 408 1406

Patrik Willberg, toiminnanjohtaja,
Pohjois-Suomen pelastusliitto,
patrik.willberg@spek.fi,
040 7255 448