Aloittava yrittäjä: Älä tee tätä yleistä virhettä – ”äärimmäisen tärkeää”

14.6.2019 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Lakisääteinen YEL-vakuutus on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta, mutta jää helposti laiminlyödyksi. Yrittäjä kerryttää työeläkettä YEL-työtulon mukaan.

TUTUSTU: Yrittäjän lakisääteinen työeläkevakuutus – YEL-vakuutus

Eläketurvakeskuksen (ETK) tilastojen mukaan moni yrittäjä asettaa eläkkeensä perustana toimivan YEL-työtulon minimiin tai lähelle sitä. Kaikkien yrittäjien vuoden 2017 keskimääräinen YEL-työtulo oli 22 600 euroa vuositasolla. Vuonna 2016 vastaava luku oli 22 985 euroa.

ETK:n juuri julkaisemassa eläkebarometrissa yrittäjien luottamus eläkejärjestelmää kohtaan mukaili suomalaisten parantunutta luottamusta. Mutta yrittäjien kohdalla näkyy edelleen muita ammattiryhmiä selvästi matalampi luottamus eläkejärjestelmäämme kohtaan. LähiTapiolan asiantuntija Tuomo Mikolanniemi on huolestunut yrittäjien valinnasta maksaa matalia eläkemaksuja.

- YEL-työtulon asettaminen minimiin ei olisi niin suuri ongelma, jos yrittäjä tekee sen riskit tiedostaen ja vain väliaikaisesti yrittämisen alkutaipaleella. Huonoissa kantimissa ollaan siksi, että vakuutus jää monella laahaamaan. Olisi äärimmäisen tärkeää oman ja läheisten turvan takia, että muistaisit laittaa vakuutukset kuntoon liiketoiminnan vakiintuessa. Tässä meidän rooli yrittäjien vakuuttajana on tärkeä, meidän tulee LähiTapiolassa kantaa oma vastuu näistä asioista ja ottaa asia väsymättä puheeksi yrittäjien kanssa, toteaa Mikolanniemi.

Turvaa jo työuran aikana

Yrittäjän lakisääteinen työeläkevakuutus eli YEL-vakuutus on yrittäjälle paitsi korvaamaton eläketurva myös tärkeä sosiaaliturva. YEL-vakuutus muun muassa kerryttää aikanaan maksettavaa eläkettä ja antaa taloudellista turvaa mahdollisen työkyvyttömyyden ja työttömyyden varalle.

Yrittäjä kerryttää työeläkettä YEL-työtulon mukaan. Työtulo tarkoittaa palkkaa, joka maksettaisiin samaa työtä tekevälle yhtä ammattitaitoiselle työntekijälle.

Yrittäjän työeläketurvan kehittämistä selvittänyt sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä julkaisi raporttinsa maaliskuussa. Työryhmän yhtenä päätehtävänä oli selvittää ratkaisuvaihtoehtoja alivakuuttamiseen ja työtulon määrittämiseen liittyviin ongelmiin.

- Ottamatta kantaa raportin sisältöön, voin todeta, että YEL-vakuutus tulee jatkossakin muodostamaan yrittäjän vakuuttamisen selkärangan. Toivottavasti mahdolliset muutokset ovat sellaisia, että ne tekevät yrittäjälle oman talouden turvaamisesta yksinkertaisempaa ja auttavat näin parantamaan yrittäjien asemaa sosiaali- ja eläketurvan näkökulmasta, Mikolanniemi sanoo.

LähiTapiolan työeläkevakuutuskumppani on työeläkeyhtiö Elo. Löydät lisätietoja ja voit ostaa YEL-vakuutuksen nettisivuiltamme: YEL-vakuutus on yrittäjän turvaverkko