Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Perttu HytönenTalous24.1.2024

FOMO ohjaa sijoituspäätöksiäsi

Miten sosiaalisesta mediasta tuttu FOMO eli "fear of missing out" liittyy sijoittamiseen? Entä miten ilmiön vaikutuksia voi hillitä? LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Perttu Hytönen pohtii asiaa blogissaan.

Kun lähimmät työkaverisi pyytävät mukaan koko tiimin Eurojackpot-porukkalottoon, pyynnöstä on vaikea kieltäytyä. Ajatus siitä, että tiimikaverit voittavat tuhdin summan rahaa ja itse jää ilman voittoa, saa säästäväisimmänkin kaverin lähtemään mukaan lottorinkiin. Suhteellisen mielipahan mahdollisuus ajaa sijoittamaan rahapeleihin, vaikka voiton todennäköisyys olisi häviävän pieni.

Käytöksen taustalla on ilmiö nimeltä FOMO ("fear of missing out"). Vapaasti suomennettuna pelko siitä, että jää paitsi jostain, mistä muut pääsevät nauttimaan. Pelko siitä, että jollain toisella menee sinua paremmin.

FOMO on inhimillinen tunnereaktio, joka on vallannut tilaa ihmisten mielissä – erityisesti sosiaalisen median ja reality-sarjojen yleistymisen myötä.

Ilmiö on vahvasti läsnä myös sijoitusmaailmassa ja se vaikuttaa usein huomaamatta sijoituspäätöksiin. Tuotoillaan kerskuva tuttu saa aikaan kateuden tunteen ja saattaa aiheuttaa tyytymättömyyttä omiin sijoitusvalintoihin ja -tuottoihin. Pelko siitä, että muut tienaavat sijoituksillaan enemmään, saa laittamaan rahaa osakkeisiin, jotka eivät välttämättä tuotto-riski-suhteeltaan houkuttelevilta tuntuisikaan. Tämä pätee niin yksityissijoittajiin kuin sijoitusinstituutioihinkin.

FOMO on ollut epäilemättä yksi tekijä niin sanottujen kansanosakkeiden synnyssä. Kun naapuri parikymmentä vuotta sitten osti nousussa olevaa Nokiaa, moni seurasi osakeostoksille rikastuvan naapurin perässä. FOMO on ajanut myös ammattisijoittajia allokoimaan varoja kalliilta vaikuttaviin osakkeisiin. Nousussa on pitänyt olla mukana, kun muutkin ovat.

Positiivisena vaikutuksena FOMO-ilmiössä on se tosiasia, että se ylipäänsä kannustaa sijoittamaan. Sijoittajalle ilmiö tuottaa kuitenkin useimmiten ongelmia, sillä FOMO johtaa helposti epärationaalisiin sijoituspäätöksiin.

Miten FOMOn haitallisia vaikutuksia sijoituspäätöksiin voi hillitä?

 1. 1.

  Rakentamalla pitkän aikavälin sijoitussuunnitelman ja noudattamalla suunnitelmaa systemaattisesti.

 2. 2.

  Keskittymällä omiin sijoitustavoitteisiin ja jättämällä suhteellisen vertailun vähemmälle.

 3. 3.

  Varomalla tunteisiin vetoavia tarinoita ja ns. kuumia ostovinkkejä, joiden riskit jäävät usein analysoimatta ja ymmärtämättä.

 4. 4.

  Pysähtymällä miettimään, perustuuko sijoituspäätös enemmän tunteeseen kuin faktoihin. Sijoittajia vaivaa usein yliluottamus omaan – hyvin rajalliseen dataan perustuvaan – analyysiin.

FOMO-ilmiö on taas ajankohtainen kehittyvillä osakemarkkinoilla, joissa kurssit ovat jääneet selvästi jälkeen kehittyneistä markkinoista. Historia osoittaa, että kurssilaskun jälkeen hinnat voivat toipua hyvinkin nopeasti. Pelko kurssinousun missaamisesta pyörii jo monen sijoittajan mielessä. FOMO tekee työtään.

Perttu Hytönen
salkunhoitaja
LähiTapiola Varainhoito

Blogi on julkaistu alun perin huhtikuussa 2020 ja sitä on päivitetty tammikuussa 2024.