Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiola ennätyslaajaan Pidä huolta -kampanjaan nuorten mielenterveyden edistämiseksi

21.9.2021 - Elämänturva

Pidä huolta -kampanjan tunnus kuvassa

Korona-aika on lisännyt nuorten pahoinvointia ja ahdistuneisuutta. Tämä näkyy matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen ruuhkautumisena valtakunnallisesti. Toivon Kärki ry:n ja MIELI ry:n yhteisen Pidä Huolta -hyväntekeväisyyshaasteen avulla kerätään rahaa nuorten mielenterveystyöhön yli 70 suomalaisen artistin voimin. Kampanjan mahdollistajana toimiva LähiTapiola lahjoittaa yhdessä S-ryhmän kanssa kampanjan alkupääomaksi 500 000 euroa ja haastaa suomalaiset laajasti mukaan hyväntekeväisyyshaasteeseen.

Korona-aikana erityisesti nuoret ovat olleet tiukoilla: lähes kaksi kolmesta 18–24 -vuotiaasta vastasi kokeneensa uupumusta, masennusta ja jopa ahdistusta MIELI ry:n kyselyssä alkuvuodesta. Esimerkiksi kriisiapuna toimivaan Sekasin-chattiin tuli viime vuonna yli 170 000 yhteydenottoa, joista vain joka viidenteen pystyttiin vastaamaan.

- Nuoret tarvitsevat tukea nyt enemmän kuin koskaan. Sen lisäksi että yhteydenottojen määrä on kasvanut, koronapandemia on lisännyt nuorten huolia ja tuen tarvetta. Nuorten auttamiseksi tarvitaan nyt laajasti sekä matalan kynnyksen apua että jokaisen nuoren mielenterveyttä tukevia toimenpiteitä. Olemme vaikuttuneita ja kiitollisia siitä, että Pidä Huolta -kampanjan artistit ovat nyt uudella tavalla yhdistämässä sekä yritysten että yksityishenkilöiden voimat nuorten hyväksi, kertoo MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

- Nuorten mielenterveyshaasteet koskettavat laajasti yhteiskuntaamme. Pidä huolta -kampanja on meille aito mahdollisuus vaikuttaa yhdessä omistaja-asiakkaidemme kanssa nuorten mielenterveyteen ja tarjota apua tuhansille sitä tarvitseville. Panostus nuorten hyvinvointiin on samalla satsaus koko yhteiskuntamme tulevaisuuteen, kertoo LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen.

Pidä huolta -kampanjan keskiössä on edesmenneen Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta toteutettu uusi versio. Mukana on yli 70 suomalaista artistia. Kampanjan lahjoitukset ohjataan lyhentämättöminä nuorten mielenterveystyöhön. Kampanjan mahdollistajina toimivat LähiTapiola ja S-ryhmä lahjoittavat kampanjan alkupääomaksi 500 000 euroa ja mahdollistavat tuhansien nuorten kohtaamisen matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen piirissä.

- Meistä jokaisen lähipiirissä, kaikkialla Suomessa on nuoria, joita korona-aika on kohdellut kaltoin. Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaasteella kutsumme näihin talkoisiin mukaan omistaja-asiakkaamme ja yritykset kaikkialla Suomessa. Riskien ennaltaehkäisy on vaikuttavinta vastuullisuustyötä, sanoo LähiTapiolan vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Eeva Salmenpohja.

Kuka tahansa voi osallistua hyväntekeväisyyshaasteeseen lahjoittamalla pidahuolta.fi -sivuston kautta. Lahjoitustuotot ohjataan lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen. Suurin osa lahjoituksista kanavoidaan MIELI ry:n kautta keskustelupalvelu Sekasin-chattiin, jonka kautta tällä hetkellä pystytään auttamaan vaikeissa elämäntilanteissa olevia nuoria. Lahjoitusrahoilla tuetaan lisäksi nuorten mielenterveystaitojen vahvistamistyötä kouluissa.

Nuorten hätä näkyy matalan kynnyksen kriisipalveluissa:

 • Nuorten matalan kynnyksen kriisiapuun Sekasin-chattiin tuli yli 170 000 yhteydenottoa vuonna 2020, joista vain joka viidenteen pystyttiin vastaamaan. Vuonna 2020 yhteydenottojen määrät ovat kasvoivat noin neljänneksellä.
 • Nuorten Sekasin-chatissa oli tänä vuonna eli 2021 myös kaikkien aikojen kiireisin heinäkuu. Yhteydenottoja tuli 12 000.
 • Sekasin-chatissa on havaittu myös se, että koronapandemia vaikuttaa vakavoittavan nuorten yhteydenottojen aiheita. Aiemmin huonosti voineet nuoret, ovat korona-aikana voineet entistä huonommin. Samalla tavalla yksinäiset nuoret, ovat nyt entistä yksinäisempiä.
 • Sekasin-chatin lisäksi myös Kriisipuhelimeen tulee tällä hetkellä eniten puheluja nuorilta aikuisilta. Yhteydenottojen yleisin syy on yleinen paha olo ja ahdistuneisuus.
 • Erityisesti koronapandemiaan liittyvien rajoitusten takia muuttunut arki on kuormittanut nuoria. Etäkoulu, puuttuvat kaverikontaktit, tulevaisuuden epävarmuus sekä huoli omasta ja läheisten terveydestä on haastanut jaksamista.


Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaaste

 • Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaaste on ennennäkemättömän artistien, yksityishenkilöiden ja yritysten yhteistyöhanke. Tavoitteena on auttaa nuorten akuuttia mielenterveystyötä.
 • Hyväntekeväisyyshaasteen keskiössä on edesmenneen Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta toteutettu uusi versio. Kampanjan tunnuskappale julkaistaan ke 22.9. klo 00.00.
 • Mukana kappaleessa on yli 70 suomalaista artistia.
 • Kappaleen ovat tuottaneet Jukka Immonen, Antti RZY Riihimäki, Jurek ja Eppu Kosonen.
 • Hankkeen taustalla ovat Toivon Kärki ry:n ja MIELI Suomen Mielenterveys ry. S-ryhmä ja LähiTapiola ovat hyväntekeväisyyshaasteen yhteistyökumppanit ja lahjoittavat kampanjan alkupääomaksi 500 000 euroa.

Kuinka voit lahjoittaa?

 • Tutustu eri lahjoitustapoihin pidahuolta.fi -sivustolla.
 • Voit lahjoittaa 10 euroa lähettämällä tekstiviestin MIELI numeroon 16499.
 • Myös kuuntelemalla Pidä huolta -kappaletta suoratoistopalveluissa voi auttaa: kappaleen ja musiikkivideon tuottamat suoratoistokorvaukset ohjataan lahjoituspottiin.