Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
Laura Larmi Talous 16.4.2024

Unohda naapurisi salkku – näin löydät omasi

Sijoittaminen on muutakin kuin matematiikkaa, muistuttaa LähiTapiola Varainhoidon johtava asiantuntija Laura Larmi. Sijoittaminen on jokaisen oma henkilökohtainen kokemus, johon kaikilla on erilaiset lähtökohdat. Larmi kannustaa jättämään vertailun ja etsimään juuri itselle sopivan tyylin sijoittaa.

Taloustiedettä, matematiikkaa, mallintamista, analyysiä, laskelmia... ja lopputuloksena tarkasti optimoitu sijoitussalkku! Sitähän sijoittaminen on: Optimaalisen tuoton ja riskin haarukoimista, tiiviiseen analyysiin perustuvia valintoja ja todennäköisyyslaskentaan perustuvia allokaatiopäätöksiä. Kunhan matemaattisesti optimaalinen sijoitusstrategia on tiedossa, laitetaan rahat vain sisään ja odotellaan tuottoja.

Valitettavasti joudun kertomaan huonoja uutisia: kaikille optimaalista sijoitussalkkua ei ole olemassa. Yhden koon sijoitusstrategia vie yhdeltä yöunet, kun taas toinen ei malta pysyä siinä. Kolmas arpoo vieläkin, uskaltaako aloittaa.

Onneksi minulla on myös hyviä uutisia: koska kaikille optimaalista sijoitussalkkua ei ole olemassa, voit huokaista helpotuksesta ja jättää paineet sen löytämisestä. Voit keskittyä omaan tyylisi sijoittaa ja unohtaa vertailun muihin.

Sijoittaminen on toki mielenkiintoinen seikkailu esimeriksi rahoitusmarkkinoihin, kansantalouteen ja psykologiaan, mutta ennen kaikkea sijoittaminen on tutkimusmatka omiin oletuksiin, asenteisiin ja tavoitteisiin.

Kahta samanlaista sijoittajaa ei ole

Olemme kasvaneet erilaisissa maailmantalouden tilanteissa ja kotitalouksissa, joissa jokaiselle on rakentunut omanlaisensa suhtautuminen rahaan ja talouteen. Nuorena olemme rakentaneet käsityksemme siitä, miten maailma toimii ja sisäistäneet omat totuutemme esimerkiksi säästämisestä, koroista, riskistä ja vaurastumisesta. Vaikka lukisimme taloushistoriaa ja oppisimme muiden kokemuksista, meillä kaikilla on yksilölliset ajatusmallimme.

Olemme myös ihmisinä erilaisia: jännitämme, huolestumme ja innostumme eri tavoin. Sijoittaminen voi tuoda mukanaan erilaisia tunteita huolesta toiveikkuuteen ja epävarmuudesta onnistumisen iloon, joten sijoitussuunnitelmassa mielenrauha ja yöunet voivatkin olla eurojakin arvokkaampaa valuuttaa. Kun sijoitusriski sopii omaan kantokykyyn, ei huoli arvonmuutoksista turhaan häiritse arkea.

Emme ole samanlaisia siinäkään, kuinka paljon haluamme tai jaksamme nähdä vaivaa, käyttää aikaa ja perehtyä. Yhdelle sopii automaattiset kuukausisäästöt hyvin hajautettuun rahastoon, toinen innostuu käymään päivittäin osakekauppaa. Parhaan tavan sijaan onkin löydettävä omiin vahvuuksiin ja kiinnostuksiin sopiva tapa sijoittaa.

Jokainen saa olla omalla tavallaan hölmö

Koska jokainen sijoittaa omista lähtökohdistaan, toisten riskinotto, varovaisuus tai vauhdikkuus voivat näyttäytyä hölmönä. Toisinaan taas omat ratkaisut voivat alkaa tuntua hölmöiltä, kun toiset kertovat strategioistaan tai tuotoistaan. Kun epävarmuus omista päätöksistä nousee tai uusi sijoitusmahdollisuus houkuttelee, on aika palata punnitsemaan omia lähtökohtia ja tavoitteita.

Suunnitelmaa on hyvä muuttaa silloin, kun päätyy epämukavalle alueelle tai omien rajojen ulkopuolelle. Jos yksin puntaroiminen tuntuu vaikealta, voi toisten kanssa keskustelu tai ammattilaisen tarjoama sijoitusneuvonta auttaa pohtimaan omia lähtökohtia, tavoitteita ja itselle sopivia sijoittamisen ratkaisuja. Omia tapoja ja vahvuuksia voi etsiä myös kokeilemalla – esimerkiksi pienillä summilla kokeilu voi paljastaa, sopiiko uusi idea tai tyyli itselle tai miltä omien sijoitusten arvon heilahtelu tuntuu.

Tärkeintä on, että päätöksiä tekee omien rajojen, tavoitteiden ja mielenkiinnon mukaan. Omista lähtökohdista tehtyjen päätösten takana on helpompaa seistä silloinkin, kun markkinoilla tuulee.

Laura Larmi

johtava asiantuntija

LähiTapiola Varainhoito

Tämä kirjoitus on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Kirjoituksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä kirjoitusta ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.