Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Savo14.2.2024

Elämänturvaa tarvittiin enemmän kuin koskaan

Asemamme paikallisena ja vakavaraisena elämänturvayhtiönä puhutteli epävarmana aikana. Omistaja-asiakkaidemme riskitietoisuuden kasvu ja huoli hoitoon pääsystä lisäsivät vakuutusten kysyntää.

LähiTapiola Savon liiketoiminnan volyymi kasvoi 6,2 % (yht. 45,9 miljoonaan euroon) ja vuoden aikana maksoimme omistaja-asiakkaillemme ennätyksellisen määrän korvauksia - yhteensä 30,6 miljoonaa euroa. Sijoitusmarkkinoiden kehityksen kautta liiketulos kasvoi 10,6 miljoonaan euroon.

Muutosten vuosi 2023 sai suomalaiset varautumaan tulevaisuutta varten. Riskit ja epävarmuudet hallitsivat kotimaassa ja kansainvälisesti toimintaympäristöä. Julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyi vuoden alussa hyvinvointialueille, ja muutos toi yhä selvemmin esiin säröt hoito- ja hoivajärjestelmässä. Hoitojonojen noustessa otsikoihin moni suomalainen haki mielenrauhaa omaehtoisesta varautumisesta. Hintojen ja korkojen nousu kuritti kotitalouksia ja kiristi yritysten rahahanoja.

LähiTapiola Savon tehtävä on tarjota savolaisille oikeaa ja riittävää turvaa terveyden, talouden ja omaisuuden varalle. Vuonna 2023 omistaja-asiakkaidemme käyttäytymisessä painottuivat erityisesti terveys ja talous. Tästä hyvänä esimerkkinä oli sairauskuluvakuutusten voimakas kasvu +9,2 %.

Sijoitusmarkkinoilla vuosi oli kaikesta huolimatta hyvä: maailman osakemarkkinat kasvoivat yli 20 %. Suomen pörssi ui valitettavasti vastavirtaan ja jäi pakkaselle. Korkojen nopea nousu tiesi tasokorjausta kiinteistömarkkinoille, mutta toisaalta aktivoi korkosijoittajat. LähiTapiola Savon sijoitusomaisuuden vuosituotto oli 5,2 %.

Alueellamme sattuneiden vahinkojen määrä jatkoi koronapandemian jälkeistä kasvuaan. Kaiken kaikkiaan sattuneiden vahinkojen määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna poikkeuksellisen paljon: yli 9 %. Samalla myös omistaja-asiakkaille maksettujen korvausten määrä kasvoi lähes 30 %. Vuoden aikana maksoimme omistaja-asiakkaillemme ennätyksellisen määrän korvauksia: yhteensä 30,6 miljoonaa euroa. Palkitsimme vuoden aikana omistaja-asiakkaitamme 4,1 milj. eurolla keskittämisalennuksia sekä 1,7 milj. eurolla S-bonuksia.

LähiTapiola Savon maine asiakaslähtöisenä, vakavaraisena ja paikallisena elämänturvayhtiönä puhutteli selkeästi tällaisena epävarmana aikana. Vakuutustoimintamme kasvu jatkui vahvana, mitä kuvaa vahinkoensivakuutuksen maksutulon vuosikasvu 6,2 %. Vakavaraisuusasteemme säilyi edelleen hyvällä tasolla, ollen vuoden lopussa 302 %.

Satsasimme vuoden mittaan parempaan asiakaskokemukseen. Strategiamme mukaisesti tavoitteemme on tarjota asiakkaillemme toimialan paras palvelu sekä henkilökohtaisesti, paikallisesti että digitaalisesti. Saavutimmekin vuoden aikana ennätyksellisen hyvät asiakastyytyväisyyden tasot.

Onnistuimme parantamaan toimintakykyämme muutosten ja uudistusten keskellä

Viime vuosi piti sisällään tietojärjestelmäuudistuksien aiheuttamia muutoksia, jotka näkyivät myös omistaja-asiakkaiden kontaktimäärien kasvussa sekä korvauspalvelussa. Onnistuimme muutosten keskellä pitämään huolta omistaja-asiakkaistamme ja jopa parantamaan asiakastyytyväisyyttämme ennätyslukemiin.

Järjestelmämuutosten rinnalla vuoden aikana tapahtui myös ajoneuvokorvauskäsittelymme siirtyminen LähiTapiola Palvelut Oy:n hoidettavaksi sekä henkilöstön tehtävänkuvamuutoksia. Kesällä 2023 toteutettiin myös tuotannolliset muutosneuvottelut, joiden seurauksena seitsemän henkilön työsuhde päättyi.

Olemme kiitollisia, että kykenimme jatkamaan arkea hienolla asenteella ja tästä uudistumiskyvykkyydestä sekä positiivisesta yhteen hiileen puhaltamisesta kertoo myös henkilöstötyytyväisyyden korkea taso.

Arjen turvallisuutta luomassa monin keinoin

Vahinkojen ennaltaehkäisy on liiketoimintamme kivijalka ja vakuuttajana sekä riskienhallinnan asiantuntijana olemme osaltamme rakentamassa alueellemme turvallista yhteiskuntaa. Keskinäisenä asiakkaidemme omistamana yhtiönä meillä on erityinen rooli myös arjen elämänturvaajana. Osana vastuullisuustyötämme toteutamme vuosittain myös lahjoituksia ja luomme hyvinvointia ja elinvoimaa lähiympäristöömme.

Vuoden aikana panostimme yhdessä vauriokorjaamokumppani Hedin Automotiven kanssa paikalliseen liikenneturvallisuuden parantamiseen ja toteutimme nopeusnäyttöasennuksen, jonka sijoituspaikkaan omistaja-asiakkaamme saivat antaa äänensä. Nopeusnäyttö ja sen keräämä turvallisuusdata lahjoitetaan tänä vuonna Kuopion kaupungin käyttöön.

Vuonna 2023 omistaja-asiakkaamme myös äänestivät yhteensä 50 000 euron lahjoituksesta oikea-aikaista ja matalan kynnyksen apua tarjoavalle Mieli ry:n Kriisikeskukselle, ikäihmisille laadukasta ja turvallista kotona asumista tuottavalle Tarjoomolle sekä etsintätehtävissä auttavalle Dronepelastajille. Lahjoitamme vuosittain myös pelastusrenkaita, turvaliivejä ja heijastimia osana turvallisuustyötämme sekä huolehdimme yhdessä kumppaneidemme kanssa suojatieturvallisuudesta koulujen alkaessa.

Paikallinen vastuullisuus konkretisoituu meillä lahjoitusten lisäksi myös omistaja-asiakkaille lisäarvoa tuottavina alkusammutus- ja hätäensiapukoulutuksina. Olemme kouluttaneet jo 4 000 Savon alueen viidesluokkalaiselle hätäensiavun taitoja vuodesta 2016 ja tarkastamme omistaja-asiakasetunamme vuosittain 2 000 käsisammutinta maksuttomissa sammutinhuolloissa.

Lisätiedot
Antti Pulkkanen, toimitusjohtaja, +358 50 4226039, antti.pulkkanen@lahitapiola.fi