Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Länsi-Suomi29.1.2024

LähiTapiola Länsi-Suomelta jälleen 50 000 euron lahjoitushaku nuorten harrastamisen tueksi

Lahjoituskokonaisuus kohdennetaan länsisuomalaisten lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Paikalliset yhdistykset ja järjestöt saavat ehdottaa tukikohteita 29.1.–25.2.2023. Lahjoitusten saajat julkistetaan maaliskuun alkupuolella.

Kaksi tyttöä hymyilee lentopallokentällä.
Vampulan Urheilijoiden ahkerat harjoittelijat Moona ja Marianne treenitunnelmissa uusien pallojen kera. Vampulan Urheilijat oli yksi lahjoituksen saajista vuonna 2023. Kuva: Heidi Rämö

Koronapandemian vaikutuksien hellitettyä harrastajaperheitä ja harrastustoimijoita on jo hyvän aikaa kurittanut alati hankaloituva taloustilanne. Vaikutukset heijastuvat tuntuvasti lapsiin ja nuoriin.

Vuonna 2023 tehdyn selvityksen mukaan jopa keskituloisilla vanhemmilla alkaa olla vaikeuksia selvitä lastensa harrastamisen kustannuksista. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä* vuonna 2023 yli 60 prosenttia länsisuomalaisista kertoi hinnan estävän lasten harrastamisen tai rajoittavan sitä.

Epätasa-arvo harrastamisessa johtaa epätasa-arvoon mielen hyvinvoinnissa

Erityisesti liikuntaharrastuksen kohdalla hyötyjä fyysiselle hyvinvoinnille pidetään usein itsestään selvinä. Harrastamisen vaikutuksista mielen hyvinvointiin sen sijaan keskustellaan julkisuudessa vähemmän.

Näin on siitä huolimatta, että useat kansainväliset ja kotimaiset tutkimukset kertovat liikunnan positiivisista vaikutuksista mielenterveyteen erityisesti nuorilla. Liikunnan lisäksi harrastamisella ylipäätään on asiantuntijoiden mukaan kokonaisvaltainen vaikutus lapsen henkiseen hyvinvointiin ja kehitykseen.

Tähän LähiTapiola Länsi-Suomi haluaa kiinnittää huomiota vuoden 2024 ensimmäisen lahjoituksensa myötä.

– Epätasa-arvo harrastusmahdollisuuksissa tarkoittaa epätasa-arvoa myös mielen hyvinvoinnissa. On kestämätöntä, että raha ratkaisee, miten paikallisten nuorten kehot ja mielet voivat. Tässä on kyse tulevaisuuden Satakunnan rakentajista, ja heitä me haluamme tänäkin vuonna osaltamme auttaa, linjaa LähiTapiola Länsi-Suomen toimitusjohtaja Pasi Aakula.

Vuonna 2023 tukea sai 40 yhdistystä – myös tänä vuonna tavoitteena apu monelle

LähiTapiola Länsi-Suomi on kasannut jo toista kertaa yhteensä 50 000 euron lahjoituskokonaisuuden, josta yhtiön toimialueella lasten ja nuorten harrastustoimintaa vetävät yhdistykset ja järjestöt voivat hakea 1 000–2 500 euron tukea.

– Viime vuoden hakemusvyöry osoitti, että tuelle on huutava tarve. Vaikka tuimme toimijoita jokaiselta toimialueemme paikkakunnalta, joutui yli 200 hakijasta valtaosa pettymään. Nyt kannustan lämpimästi tarttumaan uuteen mahdollisuuteen kertoa, miten voimme yhdessä parhaiten edistää paikallisten nuorten mahdollisuuksia harrastaa ja voida hyvin, Aakula rohkaisee.

Tavoitteena on Aakulan mukaan myös kuluvana vuonna tukea mahdollisimman montaa alueen toimijaa.

– Lahjoituskohteiden valinnassa pidämme erityisen tärkeänä pitkäaikaista vaikutusta yhdistyksen toimintaan. Siksi suosittelen hakemaan tukea konkreettisille hankinnoille, joissa avustaminen vapauttaa yhdistyksen varoja esimerkiksi ydintoiminnan ylläpitämiseen, Aakula vinkkaa.

Kaikki lahjoitukset ovat vastikkeettomia ja ne tehdään käyttörahastosta, johon siirretään varoja LähiTapiola Länsi-Suomen tuloksesta. Lahjoituksia voivat hakea rekisteröidyt yhdistykset, jotka toimivat alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnan parissa. Myönnetty tuki pitää ohjata lasten ja nuorten harrastustoimintaan, ei esimerkiksi aikuisten liiga- tai edustustason kilpaurheiluun. Lahjoituksia ei tänä vuonna myönnetä toimijoille, jotka saivat tukea vuoden 2023 lahjoitushaussa.

Hae tukea tästä >