Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Sakari JääskeläinenTalous19.3.2024

Mitä yhteistä on piirakalla ja sijoitussalkulla?

Miten vältät leipomisesta tutut sudenkuopat sijoittamisessa ja tavoittelet pidempiaikaisia tuottoja johdonmukaisesti? LähiTapiola Varainhoidon johtaja Sakari Jääskeläinen vinkkaa järjen ja tunteet tasapainosta sijoituspäätöksissä. Lue lisää sijoittamisesta LähiTapiolassa

Aiemman kotimaani Iso-Britannian keittiön perusantimia fish & chipsien ohella on myös lähes jokaisen pubin ruokalistalta löytyvä piirakka. Piirakoita löytyy jos jonkinlaisia ja näitä omallakin ruokalistallani paikkansa vakiinnuttaneita leipomuksia juhlistettiin Iso-Britanniassa myös kansallisella piirakkaviikolla. Suosituin piirakka on tänä vuonna BBC GoodFoodin mukaan klassinen Shepherd’s Pie, eli paimenen piiras.

Piirakan leipomisen kannalta tärkeitä asioita ovat muun muassa käytettävät valmistusaineet, niiden määrät, valmistusastia, paistoaika ja uunin lämpötila. Lopputuloksen kannalta ei myöskään ole aivan yhdentekevää missä järjestyksessä eri työvaiheet tehdään.

Piirakan nautiskelijalle edellä mainitut asiat ovat yhtä tärkeitä kuin leipurillekin, koska niillä on suora vaikutus lopputulokseen. Kuitenkaan useimmat ruokailijat eivät kiinnitä niihin huomiota samalla tavalla kuin leipuri. Valmistusprosessi on siis tärkeä, muttei merkityksellinen useimmille syöjille.

Pidä sijoitussalkkusi suunnittelussa mielessä oikea resepti

Tärkeiden ja merkityksellisten asioiden välinen ero on hyvä tiedostaa myös sijoitusmaailmassa, missä piirakkaa voisi verrata sijoitussalkkuun. Sijoitussalkussa lopputulokseen vaikuttavat erilaiset elementit, kuten eri omaisuusluokkien välinen jako (allokaatio), sijoituskohteiden valinta, sijoitusajan pituus ja tietenkin myös markkinaliikkeet.

Edellä mainittujen lisäksi vaikuttaa vielä yksi elementti, jota ei aina oteta huomioon, nimittäin sijoittajan oma käyttäytyminen.

Piirakat alla havainnollistavat oman käyttäytymisen tärkeyttä. Vasemmanpuoleinen piirakka havainnollistaa sijoittajan oman käyttäytymisen merkittävää vaikutusta koko sijoitussalkun tuottoon. Oikealla oleva piirakka kuvaa sijoittajien huomion jakautumista vasemmalla olevan piirakan palasiin.

Vaikka oma käyttäytyminen voi vaikuttaa salkun pitkän ajan tuottoon merkittävästi, vievät monien sijoittajien huomion kuitenkin helposti vähemmän merkitykselliset asiat, kuten päivittäiset markkinaliikkeet, media ja yksittäisten sijoituskohteiden valinnat. Piirakan leipomista ajatellen tilanne on vähän sama kuin, jos leipuri alkaisi kesken piirakan paiston etsimään netistä vinkkejä piirakan koristeluun ja näin tehdessään polttaisi koko piirakan.

Sijoittajan tuoton ainekset ja sijoittajien huomion jakautuminen
Sijoittajan tuoton ainekset ja sijoittajien huomion jakautuminen

Huomion jakautuminen on täysin inhimillistä. Samalla vaakalaudalla voi kuitenkin olla sijoittajan itsensä kannalta merkityksellinen ja toivottu lopputulos; omien tavoitteiden saavuttaminen. Tällä tavoin ajatellen oma käyttäytyminen kasvattaa riskiä, jota ei kuitenkaan välttämättä haluta ottaa.

Onneksi tällaisia riskejä voidaan myös hallita. Alkuvuoden webinaarimme käsitteli ekonomistimme Hannu Nummiaron ja Seligson & Co:n salkunhoitajan Kare Hallamaan johdolla ajattomasti aihetta järki ja tunne sijoittamisessa. Suosittelen tallenteen katsomista tästä.

Tunteita emme pysty poistamaan päätöksenteostamme, eikä se ole tarkoituskaan! Sijoittajien kannattaa kuitenkin olla tietoisia myös inhimillisten tekijöiden vaikutuksista sijoittamiseen sekä pitkäaikaisiin, mahdollisiin tuottoihin.

Sakari Jääskeläinen

johtaja, Seligson & Co varainhoitopalvelut
LähiTapiola Varainhoito

Tämä kirjoitus on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Kirjoituksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä kirjoitusta ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.